Foto gemaakt door Foto: Henk Wiggers - Miste - Het is deze week in Nederland erg zacht met rond de jaarwisseling mogelijk recordhoge temperaturen. Verder is het wisselvallig met vaak behoorlijk veel wind.
Foto gemaakt door Foto: Henk WiggersMisteHet is deze week in Nederland erg zacht met rond de jaarwisseling mogelijk recordhoge temperaturen. Verder is het wisselvallig met vaak behoorlijk veel wind.
Nu

De komende dagen veel wind, zacht en wisselvallig

Ook al zijn de temperaturen morgen even wat lager in Nederland, het zachte en vaak wisselvallige weer van de laatste tijd blijft ook deze week in grote lijnen behouden. Rond de jaarwisseling kan het zelfs even nog wat warmer en mogelijk recordzacht worden. Verder staat er bijna iedere dag een behoorlijk sterke zuidwestelijke wind.

Lagedrukgebieden op de Oceaan, in combinatie met hogedrukgebieden boven het zuiden en zuidoosten van Europa, bepalen het weer bij ons. Tussen deze druksystemen in waait in onze omgeving steeds een straffe zuidelijke tot zuidwestelijke wind en wordt vrijwel voortdurend zachte lucht aangevoerd. Storingen met hun wolken en regen of buien, die in de tussentijd worden aangevoerd, bepalen hierbij vaak het weerbeeld.

Koudere lucht

De storing die vandaag over het land naar het oosten trekt, wordt even door koudere lucht gevolgd. Begint de dag op de meeste plaatsen nog droog maar bewolkt en soms nevelig, halverwege de ochtend trekt een gebied met buien over. In het noordwestelijke kustgebied kan bij een zwaardere bui een klap onweer optreden, in de rest van het land gebeurt dat waarschijnlijk niet. Verder waait het even flink, met aan zee tijdens buien windvlagen tot 80 kilometer per uur, dieper landinwaarts tot 60 of 70 kilometer per uur.

De meeste buien verlaten het land aan het begin van de middag alweer. Daarna breekt vanuit het westen de zon nog even door. Er waait nog steeds een straffe westelijke tot noordwestelijke wind, die aan zee krachtig tot hard kan zijn (kracht 6 tot 7) en de temperaturen, die vanochtend nog op 9 of 10 graden uitkomen, gaan vanmiddag achter de wegtrekkende buienzone weer een paar graden omlaag.

Natte sneeuw

Vanavond en de komende nacht bevinden we ons in tijdelijk koudere lucht. Daarin komen opklaringen voor. Vooral in het noorden en noordoosten kan ook een enkele bui van zee binnendrijven, mogelijk zelfs met korrelhagel of natte sneeuw. Bij een aan zee eerst nog af en toe krachtige, maar in het binnenland sterk afnemende westelijke tot zuidwestelijke wind, koelt het in het binnenland flink af. Het wordt tussen 1 en 4 graden.

Morgen passeert eerst een rug van hogedruk. De dag begint dan ook droog en de zon laat zich van tijd tot tijd zien. Er drijven ook wolkenvelden over, die in de middag geleidelijk dikker worden. In het noordwesten kan in de avond uit de bewolking een eerste spatje regen vallen, verder is het nog droog. Er steekt een matige, aan zee een krachtige en in de avond harde zuidwestenwind op en het wordt tussen 6 graden in het noordoosten en 9 graden in het zuidwesten van het land. Daarmee is het een fractie minder zacht dan vandaag.

Volgende storingen

In de nacht naar woensdag en woensdag laat in de middag en in de avond passeren volgende storingen met regen ons land. Woensdag overdag kan het daar tussendoor langere tijd droog zijn, al lijkt het noorden dan nog steeds af en toe voor wat lichte regen gevoelig te blijven. Daarbij is het bewolkt, komt de zon er niet of nauwelijks aan te pas en wordt het bij een aan zee af en toe krachtige en in de avond weer harde zuidwestenwind 9 of 10 graden.

Ook na woensdag houdt het wisselvallige en zachte weer aan. Donderdag lijkt een vaak droge, maar windrijke dag te worden, vrijdagmiddag en -avond bereiken nieuw gebieden met regen het land. Het wordt dan 9 of 10 graden.

Recordzachte start van het jaar?

Ook zaterdag trekt vanuit het zuiden een regenzone over, die later in de middag en in de avond door droge weersomstandigheden wordt gevolgd. Met een sterke zuidwestenwind dringt dan zeer zachte lucht binnen waarin de temperatuur plaatselijk tot 15 of 16 graden (mogelijk recordzacht) kan oplopen. De jaarwisseling lijkt daarmee een kopie van die van vorig jaar te worden, toen het beide dagen ook uitzonderlijk zacht was.

Ook Nieuwjaarsdag zou het nog warm kunnen zijn, met temperaturen tot 15 graden in het oosten van het land. Zoals de berekeningen er nu uitzien, passeert halverwege de dag dan een koufront met een beetje regen, waarna in de middag wat koelere lucht ons land zou moeten bereiken. Een einde aan het zachte en wisselvallige weer betekent die ontwikkeling niet, want ook de eerste dagen van 2023 blijven de temperaturen hoog.

Reinout van den BornChef Redactie