Giro start met buien en een borrelende vulkaan
Aanstaande vrijdag is het zover: de eerste grote wielerronde van het jaar gaat van start. De eerste etappes van de Giro d’Italia gaan dit keer door Hongarije. Daar lijkt het niet droog te blijven. Vervolgens staat de beklimming van de vulkaanberg Etna op het programma, en laat die nou net uitgebarsten zijn.Dat de Ronde van Italië niet in Italië begint klinkt gek, maar het is tegenwoordig heel gangbaar om in een ander land te starten. Hiermee wil de organisatie de sport nog dichter bij de fans brengen, en organiserende steden kunnen flink wat aan stadspromotie doen. Zo start de Tour de France dit jaar in Kopenhagen, en de Vuelta a España raast aan het eind van de zomer om te beginnen door ons eigen Utrecht.
Hongaarse etappes
Budapest is dit keer dus het strijdtoneel voor de eerste etappes van de Giro. Vrijdag begint het met een vrij vlakke etappe tussen de hoofdstad en het stadje Visegrád, waar nog een venijnig klimmetje ligt. Zaterdag volgt een individuele tijdrit door de straten van Budapest, en de derde etappe van het openingsweekend leidt grotendeels langs het Balatonmeer, een grote toeristische trekpleister voor Hongarije.
Dat de weersomstandigheden een koers kunnen breken of juist maken, hebben we al vaker verteld. In het geval van een tijdrit is dat des te meer het geval, omdat de renners verspreid over de dag starten, en de omstandigheden dus voor iedereen heel verschillend kunnen zijn. Daarom werpen we nu ook vast een blik op de weersverwachting.
Wat meteen opvalt in de weerkaarten is een flinke storing, die de komende dagen over Zuid- en Oost-Europa trekt. Een lagedrukgebied produceert diverse fronten die vanaf morgen behoorlijk beginnen te intensiveren. Hogedrukgebieden duwen het geheel langzaam oostwaarts, maar dat betekent dat Hongarije daar komend weekend precies in zit.
Groeiende buienkansen
Op de vrijdag valt de meeste neerslag aanvankelijk nog in Italië en Oostenrijk, maar in de loop van de middag beginnen ook in Hongarije de eerste buien te vallen. De etappe start even na het middaguur en dan is het wellicht nog droog, maar gedurende de middag wordt de kans op een bui steeds groter. Ook is een fikse onweersbui niet uitgesloten. De meeste neerslag lijkt echter te vallen in de avond, als de rit alweer gefinisht is, maar dan zijn we nog niet van de storing af.
Tijdrit met natte wegen
Gedurende de nacht en een groot deel van de zaterdag blijft de storing boven het westelijk deel van Hongarije liggen, waar ook de stad Budapest in ligt. Vooral voor de tijdrit op zaterdag heeft dit dus gevolgen. Er gaan geregeld buien vallen. Naarmate de middag vordert, nemen de buienkansen verder toe. Ook renners die het tijdens hun rit toevallig droog houden, zullen hoogstwaarschijnlijk te maken hebben met natte wegen. De route van ruim 9 kilometer is kort, maar midden in de stad heb je veel scherpe bochten, helemaal rondom de brug over de Donau waar de renners overheen gestuurd worden.
Op zondag lijkt de meeste neerslag verdwenen. De route nabij het Balatonmeer ligt een stukje zuidelijker, en in die regio lijkt het nu droog te blijven en de zon komt er ook nog geregeld bij. Met een temperatuur rond de 20 graden zal dit de meest aangename fietsdag zijn in het Hongaarse openingsweekend.
Spugende Etna
Dan reist het hele peloton naar Italië om de rest van de Giro d’Italia af te werken. Om te beginnen op Sicilië. Lekker mediterraan weertje, zou je denken. Zo ziet het er voor nu ook wel uit: wat zon, ruim 20 graden, en slechts een kleine kans op een bui. Maar hier wacht weer een ander obstakel: de Etna. Juist ja, die zeer actieve vulkaan. Niet alleen is dat een pittige klim, maar toevallig heeft de vulkaan juist gisteren weer rook en as uitgespuugd. Dat is niet ongewoon, deze vulkaan barst vrijwel elk jaar uit. Vorig jaar nog was er een behoorlijk heftige periode van uitbarstingen, waarbij volop lavastromen waren te zien. Afgelopen februari gebeurde het ook al een keer.
Rookringen
De vulkaan wordt zeer goed in de gaten gehouden en indien nodig worden er uiteraard allerlei veiligheidsmaatregelen genomen. Op dit moment kun je er nog steeds naartoe, het blijft vooralsnog bij rook en as. Wel wordt er dieper binnenin de vulkaan een toename van explosies waargenomen. Met de 'vulkanische trillingen' - een ander belangrijk signaal - valt het nog mee. Maar de situatie kan snel veranderen, weten we inmiddels. Indrukwekkend is het in elk geval wel. En het levert ook bijzondere beelden op: de vulkaan blies zelfs prachtige rookringen:
![Dorien Bouwman](https://img.weer.nl/opt/weer//7EekSQGnwHMv3b14nmVNBE/6214679fd36b4515b4c744c32ae04140/weernlportret7-630x354.jpg)