Hoe de winter steeds minder welkom wordt
De tweedeling tussen winterfanaten en zonaanbidders kennen we al heel lang. Toch lijken winterse vooruitzichten steeds meer fans te verliezen.Douchen met een kookwekker, op de bank met dekens en kruiken, en drie keer per dag je verbruik checken. Voor veel mensen is het inmiddels de normale gang van zaken geworden. Torenhoge energieprijzen, dure boodschappen, en dan staan we nog maar aan de start van het winterseizoen. Nu zijn veel van de recentere winters helemaal niet zo koud geweest, maar nu hinten de weerkaarten toch geregeld naar kou. Dat komt even helemaal niet goed uit.
De astronomische winter is nog niet eens begonnen, maar in weerland zit iedereen deze dagen op het puntje van de stoel. Gisteren nodigde een mooi sneeuwdekje een enkeling al uit om op stel en sprong naar Zuid-Limburg te vertrekken om zelf even met de schoenen in de sneeuw te staan (ja, die mensen zijn er). De weerkaarten zien er ook voor de komende tijd bijzonder veelbelovend uit. De sneeuwpluim blijft maar uitslaan, en dat al in december. De opwinding wordt groter en groter.
Schaatsen en sleeën
We kennen dat natuurlijk niet alleen van meteorologen. Al vele malen hebben we in Nederland gezien hoe we met z’n allen de schaatskoorts te pakken kregen en hoe iedereen met de slee naar buiten rent als de eerste vlokken vallen. Ineens is de sfeer uitbundig, gemoedelijk en verdwijnt het leven van alledag naar de achtergrond. Schaatsen op natuurijs of een sneeuwballengevecht in de straat is nu eenmaal belangrijker dan projectvergadering zoveel of een wiskundeproefwerk. Daar lijkt iedereen in Nederland het dan plotsklaps over eens.
Pijn
Dit jaar lijken we met z’n allen toch in een andere stand te staan. Er zijn echt veel mensen bij wie het water aan de lippen staat, en waarbij elke graad die de verwarming opgestookt moet worden, pijn doet. Uit zo’n beetje alle enquêtes en polls die veelvuldig gedaan worden, wordt duidelijk dat de overgrote meerderheid van de mensen meer dan ooit bezig is met energieverbruik en allerlei maatregelen treft om dat verbruik (en de kosten) zo laag mogelijk te houden.
‘Nu even niet’
Ook wij hadden een poll op onze site staan de afgelopen dagen; ‘Wordt het na 11 jaar weer eens tijd voor een koude decembermaand?’ En waar we over het algemeen kunnen rekenen op een grote schare winterliefhebbers onder onze bezoekers die elke sneeuwvlok en elk Hellmanpuntje met enthousiasme ontvangen, zien we nu ook iets anders. De optie ‘Nu even niet, gezien de energiecrisis’, werd door maar liefst 32% van de mensen aangevinkt. Samen met de mensen die sowieso al niet van winterkou gediend zijn (21%), is dat dus meer dan helft van de bezoekers van weer.nl. Poe hee.
NK Energie besparen
Ondertussen groeit ook de groep mensen die in de energiecrisis een ware sport heeft gevonden, en dat soms behoorlijk extreem aanpakt. Starend naar de slimme meter of de app van het energiebedrijf, elke keer een beetje lager uitkomen. ‘In mijn huis is het nu 13 graden, prima te doen,’ luiden de triomfantelijke posts op social media. Waar anderen vervolgens weer onder bieden. Wedstrijdjes kortdouchen, met zes lagen kleding rondlopen, of een trui op batterijen; mensen verzinnen de gekste dingen. Afgezien van de vraag of het gezond is, of dat je huis schade oploopt, moet je er maar zin in hebben. Een hele andere categorie in dit kampioenschap energie besparen dat uitgebroken lijkt te zijn, is de groep mensen die allerlei luxe energiebesparende snufjes heeft en daardoor met nauwelijks kosten ‘de hele dag lekker 21 graden’ heeft. En in de zomer trouwens ook.
Dat is allemaal fijn, maar veel mensen hebben deze keuzes niet. In vaak slecht geïsoleerde huurwoningen bijvoorbeeld is de lol er allang vanaf. Meer mensen dan je denkt raken in financiële problemen of moeten leven op een manier die niet goed voor ze is. Terwijl de Rijksoverheid weer campagne voert om onze verwarmingen ‘een graadje lager’ te krijgen en daarmee doelt op 19 graden, zitten velen van ons daar al lang en breed ver onder. Geen wonder dat het winterseizoen ineens flink aan populariteit heeft ingeboet.
En jawel: ondertussen produceren de weermodellen allerlei winterse scenario’s. Het zijn allemaal nog geen zekerheidjes, maar meer sneeuw lijkt in aantocht, de pluim ziet er behoorlijk koud uit en het woord 'schaatsen' is op onze redactie ook al gevallen. Zal je net zien, dat uitgerekend dit de winter wordt waarin het allemaal wél gebeurt. Pfff…