De grilligheid van de paasverwachting
Het lange Paasweekend staat voor de deur en dat zijn voor veel mensen dagen om er even lekker op uit te trekken. Is het niet om een festival te bezoeken, dan is het wel om traditioneel paaseitjes te zoeken met de kinderen of voor een wandeling na een gezellige paasbrunch. En we hebben dit jaar geluk, want op basis van de huidige weerkaarten worden het aangename dagen. Zo warm als vandaag wordt het niet meer, maar op beide dagen alsnog gemiddeld een graad of 16. Er is ruimte voor de zon, het blijft zo goed als droog en er staat niet veel wind. Toch is het Paasweekend voor meteorologen altijd een ‘linke’ voor wat betreft de weersverwachting. Ieder jaar wordt Pasen op andere data gevierd, soms al in maart en soms pas tegen het einde van de aprilmaand, én in deze tijd van het jaar is het weer nogal grillig. We kennen allen het gezegde ‘april doet wat hij wil’.Wanneer de paasdagen al in maart of begin april worden gevierd, is de kans op lagere temperaturen relatief groter dan tijdens een paasweekend halverwege of zelfs eind april. Als we puur even naar de laatste jaren kijken, zien we op Eerste Paasdag al redelijk grote verschillen. In 2019 viel Pasen op 21 en 22 april, en werd het op Eerste Paasdag in De Bilt 24,1 graden. Het jaar erna, in 2020, vierden we de paasdagen halverwege de aprilmaand, op 12 en 13 april, en steeg het kwik op Eerste Paasdag ook tot boven de twintig graden, met in De Bilt maar liefst 23,0 graden. De dag erna was het vervolgens veel kouder. Ook vorig jaar was het relatief koud. Toen viel Pasen vrij vroeg in de aprilmaand, op 4 en 5 april, en werd het slechts 9,6 graden.
Grote verschillen
Dit jaar valt Pasen ook relatief laat in de aprilmaand, namelijk op zondag 17 en maandag 18 april. Je zou dan uit mogen gaan van iets hogere temperaturen dan vorig jaar, maar het weer houdt zich niet altijd aan de regels en dat maakt het Nederlandse weer nou juist zo interessant. Zoals eerder gezegd werd het op Eerste Paasdag op 12 april in 2020 maar liefst 23 graden in De Bilt, maar de dag erna, Tweede Paasdag, werd het nog maar 12 graden met bovendien flink wat wind.
Vandaag is het ook 12 april en komen we net als toen ook vrij hoog uit voor de tijd van het jaar, met in het zuiden van het land vanmiddag lokaal 22 graden. Ook de komende dagen blijft het relatief warm, maar net voor het Paasweekend zakken we ineens weer iets terug. De wind draait later in de week namelijk naar het noordoosten en later oosten, waardoor er minder warme lucht bij ons wordt aangevoerd. Ondanks flink wat zonneschijn en weinig wind, wordt het op Eerste Paasdag met een oostelijke bries dan nog maar 12 graden langs de noordkust. Het zuiden warmt wel iets verder op, tot lokaal 18 graden. En op Tweede Paasdag komen we waarschijnlijk nog een graadje lager uit. Op beide dagen blijft het waarschijnlijk wel zo goed als droog, dus het paaseieren zoeken kan zonder regenjas.
Bijna jaarlijkse onzekerheid
En we benadrukken het nog maar eens een keer (met een knipoog): dat is op basis van de huidige weerkaarten. Zoals ook al eerder gezegd, is de weersverwachting voor het Paasweekend namelijk al vaker een onzekere gebleken. Misschien herinnert u zich nog de paasdagen in 2009? Met zonnig en relatief warm weer in de verwachting? Uiteindelijk kwam er mist vanaf de Noordzee binnendrijven en was het in veel kustregio’s tijdens de Pasen grijs, met mist, lage bewolking en amper 10 graden.
Ook vorig jaar was de verwachting kort van tevoren nog erg onzeker. De paasdagen vielen toen op 4 en 5 april. Ten westen van ons hing er toen een bel met hele koud lucht en ten oosten van ons werd met een zuidelijke wind juist hele warme lucht aangevoerd. We zaten er tot aan het einde precies tussenin. Uiteindelijk won bij ons de koudere lucht en viel af en toe regen, terwijl in grote delen van Duitsland aangename lentetemperaturen te vinden waren met flink wat zonneschijn.
Dit jaar vrij zeker
De huidige weerkaarten lijken gelukkig wat eensgezinder. Onder invloed van een hogedrukgebied is er op beide paasdagen ruimte voor de zon, soms ook afgewisseld met een paar wolkenvelden, en het blijft zo goed als droog. Later op Tweede Paasdag komt wel een zwak front het land inzetten en kan een enkele bui vallen, maar dit is pas gedurende de avond. We hebben natuurlijk nog een paar dagen te gaan, maar bijna alle verschillende weermodellen gaan hierin mee. Mocht er onverhoopt en zeer ‘last minute’ toch nog iets veranderen - je weet het in de aanloop naar Pasen immers nooit zeker-, dan laten we dat natuurlijk zo snel mogelijk weten. 😉