De eerste dag van de herfst
De afgelopen weken kwam het al regelmatig tot herfstachtig weer, met buien en veel wind, maar vandaag begint het herfstseizoen pas officieel. Het astronomisch bepaalde begin van de herfst is het moment waarop de zon precies boven de evenaar staat en dat is meestal op 22 of 23 september op het noordelijk halfrond. De zon gaat dan door het zogeheten herfstpunt, ofwel het moment dat de dag en de nacht overal ter wereld bijna even lang zijn. En met de start van het officiële herfstseizoen is het voorlopig ook echt herfstweer, met bijna dagelijks wat nattigheid, soms flink wat wind en voelbaar lagere temperaturen.Dit jaar is de herfst afgelopen nacht om 3:04 uur begonnen. Ongeveer het moment dat een storing vanuit het westen onze omgeving wist te bereiken. De westelijke helft van het land kreeg vannacht dan ook al te maken met bewolking, terwijl er in het oosten nog opklaringen waren. Vanochtend viel in het noordwesten vervolgens de eerste regen en dit hele gebied met bewolking en regen trekt het komende etmaal heel langzaam het land over.
Regionaal nog wat zon
Voor het front uit is het in de oostelijke delen van het land dus eerst nog enige tijd droog, met zelfs af en toe een waterig zonnetje. In de westelijke delen valt af en toe regen en gedurende de dag activeert het front en kan het vooral in de westelijke kustregio’s goed doorregenen. In het binnenland gaat het vanmiddag op steeds meer plaatsen licht regenen en in de hoek van Limburg mogelijk pas tegen de avond. De wind is voor het front uit nog zuidelijk, windkracht 1 tot 4, en de temperatuur stijgt vanmiddag tot 16 of 17 graden. Op de plekken waar de zon af en toe tevoorschijn komt, kan het nog 18 of 19 graden worden.
Frisser
Vanavond en vannacht trekt het front verder het land in en valt bijna overal enige tijd regen. De wind klapt om naar het noorden en trekt vooral aan de kust iets aan. Ook morgen ligt het front nog grotendeels boven het land, al wordt het in het noordwesten ’s middags langzaam droger, met daar soms ook weer een gaatje voor de zon. Met een noordelijke wind komt de temperatuur met 14 tot 17 graden iets lager uit dan vandaag.
Zondag meest droge dag
Zondagochtend valt vooral in het oosten en zuidoosten eerst nog wat regen, maar uiteindelijk wordt het ook daar op steeds meer plaatsen droog en breekt net als in de rest van het land de zon geregeld door. Alleen in Limburg kan het nog tot laat in de middag duren voordat het er helemaal droog is. Achter het front kan gedurende de zondag ook nog een enkele losse bui vallen, maar het droge weer overheerst en net als morgen wordt het 14 tot 17 graden.
Wisselvallig
Na het weekend lijkt het vervolgens weer echt herfstachtig te worden, met (veel) regen en wind. In de nacht naar maandag begint het vanuit het noordwesten alweer te regenen en op basis van de huidige berekeningen is het maandag overdag vervolgens in het hele land weer nat. De wind draait naar zuidwest en trekt flink aan, tot 6 Beaufort aan de kust. Het wordt ook een stuk frisser, met nog maar 13 of 14 graden. Dinsdag passeert een koufront met regen- en onweersbuien en zakken we nog iets verder terug voor wat betreft de temperatuur. Het wordt dan nog maar 12 of 13 graden.
Onzekerheid door orkanen
De rest van de week lijkt het wisselvallig en soms onstuimig te blijven, maar de verwachting is nog wel vrij onzeker. Dat heeft vooral te maken met de tropische stormen en orkanen die momenteel actief zijn op de Atlantische Oceaan. Orkaan Fiona trekt momenteel over het westelijke deel van de oceaan naar het noorden, richting Canada en Groenland, en Gaston blijft in de buurt van de Azoren actief. Weermodellen hebben over het algemeen vaak veel moeite met dit soort grote weersystemen, waardoor de verwachting ineens heel anders kan uitpakken dan eerder werd gedacht. Zo laten enkele weermodellen orkaan Fiona over het noorden van Groenland onze kant op trekken, terwijl andere modellen haar veel zuidelijker laten uitkomen. Dit soort grote verschillen maken de lange termijn verwachting vrij onzeker. Maar we houden u hier natuurlijk op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!