De eerste ijsbanen zijn open
'Om 8 uur gaan wij absoluut open,' zei ijsmeester Frederik Swart vanochtend vroeg. En jawel: inmiddels schaatsen de eerste fanatiekelingen hun rondjes op de Doornse ijsbaan. Ook in De Lier is de ijsbaan vanochtend open gegaan voor publiek. Winterswijk volgt nog; daar wordt eerst nog een aanval gedaan op het werelduurrecord op natuurijs.IJsmeesters zijn de hele nacht in touw geweest om ijsvloeren schaatsklaar te maken. "We hebben een fantastische nacht achter de rug. Het is echt een feestje," laat de ijsmeester aan Hart van Nederland weten. Bij de ijsclub in de Utrechtse plaats hebben ze laagje voor laagje gesproeid, zodat er precies voldoende ijs ligt om op te kunnen schaatsen.
Overal vorst
Het ging dan ook hard met de temperaturen vannacht. Of beter gezegd: gistermiddag al. Aan het eind van de middag begon het kwik hier en daar alweer onder nul te zakken, en dat ging vrijwel de hele avond en nacht door. Uiteindelijk vroor het in het hele land en vlak voor zonsopkomst werden zoals gebruikelijk de laagste temperaturen genoteerd. Op weerstation Twenthe werd het 9,4 graden onder nul. In de omgeving van Doorn werd het uiteindelijk ruim 7 graden onder nul.
Bekijk hier de reportage uit Doorn:
In het Zuid-Hollandse De Lier lukte het dus ook. Ze verwachten zeker een paar dagen open te kunnen blijven. Gisteren werd al bekend dat meerdere ijsclubs in het land pogingen deden om deze week een natuurijsbaan te hebben. Heel veel zullen dat er deze dinsdag nog niet zijn. Vaak zijn er wat meer vorstnachten nodig om een ijsbaan goed dicht te krijgen.
'Echt' natuurijs?
Die nachten komen er ook nog wel. De hele week blijft het nog koud, al gaat het op de meeste plaatsen wat minder hard vriezen dan de afgelopen nacht. Toch kan het ijs dan geleidelijk wat aangroeien. We zien op diverse plaatsen ook al ijslaagjes op 'echt' natuurijs, zoals slootjes en vijvers. Daar moet je erg mee oppassen, het spreekwoord 'niet over één nacht ijs gaan' is er niet voor niks. De ijsdikte die nodig is voor een enkele schaatser op een ondiepe plas water is minimaal 4 centimeter. Als je met een groepje het ijs op wil is echter al een dikte tussen 5 en 8 centimeter nodig. Voor toertochten moet je al snel aan 12 centimeter dik ijs denken. Daarvoor moet het veel langer en veel strenger vriezen.
Nog een gooi naar -10?
Tot wat we noemen 'strenge vorst' kwam het vannacht dus nog niet; daarvoor moet het kouder worden dan -10. Misschien kan daar komende nacht nog een gooi naar worden gedaan. Dat geldt overigens alleen voor het noorden van het land. Het raakt vandaag geleidelijk bewolkt, en vanavond en vannacht gaat dat de afkoeling temperen. Het kan goed zijn dat het in het noorden van het land helder blijft, of maar heel even bewolkt raakt. Dan zijn in Friesland, Groningen of Drenthe temperaturen van -10 of lager denkbaar.