Foto gemaakt door Lida Verkade - Heesbeen - Even juichen voor de zon
Foto gemaakt door Lida VerkadeHeesbeenEven juichen voor de zon
Nu

De dagen worden weer langer

Wat een lekker zonnetje hè? Blauwe lucht, veel licht: een verademing na al die gure grijze dagen. Het extra goede nieuws: sinds een paar dagen wordt de daglichtperiode ook daadwerkelijk weer langer van beide kanten.

Je moet echt heel goed op je horloge kijken om het te kunnen ervaren, maar op een zonnige dag als vandaag lukt het misschien. Vandaag is het namelijk alweer wat langer licht dan gisteren.

Ja, duh, denk je misschien. De kortste dag ligt toch al weken achter ons? Klopt helemaal. Maar: die kortste dag, 21 december, is niet de dag met de laatste zonsopgang en vroegste zonsondergang. Dat loopt namelijk niet helemaal gelijk.

Zonnewende allang geweest

Die kortste dag, die ook het begin van de (astronomische) winter markeert, is de dag waarin er het minste tijd tussen zonsopkomst en zonsondergang zit. Op 21 december duurde de daglichtperiode – afhankelijk van waar je precies was in het land – 7 uur en 41 minuten. Op die dag om 16.59 uur had de zon voor ons de meest zuidelijke positie van het hele jaar, en stond dus het laagst aan de hemel. We noemen dat de winterzonnewende. Komt allemaal omdat de aarde een beetje schuin staat, en wij in de winter van de zon af draaien.

Maar voor die tijd wordt er al een tijdje aan de daglichtperiode geknaagd. Op 15 december schreven we er al over. Vanaf dat moment begon de zon elke dag alweer een klein beetje later onder te gaan. Op die dag zakte de zon al om 16.27 uur onder de horizon. Vandaag doet ie dat ‘pas’ om 16.44 uur.

Zonsopkomst sluit later aan

Een week later volgt dus pas de kortste dag c.q. langste nacht. Ondertussen is de zonsopkomst nog wél steeds een beetje later. Het duurt nog een tijdje na die 21ste december tot ook daar een omslagpunt bereikt wordt. En hoera: daar zijn we inmiddels ook aanbeland.

Voor de zonsopkomst was het kantelpuntrond ongeveer een week geleden. De zon kwam toen op z’n laatst op, nog later dan kwart voor 9 in de ochtend: 8.48 uur. Eigenlijk is de ochtend dan al half voorbij. Maar sindsdien kun je dus elke dag van een klein beetje meer ochtendlicht genieten.

Steeds grotere stappen

Want zo is het ook: in het begin gaat het allemaal niet zo snel. En als het ook nog eens donker weer is, merk je er al helemaal niks van. Er komen in de eerste dagen na die omslag maar een paar seconden per dag bij. Maar ook dat wordt vanaf nu steeds een beetje meer. Zowel de eerdere zonsopkomst als de latere zonsondergang gaat steeds verder versnellen. In de periode rond 21 maart – het officiële begin van de lente – gaat dat met de grootste stappen. Er komt dan elke dag zo’n 5 minuten daglicht bij. Dat kun je echt goed merken.

Dus, vanaf nu werken we toe naar de zomer, zou je kunnen zeggen. Nu zijn we bij weer.nl bepaald niet vies van een beetje winters weer of vrieskou, maar licht: daar kan toch niemand een hekel aan hebben. Kom maar door met die zon!

Dorien BouwmanMediameteoroloog