Foto gemaakt door AEMET - La Rambla - Het Spaanse hitterecord, dat op 14 augustus 2021 in de plaats Montoro werd gevestigd, blijkt diezelfde dag op een andere plaats nog te zijn overschreden.
Foto gemaakt door AEMETLa RamblaHet Spaanse hitterecord, dat op 14 augustus 2021 in de plaats Montoro werd gevestigd, blijkt diezelfde dag op een andere plaats nog te zijn overschreden.
Nu

Hitterecord Spanje naar boven bijgesteld

Het temperatuurrecord voor Spanje, waarvan gedacht werd dat het vorig jaar op 14 augustus met 47,4 graden gevestigd was in de plaats Montoro in de provincie Córdoba, blijkt diezelfde dag in La Rambla (ook in de provincie Córdoba) nog scherper te zijn gesteld. Het staat nu op 47,6 graden. Alleen in Griekenland is het in Europa met 48,0 graden ooit nog warmer geweest.

De Spaanse weerdienst (AEMET) wist dit eerst echter niet omdat het hier om een automatisch meetstation gaat, dat net even uit de lucht was. Technici van AEMET hebben de data intussen weten veilig te stellen en na analyse door deskundigen van de dienst bleek dat het in La Rambla, 20 minuten voordat het in Montoro tot nu toe bekende record werd gevestigd, al 47,6 graden geworden was. Na een uitvoerige analyse en validatie van die meting is nu besloten dat La Rambla het Spaanse hitterecord krijgt.

De dag was hoe dan ook heet

Het hitterecord werd gevestigd op een dag die, als je maximumtemperatuur voor alle Spaanse weerstations middelt, als de op één na warmste dag ooit de geschiedenis in ging. Over geheel Spanje werd een maximumtemperatuur van 37,77 graden gemeten, een tiende lager dan het gemiddelde van 10 augustus 2021, vier dagen eerder dus. Toen kwam de gemiddelde maximumtemperatuur voor het gehele Spaanse vasteland op 37,87 graden uit, de tot nu toe hoogst gemeten waarde in de Spaanse meetreeks.

Top 10 hete dagen

In de top 10 van warmste dagen in Spanje komen 9 van de 10 hoogst gemeten waarden nu uit de periode sinds 2018. Van de vorige eeuw stamt alleen nog de op 24 juli 1995 gemeten waarde van 36,28 graden, goed voor plek 10. Die werd, net als de temperaturen van de afgelopen jaren, aan het einde van een jarenlange droogte gemeten. Als er weinig vocht in de bodem zit, gaat nauwelijks warmte van de zon aan verdamping verloren. Alle straling komt dan ten goede aan het laten oplopen van de temperatuur. Dan kan het erg warm worden. Ook in Nederland merken we dat dit jaar, maar ook in 2019 toen het nu geldende hitterecord van 40,7 graden in Gilze-Rijen werd gevestigd. Ook toen was de bodem erg droog.

Reinout van den BornChef Redactie