Foto gemaakt door Ab Donker - Buurmalsen - Europa en ook Nederland raken meer en meer in de ban van zon, hitte en droogte. In het zuiden omdat het daar al concreet is. Bij ons, omdat het eraan komt.
Foto gemaakt door Ab DonkerBuurmalsenEuropa en ook Nederland raken meer en meer in de ban van zon, hitte en droogte. In het zuiden omdat het daar al concreet is. Bij ons, omdat het eraan komt.
Nu

Europa (en ook Nederland) raakt in de ban van zon, hitte en droogte

Niet alleen in Nederland, maar ook in andere delen van Europa raken mensen meer en meer in de ban van de warmte, die volgende week en in wellicht nog sterkere mate eind volgende week op ons af lijkt te komen. Het is een mengeling van opwinding, een gevoel van laat maar komen, maar toch ook hier en daar wel enige zorg.

Hoewel we er natuurlijk aan gewend zijn, blijft het bijzonder om te zien hoe een weersverandering, die zich (nog steeds) pas op de wat langere termijn gaat afspelen, de gemoederen in beweging brengt. Niet alleen in Nederland overigens, maar ook in de landen om ons heen en zelfs in het zuiden van Europa, waar ze toch echt wel het een en ander gewend zijn als het om zon, droogte en extreem hoge temperaturen gaat.

Iedereen heeft daarbij zo zijn eigen drijfveren. Zo kijken ze in de Britse hoofdstad Londen echt uit naar de hittegolf ‘met een lengte van 13 dagen’ die er daar zit aan te komen. Een lokaal nieuwsplatform zette al even op een rij in welk deel van Londen wanneer de komende tijd de grens van 30 graden zal worden gehaald of overschreden. Een tripje naar een ‘beergarden’ of een concert werd er meteen alvast maar aan vast gekoppeld.

40 gaden of meer

In Nederland en omliggende landen waren het de verwachtingen, met name die van het Amerikaanse weermodel dat voor onze omgeving voor de periode rond 18 juli met temperaturen van ruim boven 40 graden strooide, die de aandacht trokken. Ook hier bij Weer.nl werden we er meerdere malen naar gevraagd en waren we al bij menig radiostation te gast om onze mening hierover te geven. En dat zal, zolang er in de verwachtingen niet al teveel verandert, de komende tijd ook nog wel even zo blijven.

Toch hoor je in Nederland hier en daar ook zorgen. Want het zál bij ons maar 43 of 44 graden worden. Wat moeten we dan? Hoe koelen we ’s nachts nog af om een beetje fatsoenlijk te kunnen slapen? En wat vindt de Nederlandse natuur, die heel andere omstandigheden is gewend en het al zwaar genoeg heeft, van zulke hitte? Verder worden in de rivieren de komende twee weken historisch lage waterstanden verwacht. Zo laag dat de scheepvaart er hinder van krijgt. Het wordt filevaren op de grote rivieren, verwacht een waterstanddeskundige in De Gelderlander. Voor vergelijkbare omstandigheden moeten we helemaal terug naar de droge zomer van 1976, 46 jaar terug dus.

Vakantiebestemming

Anderen zitten met hun vakantiebestemming in het hoofd. In de regio midden begint volgende week de zomervakantie. Dan komt de eerste uittocht op gang naar bestemmingen in eigen land en in het buitenland. Hoe heet wordt het in Frankrijk, in Portugal en Spanje, of in de Alpenlanden en Italië? Als de temperaturen in Nederland al zo hoog zijn, wat moet er daar dan wel niet gebeuren? En dan hebben we natuurlijk nog de (grote) evenementen zoals die voor de komende tijd op de rol staan, zoals concerten, festivals, sportevenementen en niet te vergeten de 4daagse van Nijmegen. Het is allemaal spannend.

In het zuiden van Europa hebben ze zo hun eigen redenen om met de hitte bezig te zijn. Daar wordt nu al de basis gelegd voor dat wat later mogelijk ook bij ons gaat gebeuren. Zo heeft de Spaanse weerdienst er gisteren een eerste communiqué uitgedaan, waarin de bevolking wordt verteld dat er een echt lange hittegolf aan zit te komen, met temperaturen die in een steeds groter deel van Spanje (maar ook in Portugal) dagelijks (ruim) boven 40 graden zullen uitkomen. Met ook de daarbij behorende tropennachten.

Noodtoestand in Italië

In grote delen van Italië is de noodtoestand afgekondigd, met het oog op de zeer zorgelijke drinkwatersituatie in het land, de toenemende schade als gevolg van de droogte en het klaar zijn voor de bestrijding van de natuurbranden, die er ook de komende tijd van het hete zomerweer het gevolg zullen zijn. Overigens is de hitte in grote delen van Italië voor enkele dagen wat getemperd, totdat zon en warmte in de loop van de volgende week ook hier weer in volle hevigheid terugkeren. Het geldt dus voor grote delen van Europa.

Ligt je bestemming in het zuidoosten van Europa, dan ga je ook daar de hitte tegemoet. Waarbij Griekenland met flinke natuurbranden te kampen heeft die maar moeilijk onder controle te krijgen zijn. In de Alpen zijn de gletsjers in het hooggebergte, doordat bijna alle sneeuw inmiddels is weggesmolten, open en bloot in de zon terechtgekomen. In Italië leverde dat op de Marmolada al een dodelijke ijslawine op en ook op andere plaatsen wordt voor overlast gevreesd. Daarbij lijkt er deze zomer een enorme hoeveelheid gletsjerijs te smelten. Alsof er daarvan de laatste jaren al niet genoeg is verdwenen.

En bij ons?

En zo raken meer en meer mensen in Europa in de ban van zomer, zon, hitte en droogte. In het zuiden, omdat het daar al concreet is. Bij ons, omdat het eraan zit te komen. En dan is het nu maar te hopen dat de overlast in onze eigen omgeving straks nog een beetje meevalt. Wat dat betreft, was de regen van de afgelopen nacht eigenlijk een mooie meevaller.

Reinout van den BornChef Redactie