Foto gemaakt door Pieter Bliek - Castricum aan Zee - We mogen dan steeds meer in de ban raken van de hitte, die er lijkt aan te komen, de afgelopen nacht is het erg koud geweest. Het vroor in sommige duinpannen.
Foto gemaakt door Pieter BliekCastricum aan ZeeWe mogen dan steeds meer in de ban raken van de hitte, die er lijkt aan te komen, de afgelopen nacht is het erg koud geweest. Het vroor in sommige duinpannen.
Nu

Het is hoogzomer, en toch vroor het weer in de duinpannen

We mogen dan, ook in Nederland, steeds meer in de ban raken van de hitte, die er de eerste dagen van de nieuwe week lijkt aan te komen, de afgelopen nacht is het weer koud geweest. In een duinpan bij Castricum aan Zee noteerden vrieskoujagers Pieter Bliek en Karel Holvoet op anderhalve meter hoogte een minimumtemperatuur van slechts +0,3 graden. Op een hoogte van 10 centimeter blijkt het er zelfs 0,8 graden te hebben gevroren! Precies 2 uur en 25 minuten lang lag de temperatuur er beneden het vriespunt.

Onderin diepe duinpannen kunnen zich, als de wind in een heldere nacht (zoals de afgelopen) eens wegvalt, bijzondere microklimaatjes ontwikkelen. De koude lucht verzamelt zich dan in de kom van de duinpan en blijft daar, bij gebrek aan wind, lekker liggen. De uitstraling (en boven droog zand zoals in een duinpan is die maximaal) doet vervolgens de rest. Zelfs middenin de zomer (zoals nu) kan het kwik dan onder het vriespunt dalen.

Opmerkelijk

De vorst op 10 centimeter hoogte in de duinpan bij Castricum begon vanochtend om 3.31 uur. Om 5.56 uur kwam het kwik pas weer boven nul. Bijna 2,5 uur met vorst dus. Best opmerkelijk, zeker als je bedenkt dat het gisternacht in delen van Nederland niet onder de 20 graden kwam. Maar toen was het bewolkt en zaten we in (erg) warme lucht.

In andere duinpannen in het noordwesten is het de afgelopen nacht eveneens koud geworden. Zo registreerden de vrieskoujagers in een duinpan bij Egmond aan Zee op 10 centimeter in een weerhutje een temperatuur van exact 0,0 graden, om 05:37 uur. In de duinpan bij Egmond aan den Hoef / Wimmenum werd het op 10 centimeter -0,3 graden om 05.39 uur, en -0,2 graden op anderhalve meter (!) rond 05:30 uur. Maar hier moet je nog 0,3 tot 0,8 graden als correctie bij optellen, omdat deze loggers in omgekeerde bekertjes zitten. Met de correctie erbij is er in de duinpan in Wimmenum dus net geen vorst geweest.

Bergen aan Zee

In een cluster van duinpannen bij Bergen aan Zee is het aan de grond ook tot vorst gekomen. Bij Bergen-Ondiep koelde het af tot -0,7 graden om 05.15 uur. Het vroor in deze pan van 03:20 tot 05:55 uur. Bij Bergen Midden werd het -0,1 graden om 04:22 uur. Het vroor in deze pan van 03.53 uur tot 04:47 uur. In de duinpan Bergen-Diep werd het 0,0 graden om 05:20 uur. De laatste datum ooit waarop in ons land vorst werd gemeten was op 19 juli 1971 op 10 centimeter hoogte bij Rotterdam. Toen vroor het aan de grond 1,2 graden.

Terwijl het in de duinpannen nabij Egmond en Camperduin (op 10 centimeter -0,8 graden, minimum was om 05:24 uur en het vroor van 03:24 tot 05:59 uur) vroor, bleef de minimumtemperatuur op anderhalve meter in Alkmaar-west steken op 11,1 graden. Bergen werd niet kouder dan 10,8 en Egmond aan Zee niet kouder dan 12,3 gaden. Aan de Vlewosweg even buiten het dorp werd het op 10 centimeter 0,0 graden. Wat een verschil.

Ook de komende nacht en in de nacht naar zondag lijkt het regionaal koud te worden. Het kan dus best zo zijn dat zich ook in de duinpannen de komende dagen nog nieuwe kansen voordoen.

Reinout van den BornChef Redactie