Foto gemaakt door Ben Saanen - Budell - Het is de komende dagen even wat minder warm in Nederland, maar vanaf het weekend volgt de opbouw naar een nieuwe warmtepiek. Dinsdag wordt de heetste dag.
Foto gemaakt door Ben SaanenBudellHet is de komende dagen even wat minder warm in Nederland, maar vanaf het weekend volgt de opbouw naar een nieuwe warmtepiek. Dinsdag wordt de heetste dag.
Nu

Even wat minder warm, begin volgende week uitzonderlijk heet

Het is de komende dagen even wat minder warm in Nederland, maar vanaf het weekend volgt de opbouw naar een nieuwe warmtepiek en vooral dinsdag lijkt het op veel plaatsen uitzonderlijk heet te kunnen gaan worden.

Een niet al te actief koufront is gisteravond en de afgelopen nacht vanaf de Noordzee het land binnengetrokken en heeft bewolking en in een strook over het midden van het land ook plaatselijk wat regen of een lichte bui met zich meegebracht. Veel stelden de neerslaghoeveelheden daarbij niet voor. Verder was het onder wolken met temperaturen tussen 18 en 21 graden een bijzonder warme nacht.

Omdat de wind van zuid tot zuidwest naar west tot noordwest draait, kan koelere lucht vanaf de Noordzee in de loop van de dag het land veroveren. Dat gebeurt eerst in het noorden en in de westelijke kustgebieden. Daar wordt het vanmiddag dan ook al niet meer warmer dan tussen 20 en 23 graden. In het diepere binnenland kunnen de temperaturen nog wel tot tussen 25 en in het zuiden van Limburg lokaal 30 graden stijgen.

Eerst is het overal nog bewolkt, maar al gauw breekt in het noordwesten de zon door en dat betere weer breidt zich later vandaag steeds verder naar het zuidoosten uit. Als laatste komt ook in Brabant en Limburg de zon er weer mooi door.

Morgen fraai

Vanavond en de komende nacht zijn er brede opklaringen en koelt het behoorlijk af. Op de koudste plaatsen in het binnenland kan het kwik tot rond 8 graden dalen. Daarbij ontstaat plaatselijk mist. Morgen ziet het weer er fraai uit. Er zijn flinke perioden met zon, er ontstaan ook stapelwolken en vooral in het noorden kunnen die wolken de zon ook af en toe in de weg zitten. Het blijft vrijwel overal droog en het wordt van noord naar zuid tussen 20 en lokaal 26 graden. Daarbij waait er een zwakke tot matige noordwestenwind.

Ook vrijdag zijn er flinke zonnige perioden, maar ontstaan wat meer stapelwolken dan een dag eerder. Op een heel lokaal buitje na lijkt het ook dan op de meeste plaatsen droog te blijven. De noordwestelijke wind is nog een tikkeltje sterker en daardoor blijven de temperaturen een fractie lager. Op de Wadden wordt het niet warmer dan 18 of 19 graden, in het zuiden van het land kan het kwik nog tot 23 graden oplopen.

Opbouw naar nieuwe warmtepiek

In het weekend begint de opbouw naar de volgende warmtepiek. Zaterdag is nog een dag met gematigde temperaturen. Van noord naar zuid wordt het tussen 19 en 24 graden. Er is wel flink wat zon, al komen in het noorden ook wel af en toe wolkenvelden over. Datzelfde geldt ook voor zondag. Er komt dan een nieuw hogedrukgebied boven Nederland te liggen. De aanvoer van relatief koele lucht vanaf de Noordzee wordt daarmee de pas afgesneden. Het wordt op veel plaatsen dan ook tussen 22 en 27 graden, alleen het uiterste noorden en de Waddeneilanden zijn dan nog een tikkeltje koeler.

De echte hitte lijkt in de periode tussen maandag en woensdag over het land te trekken. Bijzonder warme lucht vanuit Frankrijk komt dan onze kant op. Het zwaartepunt lijkt dinsdag in de loop van de dag en in de nacht naar woensdag bij ons te zijn. Maandag al kan het van noord naar zuid tussen 26 en 32 graden worden. Daarbij is er veel zon.

Dinsdag de heetste dag

Dinsdag lijkt volgens alle modelberekeningen de warmste dag te worden. Veel zal afhangen van wanneer precies de warmste lucht ons land aandoet. Het Amerikaanse model is nog steeds het extreemst en laat het in het zuiden plaatselijk 40 graden worden. De andere modelberekeningen zitten voor die dag enkele graden lager, vooral omdat de warmste lucht ons volgens die berekeningen pas in de avond bereikt. Technisch gezien zou het volgens het Europese model in het zuiden en oosten evengoed wel plaatselijk 38 graden moeten kunnen worden, dus maximumtemperaturen tussen 35 en 40 graden liggen voor dinsdag zeker voor de hand. En dat is voor Nederlandse begrippen uitzonderlijk heet.

Op woensdag lijkt de warmte vanuit het zuidwesten getemperd te worden. In het midden en oosten komt het kwik nog wel tussen 30 en 35 graden uit, maar vanuit het westen komt later koelere lucht het land binnen. Er is dan meer bewolking en er zou zelfs een lokale regen- of onweersbui kunnen vallen, mogelijk een fikse. In de dagen daarna wisselen stapelwolken en de zon elkaar af, valt een lokale bui en wordt het 20 tot 26 graden.

Reinout van den BornChef Redactie