Droogte verscherpt
Het zonnige lenteweer, waar maart dit jaar in grossiert, is voor velen een geschenk maar heeft ook nadelige effecten. Al vanaf de laatste dagen van februari is er nauwelijks meer regen gevallen en schijnt de zon uitbundig. Hierdoor verdampt er dagelijks veel vocht dat niet wordt aangevuld met regen water. De grondwaterstand is nog op niveau, maar de toplaag van de bodem droogt wel snel verder uit.Extreem zonnig
Ondanks dat we de afgelopen dagen wat meer wolken hebben gezien en er zelfs lokaal wat lichte regen is gevallen, verloopt de maand maart tot nu toe extreem zonnig. Na een kort intermezzo met wat meer wolken zelfs wat regen, keert het zonovergoten weer snel in volle glorie weer terug.
In de nacht naar donderdag en donderdagochtend valt er nog wat regen uit de wolken naar beneden. Meer dan een spreekwoordelijke druppel op een gloeiende plaat is het echter niet. En zoals het er nu uitziet is het voorlopig ook voor ruim een week de laatste regen die we zien. Dat er regen valt zal ons niet ontgaan want het Saharazand, dat vanuit Noord-Afrika een lange afstand heeft afgelegd in de bovenlucht valt met de regen mee naar beneden. Vanaf donderdagmiddag is de zon overal weer terug en schijnt vervolgens ruim een week weer uitbundig. Dus dan is het weer tijd om de auto te wassen en te ontdoen van het achtergebleven woestijnzand.
Schrale wind
Naast het gebrek aan regen en de felle zonneschijn is er nog een andere factor die een belangrijke rol speelt bij de steeds scherper wordende droogte. De schrale oostelijke wind, die ons via het droge Europese continent bereikt, zorgt voor extra verdamping. Omdat de luchtdruk aanhoudend hoog is in onze omgeving blijft deze drogende wind voorlopig over ons land waaien.
Gevaren
In grote delen van het land is het zo droog dat de brandweer extra alert is op natuurbranden. Diverse provincies zitten inmiddels in de hoogste gevarenzone, fase twee, en dan is de kans op een natuurbrand groter. Natuurbeheerders en grondbezitters houden de omgeving dan ook extra doen in de gaten. Met het verkenningsvliegtuig Charly worden dagelijks weer controlevluchten over de droge natuurgebieden gemaakt.
Pieken en dalen
Door de aanhoudende droogte wordt het overdag warmer en koelt het tijdens de nachtelijke uren juist verder af. Je zou het ‘t woestijneffect kunnen noemen. Vocht in de lucht en grond zorgt overdag voor verdamping. Dit kost energie waardoor het minder warm wordt. Als het onder een heldere hemel vervolgens afkoelt heeft vocht juist een temperende werking waardoor het minder koud wordt. Het vocht in de lucht en grond condenseert dan juist en dat levert weer warmte op. Met die schrale wind, heldere en overdag zonnige omstandigheden wordt het alleen maar droger en kan het dan ’s nachts licht vriezen terwijl het overdag in de felle zon al richting de 20 graden gaat. Bekijk hier de weersverwachting voor de komende dagen.