Foto gemaakt door Sebastian Kammermayer - Hupsel - Zware onweersbuien trokken donderdag over Nederland en leverden bijzondere beelden op. Regionaal waren de schade en de overlast groot.
Foto gemaakt door Sebastian KammermayerHupselZware onweersbuien trokken donderdag over Nederland en leverden bijzondere beelden op. Regionaal waren de schade en de overlast groot.
Nu

‘Het was gewoon doodeng’

Het waren gistermiddag beelden die we in Nederland niet vaak tegenkomen. Voor een lijn met zware onweersbuien uit, die zich sneller, actiever en ook over een veel groter gebied manifesteerde dan aanvankelijk al gedacht, waren kolkende wolkenluchten te zien, kwam het op diverse plaatsen tot kortdurende zandstormen en werd het niet zelden aardedonker. De ontlading was daarna intens, met wolkbreukachtige regens, hagel en valwinden. Regionaal waaiden tientallen bomen om en kwam het tot wateroverlast.

De meeste regen viel in een strook van Zuid-Holland via Utrecht naar Utrecht en van daar over Gelderland naar Twente. Veel schade was er onder meer in Gelderland. Op drie plaatsen vielen bomen over het spoor waardoor het treinverkeer voor een groot deel tot stilstand kwam. In de buurt van Loenen en Beekbergen waaiden tientallen bomen om, in Wolfheze kwam een trouwstoet door omvallende bomen vast te zitten. Ook in en rond Wageningen was het even bar en boos en werden diverse (grote) bomen ontworteld.

Foto gemaakt door Chris Kremers - Sambeek
Foto gemaakt door Chris KremersSambeek

Spookachtig

De beelden in Gelderland en later ook in Twente waren tussen 14 en 16 uur spookachtig. Zelf reed ik even voor 13.30 uur Hilversum uit, op weg terug naar de omgeving van Arnhem. Het onweer zat me op de hielen en was vanuit de auto steeds mooi zichtbaar. Bij Ede en Wageningen kwam ik, komend vanaf de A30 en invoegend op de A12 voor de eerste keer dichtbij het aanstormende onweerscomplex. Er was boven het Binnenveld tussen Wageningen en Veenendaal een indrukwekkende arcus zichtbaar, een zeer onrustige wolkenkraag die snel kwam aanrollen. Eronder het blauwachtig oplichtend regenscherm, dat even later met een bulderede wind erbij over het gebied zou trekken.

Dat stukje maakte ik net niet mee, want ik was via de A12 al onderweg naar Arnhem en reed weer voor de onweersbuien uit. Omdat ik moest tanken, ging ik er richting Oosterbeek af en reed naar Schaarsbergen. Daar werd het al snel aardedonker. Het tanken lukte nog net zonder drijfnat te worden, maar daarna ging het helemaal los. De rit door het bos, over de Schelmseweg en voor Burgers’ Zoo en het Nationaal Openlucht Museum langs, was ronduit griezelig. Het regende zo hard dat je, zelfs onder de dikke en vol in blad staande kronen van de beukenbomen daar, bijna geen hand meer voor ogen zag. De regen hing als een dichte mist tussen de bomen. Het verkeer op de weg kwam vrijwel tot stilstand.

Foto gemaakt door Sebastian Kammermayer - Hupsel
Foto gemaakt door Sebastian KammermayerHupsel

Doodeng

Ondertussen waaide het zo hard dat steeds takken op de weg vielen, meestal klein, maar soms ook een grotere waar we tussendoor moesten laveren. Ik heb aan extreem weer wel het nodige meegemaakt in mijn carrière, maar dit was toch wel één van de eerste keren dat ik het echt doodeng vond. Je had sterk het gevoel dat één van die beukenbomen ieder moment op de weg zou kunnen vallen. Uiteindelijk gebeurde dat gelukkig niet, maar het idee alleen al maakte dat ik erg onrustig in de auto zat, dat laatste stuk.

Foto gemaakt door Ben Saanen - Budel
Foto gemaakt door Ben SaanenBudel

Voetje voor voetje kwamen we het bos weer uit en door het open veld ten noorden van Arnhem reed ik door naar Rozendaal en Velp. De wind joeg het water over de velden. Ook al had het de laatste weken niet geregend, toch stonden meteen grote plassen in het veld. Het gebliksem was niet van de lucht, hier en daar sloeg het ook dichtbij in. Ook het laatste stukje tussen de bomen door ging door het noodweer erg langzaam. Eenmaal thuis voor mijn huis bleef ik nog een tijdje in de auto zitten totdat het eindelijk weer wat beter werd.

En zo raasden de onweersbuien over Nederland. Uiteindelijk viel in de eerder genoemde natte strook zo tussen 15 en 45 millimeter regen, lokaal in Zuid-Holland nog iets meer. Eindhoven noteerde een windstoot van 111 kilometer per uur, Deelen (waar ik vlakbij was tijdens het noodweer) kwam op een vlaag van 98 kilometer per uur uit.

Foto gemaakt door Ben Saanen - Budel
Foto gemaakt door Ben SaanenBudel

Onverwacht warm

Waarschijnlijk zijn de buien gisteren nog wat zwaarder geworden dan gedacht, doordat het in het oosten en zuidoosten van het land onverwacht warm werd. Ell in Limburg kwam op 30,3 graden uit, in Maastricht steeg het kwik zelfs tot ruim 31 graden. In het oosten van het land kwamen de maxima nog tussen 26 en 28 graden uit. Er was voldoende energie aanwezig om de buien flink te laten groeien en dat was wat uiteindelijk ook gebeurde.

De video is van Jeroen uit Wanroy.

Heel bijzonder waren de beelden in delen van Brabant, waar de wind, voor de buien uit, zandstormen genereerde, over de velden waar door de droogte van de laatste maanden nog nauwelijks gewassen zijn opgekomen. Het waren voor Nederland unieke plaatjes die in zekere zin ook het nieuwe klimaat tekenen waarin we zijn terechtgekomen.

Vandaag nog een keer

Ook vandaag kan het in delen van Nederland opnieuw tot noodweer komen, dit keer vooral in het zuidoosten van het land. In de rest van Nederland gaat het flink regenen. En opnieuw kunnen de regenhoeveelheden daarbij regionaal ver oplopen. Daarna wordt het rustiger.

Reinout van den BornChef Redactie