Foto gemaakt door Erica van Leeuwen - de Bruijn - Kloetinge - Maart staat nog niet op de kalender, of het lukt ineens wel. We hebben ineens met de winterkaarten die in de winter zo misten. Een beetje zuur is het wel...
Foto gemaakt door Erica van Leeuwen - de BruijnKloetingeMaart staat nog niet op de kalender, of het lukt ineens wel. We hebben ineens met de winterkaarten die in de winter zo misten. Een beetje zuur is het wel...
Nu

En in maart lukt het dan ineens wel...

Een beetje zuur is het wel, zeker voor al die mensen die de afgelopen winter nog op een weekje schaatsijs hoopten. Nu de winter voorbij is, lukt het de natuur ineens wel winterkaarten te produceren. Met hogedruk boven Scandinavië, een oostenwind en helder weer.

Was dit maar in januari gebeurd, ben je geneigd te denken. Dan hadden we er op wintergebied nog iets aan gehad. Maar het is geen januari, het is maart. De zon komt overdag alweer veel langer en ook een stuk hoger boven de horizon; krijgt steeds meer kracht. Echt winterweer maakt geen kans meer, of de aangevoerde lucht moet wel heel erg koud zijn.

Toch vriest het in de nachten; de afgelopen nacht bij voorbeeld 4 graden in Arcen, op normale waarnemingshoogte. Aan de grond was het nog kouder. De Bilt (!) en Hupsel noteerden op 10 centimeter hoogte een minimumtemperatuur van -7,4 graden.

Weersomslag in de lente

Een weersomslag in de lente; het gebeurt zo vaak. Daar waar het in de winter maar niet lukte om de storingen, de wolken, de regen en de wind van ons af te schudden, lijkt het nu – met de maartmaand op de kalender – ineens alsof we in een andere wereld leven.

Gaven we in onze lenteverwachting nog aan dat het moment waarop de poolwervel zou instorten, belangrijk zou kunnen zijn voor de exacte timing van de weersomslag, inmiddels zien we dat wachten daarop niet eens nodig was. Het kleine beetje aan lenteopbouw dat we op het Noordelijke Halfrond al hebben gehad, was genoeg om de atmosfeer in een andere stand te laten schieten.

Straalstroom

De straalstroom, in de februarimaand nog zo dominant, is aan het golven geslagen en heeft ruimte gecreëerd voor de opbouw van een hogedrukgebied boven Scandinavië. Wat in de winter maar niet wilde lukken, is in de eerste week van maart meteen al een feit.

En dan blijkt het toch ook nog wel een beetje koud te kunnen zijn. We merken het de komende dagen vooral in de nachten. Vaak vriest het op de koudste plekken tussen 1 en 3 graden, in de nacht naar zaterdag is een lokale -5 graden niet ondenkbaar. Het zou grappig zijn om in maart, na een februarimaand zonder dat het ergens in Nederland matig heeft gevroren, wel weer een nacht met plaatselijk matige vorst te kunnen aanteken. We zullen het de komende dagen zien.

Echt koude lucht komt in de buurt

In en na het weekend komt echt koude lucht vanuit het oosten twee keer in de buurt van Nederland. Of we er ten volle mee te maken krijgen, is de vraag – we liggen aan het einde van de aanvoerlijn en het is in deze tijd van het jaar heel lastig om koude lucht tot in onze omgeving ook echt koud te laten blijven. Hoge temperaturen hoeven we voorlopig echter niet te verwachten. Waarschijnlijk tot aan het einde van de nieuwe week blijft het in de nachten licht vriezen en zullen we het overdag met temperaturen tussen 6 en 9 graden moeten doen. Daarbij is er steeds veel ruimte voor de zon, maar kan vanuit het oosten ook weleens bewolking binnendrijven.

Tegen het einde van volgende week zien we wel een mogelijke verandering in de drukverdeling. Lagedrukgebieden op de Oceaan dringen dan meer aan, het hogedrukgebied boven Scandinavië wordt verder naar het oosten teruggedrongen. Bij ons zou de wind onder invloed van die ontwikkeling de zuidhoek kunnen opzoeken. Gebeurt dit inderdaad, dan gaan de temperaturen omhoog. Ook komt er meer bewolking en neemt de wisselvalligheid toe. Maar dat is allemaal nog ver weg. In de tussentijd kan op de weerkaarten nog veel veranderen.

Reinout van den BornChef Redactie