Foto gemaakt door Ton Wesselius - Rijnsaterwoude - Een eerste afstroom van 'koude' lucht vanuit het hoge noorden is er in de loop van volgende week vroeg bij. Tegen het weekend gaan ook wij er wat van merken.
Foto gemaakt door Ton WesseliusRijnsaterwoudeEen eerste afstroom van 'koude' lucht vanuit het hoge noorden is er in de loop van volgende week vroeg bij. Tegen het weekend gaan ook wij er wat van merken.
Nu

Eerste afstroom van ‘kou’ is er volgende week vroeg bij

Normaal is het najaar bij ons de periode van de zuidelijke winden, maar dit jaar is niets normaal. Dus ziet het ernaar uit dat we een langere episode met juist noordelijke winden tegemoet gaan. En dat betekent weer dat een eerste golf met relatief koude lucht vanuit het hoge noorden, ons land in de loop van volgende week kan bereiken.

Nu de zomer afloopt en het kwik op het Europese continent flink begint te dalen, zijn de zeeën en meren juist op hun warmst. Verder zou het orkaanseizoen op zijn hoogtepunt moeten zijn. Normaal zie je hierdoor de depressieactiviteit op de zeeën ten westen van Europa in deze periode opleven, terwijl het boven het continent vaak nog rustig is, met daar de aanwezigheid van hogedrukgebieden. Daartussen hebben we boven West-Europa dan vaak een zuidelijke wind en is het niet zelden mooi nazomerweer.

Warme start september

Als we de start van de septembermaand tot nu toe bekijken, was het ook allemaal zo. We hebben alweer heel wat warmte achter de rug en de zon heeft ook flink geschenen. Met een gemiddelde temperatuur van precies 19,0 graden stond september tot en met gisteren op een tweede plaats in de lijst van warmste septembermaanden tot nu toe, na september 2005 die in de eerste 9 dagen nog een halve graad warmer was.

Inmiddels is het weer veranderd. Omdat een hoeveelheid kou, afkomstig vanuit het zeegebied tussen IJsland en Groenland, naar het zuiden stroomde en boven de oceaan terechtkwam, vormde zich daar een lagedrukgebied dat dagenlang op die plaatslag rondtolde. De buiengebieden, die er in een zuidelijke stroming omheen trokken, wisten ons land steeds beter te bereiken. Op veel plaatsen heeft het sindsdien flink geregend en die regen was welkom. We hebben nog een flinke droogte op te ruimen.

Orkaan Danielle

Vandaag trekt het lagedrukgebied, dat nu een stuk kleiner en ook minder actief is geworden, over ons land naar Duitsland. Tegelijkertijd komt vanuit het westen een rug van hogedruk naderbij, opgeworpen door ex-orkaan Danielle. Morgen al is het daarom weer op de meeste plaatsen droog en komt de zon er beter door. Het kan dan ook alweer tussen 21 en 23 graden worden. Terwijl ex-Danielle naar Spanje en Portugal trekt en daar vandaan een golf met warmte in onze richting stuurt, zorgt dan ex-orkaan Earl, verderop boven het westen van de oceaan, ervoor dat bij Groenland en IJsland een hogedrukgebied ontstaat. Vanuit die richting wordt een golf met veel koudere lucht naar ons op transport gezet.

Maandag is er nog niet veel aan de hand. Een zuidelijke wind voert warme lucht aan waarin het tussen 21 en 26 graden kan worden. Daarbij is er redelijk wat zon en blijft het overal droog. Dinsdag worden we van twee kanten belaagd. Terwijl vanuit het zuiden de warme lucht in de buurt komt, dringt vanuit het noorden de koudere lucht binnen. In de buurt van Nederland botsen die twee op elkaar en ergens vormt zich dan een zone met intensieve regen, zoals het nu lijkt boven België en het zuiden van ons land. Maar het zijn kleine veranderingen die hier en wereld van verschil kunnen maken.

Koude lucht wint het pleit

Dinsdag en woensdag zijn hoe dan ook dagen om in de gaten te houden, zowel vanuit het perspectief van de eventuele regen als door de vrij grote temperatuurverschillen die kunnen optreden. Het wordt dinsdag 18 tot 23 en woensdag 18 tot 20 graden. De afloop van de strijd lijkt wel duidelijk. Het is de koude lucht vanuit het noorden die het pleit, geholpen door het nieuwe hogedrukgebied op de Oceaan, gaat winnen. En dan komt feitelijk een eerste afstroom van koudere lucht vanuit het hoge noorden op gang. Best vroeg dus.

We gaan dit rond het nieuwe weekend merken. Het is dat de zeeën zo warm zijn, maar anders had het met een temperatuur die op 1500 meter hoogte tot dichtbij of zelfs iets onder het vriespunt daalt behoorlijk fris kunnen worden. Nu zal het met tussen 14 en 17 graden nog wel meevallen. Daarbij zorgt de noordelijke tot noordwestelijke wind ervoor dat steeds weer wolken van de Noordzee worden aangevoerd, waaruit buitjes vallen. De lange, warme en droge zomer van 2022 is dan even niet meer dan een mooie herinnering.

Reinout van den BornChef Redactie