Foto gemaakt door Joyce Derksen - Oosterbeek (27-11-2021) - Gaat het in het weekend sneeuwen? Die vraag is, nu we de berekeningen van de ochtendruns van de weermodellen binnen hebben, zomaar ineens actueel geworden.
Foto gemaakt door Joyce DerksenOosterbeek (27-11-2021)Gaat het in het weekend sneeuwen? Die vraag is, nu we de berekeningen van de ochtendruns van de weermodellen binnen hebben, zomaar ineens actueel geworden.
Nu

Gaat het dit weekend sneeuwen?

Gaat het in het weekend in delen van Nederland zomaar even sneeuwen? Die vraag is, nu we alle berekeningen van de ochtendruns van de verschillende weermodellen binnen hebben, zomaar ineens actueel geworden. Die weerkaarten kondigen een kortstondige winterdip aan, die er in de nacht naar zaterdag vanuit het noordoosten in komt en in de loop van zondag ook weer verdwijnt. Op de overgangszone tussen de koude en zachte lucht kan twee keer plaatselijk (natte) sneeuw vallen. De berekeningen lopen wel erg uiteen.

Het opdringen van de koudere lucht naar Nederland wordt in gang gezet door een hogedrukgebied boven Scandinavië; we hebben er de afgelopen dagen al vaker over bericht. Het hogedrukgebied ligt er al en in de noordelijke helft van Zweden vroor het de afgelopen nacht onder een heldere hemel tussen 10 en 20 graden. Ook in Finland en de Baltische staten was het flink aan het afkoelen, maar minder extreem. Met een oostelijke tot noordoostelijke wind stroomt die koudere lucht (niet de extreme kou vanuit het noorden van Zweden, maar de lucht uit de Baltische staten en Polen) in de richting van ons deel van Europa.

Morgen regen en wind

Eerst merken we er nog niks van. Vanavond, de komende nacht en morgen brengt een lagedrukgebied ons bewolking, regen en wind (in het Waddengebied al wel vanuit het oosten, trouwens) en nog relatief hoge temperaturen. Het wordt morgen 10 tot 12 graden. Ook vrijdag is dat lagedrukgebied er nog. Het ligt voor onze kust, maar vult wel steeds verder op en wordt langzaam naar het westen teruggeduwd. Hierdoor ontstaat ruimte voor het hogedrukgebied om zijn invloed verder zuidwaarts uit te breiden.

Hier ligt de kans voor de koude lucht. Zien we vrijdag overdag vanuit het zuidwesten nog een gebied met regen en daarachter zachtere lucht het land binnendringen, vanuit het noordoosten komt – in de loop van de dag – ook de koude lucht het land binnen. Is de wind daarbij in het zuiden westelijk tot zuidwestelijk, in het noorden waait een oostenwind. In de nacht naar zaterdag wordt de situatie boven Nederland dan interessant.

Europese berekening het spectaculairst

Het Europese model komt met het meeste spektakel. Dit laat de koude lucht en de regen op elkaar botsen, waarna de neerslagzone, die eerst boven het noordoosten van Nederland tot stilstrand komt, vervolgens weer naar het zuidwesten terug beweegt. Daar waar de neerslag aan de voorkant als regen valt, kan het aan de achterzijde (waar de koude lucht zich bevindt) een tijdje gaan sneeuwen. Volgens het Europese model gebeurt dat zaterdag vooral in een west-oost gerichte strook over Midden-Nederland. Daar komt het gebied min of meer tot stilstand en later gaat de fut er langzaam uit. Wel dringt de koude lucht tot over ongeveer 80 procent van het land door. Het zal dan ook kil zijn met tussen 2 en 5 graden. In het noordoosten komt het kwik nauwelijks boven nul, met daar wel de zon.

Van de andere modellen laat het Engelse de sneeuw boven Brabant en Limburg vallen, het Franse Arpege en het Duitse Icon komen met niet meer dan een paar vlokken, en dan voornamelijk in het noordoosten van het land. Ook het Amerikaanse GFS geeft vrijwel niets. In de nacht naar zondag kan het in de gebieden waar de koude lucht is doorgedrongen, zeker als het even opklaart, ook een paar graden vriezen.

Zondag overdag is dan de dag van de terugkeer van de zachte lucht. Dit lijkt vrij soepel te verlopen. Een nieuwe regenzone trekt in de nacht vanuit het zuidwesten het land binnen, overdag gevolgd door een tweede. Op die eerste zone zou het in het oosten en noordoosten nog tot een beetje natte sneeuw kunnen komen, maar elders is het gewoon regen. En dan is het alweer voorbij met de kou en gaan we waarschijnlijk een zachte nieuwe week tegemoet.

Wordt het ergens wit?

Blijft over de vraag of het dit weekend nog ergens wit wordt? Die kans is heel klein. De meeste modelberekeningen komen er hoe dan ook met te weinig neerslag voor. Daarbij is de bodemtemperatuur, door alle warmte van de laatste tijd, nog erg hoog. Als het dus al sneeuwt, dooit die sneeuw op de grond ook zo weer weg. Zou de (meest wilde) berekening van het ECMWF uitkomen, en dat op de plek waar dit model de sneeuw nu verwacht, dan zijn de hoge delen van de Veluwe misschien wel de plaatsen voor een beetje aanwitting. Maar, de berekeningen zijn zo onzeker dat het er vanavond waarschijnlijk weer anders uitziet.

Reinout van den BornChef Redactie