Foto gemaakt door Gonce - Olavarria - Grote delen van Argentinië moeten zich voor een extreme hittegolf opmaken.
Foto gemaakt door GonceOlavarriaGrote delen van Argentinië moeten zich voor een extreme hittegolf opmaken.
Nu

Extreme hitte in Argentinië

Grote delen van Argentinië en Paraguay moeten vanaf vandaag (dinsdag) met extreme hitte rekening houden. In regio’s als Buenos Aires, Cordoba en Santa Fe stijgen de temperaturen de komende dagen steeds tot tussen 35 en 42 graden en lokaal nog iets verder. Ook de nachten zijn met temperaturen tussen 25 en 30 graden verre van aangenaam. Iedereen wordt opgeroepen zich aan de extreme hitte aan te passen, op de heetste momenten binnen te blijven en zijn of haar activiteiten aan te passen.

Daar waar het bij ons winter is, gaat het Zuidelijke Halfrond nu door de zomer heen. In Zuid-Amerika is het een noordelijke wind die de hete en vaak vochtige, uit het Amazonegebied afkomstige lucht naar het zuiden blaast, Argentinië in. Tot en met het noorden van Patagonië aan toe regeren de komende dagen dan ook de extreem hoge temperaturen. Brenger van het hete weer is een hogedrukgebied dat over het zuiden van Argentinië naar het oosten trekt.

Droogte en hitte in Zuid-Amerika hangen vaak met La Niña samen, een koude zeestroom onder de evenaar in het zeegebied tussen Peru aan de ene en Indonesië aan de andere kant van de Grote Oceaan die er ook nu is Grootschalig als een fenomeen als La Niña is, heeft het op heel veel plaatsen op aarde flinke invloed op het weer. En dat geldt zeker voor Zuid-Amerika.

Normaal regen, nu droog

Niet alleen wordt het er in grote gebieden droger dan normaal, ook liggen de hoge- en lagedrukgebieden op een andere plaats dan anders. Op plekken waar de wind anders vochtige lucht aanvoert die onder de juiste atmosferische omstandigheden tot regen kan leiden, waait nu een droge wind en is regen uitgesloten.

In het geval van de steden San Juan en Mendoza in het noordwesten en westen van Argentinië wordt die droogte gecombineerd met een sterk opwarmende bovenlucht. De wind komt er van over de tot 6000 meter hoge Andes aanzetten en is bij zijn vertrek al vrij warm. Daarna, als de lucht aan de achterzijde van de Andes daalt, komt er door die daalbeweging nog extra warmte bij.

Ook in Nederland

De combinatie van die warme bovenlucht, de hoge zonnestand door de net begonnen zomer en droge bodem maakt dat de temperaturen er makkelijk kunnen oplopen. Iets dergelijks hebben we vooral in de zomer van 2019 ook in Nederland meegemaakt. Toen was de combinatie van droogte, een warme bovenlucht en de fel schijnende zon er de oorzaak van dat de temperatuur op diverse plaatsen voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis tot boven 40 graden kon stijgen.

De verwachting is dat de huidige periode met hitte in Argentinië tot en met het komende weekend aanhoudt. Vanaf dat moment dringt een koufront vanuit het zuiden noordwaarts op en brengt regen en iets minder warme lucht met zich mee. De hitte eindigt dan niet alleen, in de eerder door hitte getroffen gebieden kan ook tussen 10 en 50 millimeter aan regen vallen. En vooral voor de belangrijkste agrarische regio’s van Argentinië is de regen heel belangrijk.

Reinout van den BornChef Redactie