Foto gemaakt door Jessie van Neer  - Beesel  - In Beesel werden afgelopen weekend de kersenbomen besproeid om de jonge vrucht te beschermen.
Foto gemaakt door Jessie van Neer Beesel In Beesel werden afgelopen weekend de kersenbomen besproeid om de jonge vrucht te beschermen.
Nu

Frankrijk opgeschrikt door koudste aprilnacht sinds 1947

Nadat Nederland zondag de koudste aprilnacht sinds 2013 meemaakte was afgelopen nacht Frankrijk aan de beurt. Met uitzondering van de kustgebieden vroor het in het laagland licht tot matig met temperaturen tot -9 graden aan toe! Sinds 1947, het begin van de landelijke metingen, is het niet zo koud geweest in Frankrijk in de maand april. Afgelopen nacht was gemiddeld over het land -1,5 en het oude aprilrecord was gemiddeld -1,4 graden op 12 april 1986. In de bergen daalde het kwik onder -20 graden.

De laagste temperaturen van het laagland van Frankrijk werden volgens Météo France - de Franse KNMI - gemeten in Champagne, het noorden. Lokaal werd -9 graden Celsius aangetikt! De vorst trof meer dan 90% van het land. Alleen in de kustgebieden, de binnenstad van Parijs en enkele regio’s in het zuiden, bleef het kwik enkele graden boven nul.

In het noorden van Frankrijk in het dorpje Mourmelon, werd een temperatuur van -9,3 graden gemeten. In het centrum werd het in Châteauroux -5,6 graden, een nieuw aprilrecord. Ook de westkust vestigde een nieuw record met -3,2 graden in Vannes. Het nationale kouderecord voor de maand april, in het laagland onder 500 meter hoogte, is -10,5 graden, gemeten in 1986. Afgelopen nacht zat daar dus dichtbij.

In de bergen ruim -20!

Hogerop was het uiteraard nog veel kouder. In Etalans, op 540 meter hoogte, werd -11,1 graden gemeten. La Chaux op 880 meter kwam uit op -20,4 graden en in Les Pontets, op ruim 1000 meter hoogte, werd het -21,5 graden. Nooit eerder werd op deze hoogte zo’n lage temperatuur gemeten in april!

Inmiddels is de temperatuur op de meeste plaatsen alweer opgelopen tot een graad of 10 en meer koude nachten worden voorlopig niet verwacht.

Wijnboeren gebruiken alle technieken die mogelijk zijn

Met sproei-installaties probeerden wijnboeren de knoppen van de wijngaarden te redden, maar dat is niet overal mogelijk. Het water bevriest om de knoppen en bloesem. Dit werkt vervolgens als een soort jasje en beschermt de toekomstige vrucht tegen vorstschade. Daarnaast werden ook massaal vuurpotten ingezet om de vorst buiten de deur te houden. Of deze maatregelen bij deze extreem lage temperaturen genoeg effect hebben gehad, moet komende weken duidelijk worden.

Gevolgen van nachtvorst bij ons ook nog niet duidelijk

Ook in Nederland werden afgelopen weekend opvallend lage temperaturen gemeten. Op de Veluwe werd het in Deelen -6,3 graden. Dit betreft een officieel KNMI station. Op wat beschuttere plekken in Gelderland is lokaal zelfs -7 graden gemeten.

Veel fruittelers hebben in de aanloop naar de nachtvorst voorbereidingen getroffen door te beregenen. Beregening is echter ook in Nederland niet overal mogelijk. Het gaat in ieder geval om een aantal percelen in Zuid-Limburg en Zeeland, maar mogelijk is ook op andere plekken in Nederland niet beregend. In Zeeland viel de kou mee met maximaal 2 graden vorst, maar in Zuid-Limburg was het -4 tot -6 graden.

Afgelopen jaar veroorzaakte nachtvorst aanzienlijke schade. De oogst van bijvoorbeeld peren viel door het koude voorjaar in Europa krap een vijfde lager uit. De laagste temperatuur viel overigens wel mee en was -4,5 graden, maar werd wel pas gemeten op 26 april in het Drentse Eelde. Hoe later in het voorjaar zulke temperaturen worden gemeten, hoe schadelijker ze zijn. In 2020 vroor het wel matig in april. Op de eerste dag van de maand werd het in Deelen -5,6 graden.

Bron: Météo France, Weer.nl

Jordi HuirneMeteoroloog en presentator