Foto gemaakt door Amara Onwuka - Het water opzoeken voor wat verkoeling was de afgelopen dagen in Zuidwest-Europa een goed idee
Foto gemaakt door Amara OnwukaHet water opzoeken voor wat verkoeling was de afgelopen dagen in Zuidwest-Europa een goed idee
Nu

Extreme hitte en temperatuurverschillen in Europa

Zuidwest-Europa was de afgelopen dagen in de ban van een ongewoon vroege en intense hittegolf. In de plaats Biarritz aan de Franse kust werd een temperatuur van maar liefst 42,9 graden gemeten. In San Sebastian (Noord-Spanje) werd het zelfs 43,5 graden. Ook voor Zuidwest-Europa zijn dat bijzonder hoge temperaturen, helemaal zo vroeg in de zomer.

In het zuidwesten van Frankrijk werd het gisteren op uitgebreide schaal meer dan 40 graden. Het heetst was het nota bene in de kustplaatsen Biarritz (Frankrijk) en San Sebastian (Spanje). Maar ook verder naar het noorden en oosten was het heet. Zo werd het in Parijs bijna 37 graden en in Nantes ruim 39 graden. In België en Luxemburg werden lokaal temperaturen van ruim 35 graden gemeten. In ons land lukte dat niet, met maximaal 33,9 graden in het Limburgse Ell. Wel kwam het voor het 4e jaar op rij tot een lokale tropennacht in juni.

Ongewoon heet voor de tijd van het jaar

Het is wel vaker heet in Zuidwest-Europa. Maar nog nooit kwam het zo vroeg in het jaar tot zo'n intense hittegolf. Plaatsen als Bordeaux, Nantes, Rennes en Tours kregen te maken met de hoogste temperaturen ooit gemeten in juni. De hoogste temperaturen werden gemeten in een aantal badplaatsen aan de Atlantische Oceaan. Daar warmde het boven de zandgrond nog wat sneller op.

In het Franse Biarritz steeg de temperatuur naar een extreme 42,9 graden. Daarmee werd zowel het maandrecord (39,2 graden) als het absolute record (40,6 graden) verpulverd. In het Spaanse San Sebastian was het nóg heter met een bizarre 43,5 graden. En dat terwijl temperaturen van 40 graden daar voorheen nog nooit waren gemeten (maximaal 39,0 graden op 30 juli 2020).

Extreme verschillen in temperatuur

Opvallend waren ook de enorme verschillen in temperatuur. Zo was het bij ons gisterenmiddag op de Waddeneilanden - waar de koele lucht al was aangekomen - nog maar een graad of 15. En dat terwijl in Limburg temperaturen werden gemeten tot 34 graden. Ook elders in Europa waren de verschillen enorm. Zo was het in het Spaanse Gijón slechts 22 graden, terwijl het in San Sebastian (300 kilometer naar het oosten) dus zinderend heet was met 43,5 graden.

Niet alleen de verschillen tussen bepaalde plaatsen waren groot. De temperatuur maakte lokaal ook enorme sprongen in korte tijd. In Biarritz koelde het in een half uur af van 43 naar 27 graden door het intreden van een zeewind.

Nog extremer was wat er in de nacht naar woensdag gebeurde. Bij Cap Béar, in de buurt van Perpignan, steeg de temperatuur midden in de nacht van 22 naar 37 graden. Dat werd veroorzaakt door een zogenaamde heatburst, in combinatie met een föhn-effect van de Pyreneeën. Wanneer het 's avonds rustig weer is koelt de lucht aan het oppervlak snel af, terwijl het op enkele honderden meters hoogte nog erg warm blijft. Bij een heatburst wordt die warme lucht op hoogte weer naar het oppervlak gebracht, bijvoorbeeld door een harde wind voorafgaand aan onweersbuien.

Jelmer van der GraaffMeteoroloog