Enorme bosbrand in Spaanse Sierra Bermeja
Het is nog relatief vroeg in het jaar en nu al is het erg droog en warm op grote delen van het Iberisch schiereiland, waaronder Spanje. Komende week ligt er zinderende hitte op de loer, met dan mogelijk maximumtemperaturen tot ruim 45 graden en ook erg warme nachten. De droogte draagt deels bij aan deze extreme hitte en neemt bovendien ook risico’s als grote bosbranden met zich mee. Momenteel woekert een enorme bosbrand in de Sierra Bermeja, iets ten noordwesten van de bekendere Sierra Nevada, nabij de Costa del Sol. Op het moment van schrijven is er al 3500 hectare in vlammen opgegaan, maar het vuur lijkt sinds vanochtend grotendeels onder controle.Vorig jaar kwam het in deze regio ook al tot een bosbrand van formaat en ook dit keer slaat het vuur snel om zich heen. Wat in eerste instantie een relatief kleine brand leek te zijn, werd in een mum van tijd een zeer grote brand. En het weer werkt niet mee, want het is er nu al erg warm en kurkdroog, waardoor het vuur zich gemakkelijk en snel verder uitbreidt.
Wind werkt tegen
De brand begon woensdag, met toen erg hoge temperaturen en bovendien een sterke wind. In een gebied met hoge bergen en vooral ook steile wanden, werd de brand toen snel opgeschaald naar ‘zeer gevaarlijk’ en moesten de eerste inwoners hun huizen uit voorzorg verlaten. En het ging vervolgens inderdaad heel snel. Tot en met donderdagmiddag legde de brand in het Sierra Bermeja gebied al 2000 hectare bos plat en amper een dag later heeft de vuurzee nog eens 1500 hectare van het natuurgebied in de brand gezet. De teller staat op dit moment dan ook al op circa 3500 hectare verbrand bosgebied. De stevige wind maakte het de brandweerlieden de afgelopen dagen lastig, maar vandaag staat er duidelijk minder wind, waardoor de belangrijkste brandhaarden nu grotendeels onder controle lijken te zijn. Rond de klok van 9 uur vanochtend werd de brand terug geschaald naar niveau 0.
Deksel op de pan
Maar om de brand volledig uit te krijgen, moet er nog veel gebeuren. Ondanks de afname van de wind, werkt vooral het weer dan nog steeds het meest tegen. Er is door de brand namelijk sprake van een thermische inversie, waarbij de lucht met de hoogte steeds warmer wordt, in plaats van kouder zoals normaal het geval is. De koudere lucht in de hogere luchtlagen wordt verdreven door de warmere lucht en daalt neer tot de onderste luchtlagen, dicht bij het aardoppervlak. Onderweg naar beneden wordt die lucht samengeperst, waardoor de druk toeneemt en de temperatuur stijgt. Er komt dan uiteindelijk een nog warmere luchtlaag bovenop de reeds aanwezige luchtlaag te liggen, wat je kunt zien als een soort deksel op de pan. De opwaartse beweging in de onderste luchtlaag wordt hierdoor volledig geremd, waardoor er een stabiele massa ontstaat, met dus ook nauwelijks wind. De grote hoeveelheid rook die bij de enorme branden vrij kwam, kon hierdoor ook geen kant op en bleef als het ware ook gevangen onder die ‘deksel’, waardoor de blusvliegtuigen steeds minder zicht hadden en hun bluswerkzaamheden niet of minder goed konden voortzetten. Inmiddels is de deksel van de pan en op deze vrijdagmiddag is de dikke laag rook al grotendeels verdwenen.
Overlast in steden
Vooral in omliggende gebieden en steden, waaronder de stad Ronda en de Serranía, is er veel overlast door de enorme rookwolken en het as. Inwoners van deze regio’s hebben de brand van september vorig jaar nog vers in hun geheugen en hen is gevraagd om voorlopig niet naar buiten te gaan, de ramen van hun woningen te sluiten, en als ze toch naar buiten moeten, om dan een masker te dragen.
Terug naar huis
Om half 3 vanmiddag werden de eerste inwoners van het getroffen gebied weer terug naar hun huizen gebracht en nu maar hopen dat het verder rustig blijft.
Veel branden aangestoken
Een groot aantal natuurbranden worden in Spanje opzettelijk aangestoken. Ook dit gebied staat bijvoorbeeld op de planning voor woningbouw en vorig jaar kwam het er ook al tot een enorme brand. Brandweerlieden vonden toen bij 2 brandhaarden dezelfde soort bergjes met groenafval, met daar bovenop een dennenappel met een aansteker aangestoken. Het gaat in veel gevallen meestal om een tegenactie of protest, welke door ongunstige weersomstandigheden vervolgens uitgroeit tot een grote natuurramp. Over het ontstaan van de huidige natuurbrand is overigens nog niets bekend.