Hierom is Eunice een storm om in de gaten te houden
Van de twee stormen, die de komende twee dagen op ons af komen, moeten we Eunice (gepland voor komende vrijdagavond) het scherpst in de gaten houden. Deze storm, horend bij een lagedrukgebied dat op het moment van passage op het hoogtepunt van zijn ontwikkeling is, heeft de grootste potentie. De verschillende modelberekeningen zijn het op dit moment nog niet eens over de precieze koers van Eunice en over de omvang van het bijbehorende windveld. Voor de uiteindelijke impact van de storm op het land zijn die verschillen wel van groot belang.De randvoorwaarden voor een weerdag met uitdagingen zijn vrijdag aanwezig. Zo ligt een sterk gedeelte van de straalstroom pal over Nederland, passeert het lagedrukgebied dat de vele wind brengt op het hoogtepunt van zijn activiteit en is het ook nog eens springtij. Wordt aan onze kusten een westelijke wind verwacht, op de Noordzee waait de wind een tijdlang uit het noordwesten en dit is een combinatie die ’s avonds, als de hoogste windsnelheden worden verwacht, voor hoge waterstanden kan zorgen. Daarbij komen we hoe dan ook uit een periode met veel wind, want woensdagavond en in de nacht naar donderdag kan het onder invloed van een eerste lagedrukgebied, Dudley in het noordelijke kustgebied ook al tot een eerste storm komen.
Spoorboekje is nu zo
Het spoorboekje is nu zo. Dinsdagmiddag begint het vanuit het westen te regenen. Aan zee kan de zuidwestenwind dan al even hard worden. Later in de avond en in de nacht naar woensdag neemt die wind weer af, om woensdagochtend opnieuw terug te keren. Na een eerste golf met regen wordt het in de nacht op veel plaatsen (met uitzondering van het uiterste zuiden) tijdelijk droog, Woensdagochtend volgt dan een tweede golf. Daarachter stroomt extreem zachte lucht binnen waarin het in het zuiden van het land woensdag 15 graden kan worden.
Vanaf woensdagavond de wind van Dudley
De eerste voorboden van Dudley dringen woensdagavond het land binnen. Het gaat om een gebied met stevige buien, rond middernacht gevolgd door een tweede. In de zone tussen de buiengebieden door trekt de wind flink aan, aan zee tot stormachtig (windkracht 8) en in het noordelijke kustgebied mogelijk enige tijd tot storm, windkracht 9, uit west tot zuidwest. Daarbij kunnen in het Waddengebied windvlagen met snelheden tot 110 kilometer optreden. Zelfs het noordelijke binnenland maakt kans op windvlagen rond 100 kilometer per uur. Verder zuidelijk is het wat minder.
Donderdag even wat vriendelijker
Donderdag overdag ziet het weerbeeld er vriendelijk uit. De zon komt er breeduit door, vooral in het oosten kan ook nog een bui vallen. Verder is er vooral in de ochtend nog veel wind. Aan zee is die wind hard tot stormachtig, kracht 7 tot 8 en in het Waddengebied mogelijk nog af en toe stormkracht, kracht 9. Daar zijn er eerst ook nog windvlagen met snelheden tot 90 of 100 kilometer per uur mogelijk. Later op de dag neemt de wind geleidelijk af. Het Europese model laat dit overigens al snel gebeuren, de andere modellen zijn er trager mee. In de avond kunnen vanuit het westen nog een paar buien over het land trekken, de nacht naar vrijdag verloopt grotendeels droog.
Ondertussen ontwikkelt Eunice zich
Ondertussen is Eunice in hoog tempo onderweg naar Ierland en het Verenigd Koninkrijk. De kern van de stormdepressie trekt langs de zuidkust van Ierland oost noordoostwaarts en vervolgens richting het grensgebied tussen Engeland en Schotland, Aan de noordkant ervan kan het sneeuwen, aan de zuidkant loopt het windveld mee waar vooral grote delen van Engeland mee te maken krijgen. Aan de zuidwestkust van Wales kan in de loop van vrijdag een windkracht 10 tot 11 uit het zuidwesten komen te staan, met windvlagen tot tussen 130 en 150 km/u, dieper landinwaarts in Engeland kunnen de windvlagen ook snelheden van ruim 100 kilometer per uur bereiken.
Hoogtepunt ontwikkeling
Daarna steekt Eunice de Noordzee over richting Denemarken waarbij de luchtdruk in haar kern de laagste stand bereikt. Het ECMWF komt op 967 hPa uit, de laatste berekening van het Amerikaanse model komt tot een luchtdruk van 970 hPa. Terwijl de koers in de berekeningen van beide weermodellen nu ongeveer gelijk is, geldt dat nog niet voor de grootte van het bijbehorende stormveld. Daar waar het ECMWF met een relatief compact stormveld aan de zuidkant van de kern komt, hebben veel andere weermodellen het stormveld een stuk groter.
Voor Nederland nog spannend
Voor Nederland maakt dit behoorlijk uit. Als de Europese berekening uitkomt, is de storm vrijdagavond vooral een zaak van het noorden, met in het Waddengebied in de loop van de avond een windkracht 10 en windvlagen tot maximaal 120 of 130 kilometer per uur. Verder naar het zuiden is er ook veel wind, maar aan de (zuid)westkust wordt een storm mogelijk niet eens gehaald en zijn de windvlagen ook duidelijk minder sterk. Als de Europese berekening uitkomt, dus.
Verschillen per model
Volgens het Amerikaanse en een aantal andere rekenmodellen is het stormveld van Eunice een stuk groter en krijgt de gehele Nederlandse kust, maar ook een veel groter deel van het binnenland ermee te maken. Als die berekeningen uitkomen, moeten we in een groot deel van het binnenland in de loop van de avond met windstoten ruim boven 100 kilometer per uur rekening houden. Overal aan zee komt dan een windkracht 9 tot 10, op sommige plekken misschien wel even een windkracht 11 te staan. Dan heeft de storm een veel grotere impact. Het Duitse model komt nog steeds met een erg zuidelijke koers voor Eunice. In dat geval is het in het noorden een stuk rustiger en krijgen vooral de west- en zuidwestkust en het zuidelijke binnenland met erg veel wind te maken.
Springtij en mogelijke stingjet
Behalve de wind speelt ook het springtij een rol dat voor extra hoge waterstanden kan zorgen. Ook moeten we een gebied met buien, rond de kern van het lagedrukgebied, in de gaten houden. Op de kop van het deel dat aan de achterzijde van de kern komt indraaien, kunnen zich extra zware windstoten voordoen. Dit is in de Europese berekening een extra risico voor het Waddengebied en de aangrenzende delen van Noord-Nederland. Zo’n fenomeen wordt een stingjet genoemd.