Extreem weer treft grote delen van Noorwegen
In grote delen van West-Noorwegen wordt de komende dagen extreem weer verwacht. Op sommige plaatsen kan in minder dan 48 uur tot 150 millimeter regen vallen. Overstromingen en aardverschuivingen kunnen er het gevolg van zijn. Hele dorpen kunnen daarbij van de buitenwereld afgesloten raken. In de hogere delen valt veel sneeuw en het waait erg hard.De waarschuwingenkaart voor Noorwegen kleurt helemaal geel, oranje en rood, vooral vanwege de overvloedige regen- en sneeuwval die worden verwacht, maar ook vanwege de mogelijke overstromingen en andere typen van overlast die in de pijplijn zitten.
In het noorden is het weer een stuk dynamischer
Daar waar het weer in Nederland de komende tijd vrijwel steeds onder invloed van een hogedrukgebied staat, is het verder naar het noorden een stuk dynamischer in de atmosfeer. Daar trekken voortdurend lagedrukgebieden langs die afwisselend zachte en koude lucht met zich meebrengen. Door de grote drukverschillen tussen het hogedrukgebied bij ons en de lagedrukgebieden in het hoge noorden, waait het bovendien erg hard.
Vooral de zachte lucht brengt veel vocht met zich mee. Zodra die lucht tegen de bergen in West-Noorwegen op botst en in een stijging wordt gedwongen, ontstaan wolken waaruit het in de lagere delen dichtbij hard regent en op grotere hoogte sneeuwt. Niet alleen komt het er daarbij hard uit, ook duurt de neerslag vaak erg lang. De hoeveelheden lopen dan ook sterk op. In grote delen van Noorwegen, met uitzondering van de gebieden die in de regenschaduw van de bergen liggen, kunnen de komende 10 dagen tot wel enkele honderden millimeters aan neerslag vallen.
Overstromingen en aardverschuivingen
Daar waar het regent, blijven gevolgen hiervan natuurlijk niet uit. Veel water kan in de bevroren bodem niet wegzakken en stroomt omlaag richting zee. De niet bevroren gebieden aan de kust raken juist verzadigd. Zo kan zich in de dalen steeds meer water verzamelen en is er kans op overstromingen en aardverschuivingen. Hogerop in de bergen valt veel sneeuw, maar wat dat betreft, zijn ze in Noorwegen het nodige gewend. De infrastructuur is er helemaal op ingericht. En, hoeveel sneeuw er ook valt, het leven gaat in de gebieden met sneeuw gewoon door.
In elk geval tot en met vrijdag lijkt deze eerste golf met neerslag aan te houden, zaterdag verbetert het weer even als vanuit het westen een rug van hogedruk overtrekt. Vanaf zondag liggen nieuwe lagedrukgebieden klaar en worden volgende golven met neerslag verwacht. Omdat de aangevoerde lucht daarbij volgende week steeds kouder wordt, gaat het vanaf dan ook in het laagland steeds vaker om sneeuw. Dan zijn de overstromingen weer even voorbij.
Ook in Zuidoost-Europa bar winterweer
Overigens is Noorwegen niet de enige plek die met extreem weer te maken heeft. Ook in het zuidoosten van Europa, en dan vooral op de Balkan, is het op dit moment redelijk bar. Aan de noordflank van een lagedrukgebied, dat gisteren ten zuiden van Griekenland langs naar het oosten is getrokken, is met een noordoostelijke wind voor die gebieden erg koude lucht naar het westen gestroomd. Vooral in de hogere delen van Griekenland heeft dit tot sneeuw geleid. Op sommige plaatsen kan er in totaal wel tussen 50 centimeter en 1 meter sneeuw vallen.
Opvallend zijn ook de temperaturen. Tot in het laagland van Griekenland aan toe komen die even nauwelijks boven het vriespunt uit, waarbij vandaag de koudste dag lijkt te zijn. Daarbij waait er een sterke noordoostelijke wind die het voor het gevoel buiten de deur nog een stuk kouder maakt. Na vandaag is het weer even gedaan met de kou en normaliseren de omstandigheden geleidelijk. Overigens kreeg ook voormalig Joegoslavië een klap van deze kou-uitval mee.
Volg het extreme weer zelf
Volg hier het extreme weer in Noorwegen via de webcam van het hoog in de Noorse bergen gelegen treinstation van Finse en verbaas je over de treinen die in de sneeuw toch altijd rijden.