Foto gemaakt door National Hurricane Center - Na wekenlange stilte lijkt er op de Oceaan nu eindelijk wat aan activiteit op gang te komen. Mogelijk ontstaat halverwege de week een tropische depressie.
Foto gemaakt door National Hurricane CenterNa wekenlange stilte lijkt er op de Oceaan nu eindelijk wat aan activiteit op gang te komen. Mogelijk ontstaat halverwege de week een tropische depressie.
Nu

Eindelijk activiteit op Oceaan: mogelijk vorming tropische depressie

Na wekenlange stilte lijkt er op de Oceaan nu eindelijk wat aan activiteit op gang te komen. De deskundigen van het National Hurricane Center in Miami (VS) houden aan de westkust van Afrika een buiengebied in de gaten dat de komende dagen weleens tot een tropische depressie zou kunnen uitgroeien. Het is de eerste activiteit sinds 3 juli.

Nu nog gaat het om een buiengebied dat maar weinig tekenen van organisatie vertoont, maar het bevindt zich wel in een omgeving waarin het verder kan groeien, terwijl het met een gangetje van 25 tot 35 kilometer per uur naar het westen tot noordwesten trekt. Ergens halverwege deze nieuwe week zou het gebied zich tot een tropische depressie kunnen omvormen en dat is de eerste stap op weg naar de vorming van een orkaan.

Bovengemiddeld seizoen

De oogst aan tropische systemen in de Atlantische sector mag tot nu toe dan mager zijn met drie tropische stormen en nog geen enkele orkaan, de deskundigen van het Amerikaanse NOAA gaan er in hun tussenrapport over het seizoen van 2022 tot nu nog steeds vanuit dat we in totaal wel een bovengemiddeld seizoen tegemoet kunnen zien.

Nog altijd worden tussen 14 en 20 tropische systemen verwacht, sterk genoeg om een naam te krijgen. Tussen 6 en 10 van die systemen moeten tot een orkaan uitgroeien en er worden 3 tot 5 sterke orkanen van een categorie 3 of hoger verwacht. Wel is de kans op zo’n bovengemiddeld seizoen iets teruggebracht, van 65 procent eerst tot 60 procent nu. De kans op een gemiddeld seizoen is in plaats daarvan verhoogd van 25 procent eerst naar 30 procent nu. De kans op een seizoen dat als beneden gemiddeld de boeken in zal gaan, wordt door NOAA met 10 procent nog steeds als laag ingeschat.

Omstandigheden werken mee

Volgens de deskundigen van NOAA zijn de omstandigheden in de Amerikaanse sector uitermate geschikt voor het laten ontstaan van orkanen. Zo is er nog steeds een La Niña actief, zijn de passaatwinden in de tropen zwakker dan anders en is er in het westen van Afrika een actieve moesson op gang gekomen. Dat gebied kan dan ook prima als bron dienen voor de tropische golven waaruit op de Oceaan orkanen kunnen ontstaan.

Verder zijn de zeewatertemperaturen in het gebied waar de stormen ontstaan hoger dan normaal. Het is, zo zeggen de mensen van NOAA, nog altijd een ideale uitgangssituatie voor zeer actief tweede deel van het seizoen. Hoewel ook zij zien dat het seizoen dit jaar erg traag op gang is gekomen, geven ze meteen aan dat dit niet vreemd is, dat het vaker voorkomt en een actief tweede deel van het seizoen niet in de weg hoeft te staan.

Seizoenen vanaf 2016 actiever dan gemiddeld

Vanaf 2016 kennen we al een actiever dan gemiddeld orkaanseizoen op de Atlantische Oceaan, dus lijkt dit het zevende jaar op rij te gaan worden. Het seizoen van 2020 was het meest actieve ooit, met toen maar liefst 30 genaamde stormen. Een deel van het Griekse alfabet moest er na de jaarlijks vastgestelde namenlijst aan geloven. De zware orkaan Iota was de laatste, met piekwindsnelheden tot boven 250 kilometer per uur en vooral in delen van Midden-Amerika enorme schade. Het orkaanseizoen van vorig jaar eindigde op een derde plek in de lijst met meest actieve Atlantische orkaanseizoenen, met 21 genaamde stormen. En ook dit jaar lijken we bij deze aantallen in de buurt te komen.

Aantal stormen neemt toe

Kijken we naar de afgelopen 70 jaar (1951-2020), dan ligt het gemiddeld aantal genaamde stormen per seizoen nog op 11, maar pakken we alleen de laatste 15 jaar (1995-2020) dan komen we gemiddeld veel hoger uit, met ongeveer 14 genaamde stormen per seizoen. Een behoorlijke toename, waar de laatste zeven seizoenen dus vooral aan bijdragen. Van deze 14 genaamde stormen, groeien er gemiddeld 7 uit tot een orkaan. En daarvan ontwikkelen er zich ongeveer 3 verder tot een zogeheten Major Hurricane, ofwel een orkaan vanaf de derde categorie op de schaal van Saffir Simpson. Op deze schaal is een categorie 1 orkaan de minst zware variant en een categorie 5 orkaan de zwaarste.

Reinout van den BornChef Redactie