Foto gemaakt door Aad Hogenboom - Roelofarendsveen - De laatste groep paalzitters in Roelofarendsveen wordt letterlijk in het zonnetje gezet.
Foto gemaakt door Aad HogenboomRoelofarendsveenDe laatste groep paalzitters in Roelofarendsveen wordt letterlijk in het zonnetje gezet.
Nu

Hogedrukgebied neemt het stokje tijdelijk over

Na een lange, droge en warme zomer was het de afgelopen dagen juist erg wisselvallig, met buien en flink wat wind. Regionaal viel een aardige plens regen, zoals het afgelopen etmaal in het noordoosten van het land, met in het Drentse Eelde binnen 24 uur ruim 32 millimeter. Ook vandaag valt er nog een aantal buien, maar onder invloed van een hogedrukgebied dat vanuit het westen onze kant op schuift, worden dit er de komende dagen steeds minder. De zon laat zich van tijd tot tijd goed zien en het kwik gaat weer omhoog; tot lokaal 20 graden.

Al enkele dagen zien we weinig verschuivingen in het luchtdrukpatroon in onze omgeving. Een actief lagedrukgebied ligt al enige tijd ten noordoosten van ons, boven Scandinavië, en het hogedrukgebied boven de Britse Eilanden komt ook nauwelijks van zijn plek. Tussen die beide systemen waait bij ons een overwegend noordelijke wind, die vanaf de Noordzee niet alleen frisse lucht bij ons aanvoert, maar ook dagelijks een aantal (soms stevige) buien.

Omslag: luchtdruk omhoog

Deze week komt er geleidelijk verandering in dat patroon. Het lagedrukgebied trekt vandaag verder naar het oosten, richting Rusland, en daardoor schuift het hogedrukgebied vanuit het westen steeds meer onze kant op. Vandaag trekt er nog een aantal buien van noord naar zuid over het land, maar op nadering van het hogedrukgebied worden de buiigheid later vandaag al steeds verder onderdrukt. Vanavond valt nog een enkele bui, vannacht is het zo goed als droog. Wel trekken er dan wat wolkenvelden vanuit het westen het land in en deze liggen ook morgen overdag nog deels boven het land. Daar zou heel lokaal ook nog een enkele drup uit kunnen vallen, maar de meeste plekken houden het morgen al droog en er staat minder wind.

Warmere zuidelijke wind

Woensdag ligt de kern van het hogedrukgebied precies boven ons land en dan is het soms bijna windstil. Als het een beetje waait, is de aanvoerrichting oostelijk en dat betekent voor ons de aanvoer van drogere en iets warmere lucht. De zon krijgt dan ook wat meer de ruimte en de temperaturen gaan een fractie omhoog, naar 17 of 18 graden. Donderdag schuift de kern van het hogedrukgebied verder naar Duitsland, waardoor de wind bij ons naar het nog iets warmere zuidoosten tot zuiden draait. In de zuidoostelijke helft van het land kan het kwik dan alweer stijgen naar 20 graden. In de noordwestelijke helft wordt het 18 a 19 graden. De zon laat zich wederom goed zien en het is droog. Later trekt vanuit het westen bewolking het land in, maar het blijft nog droog.

Start astronomische herfst

Vanaf vrijdag 23 september, de eerste dag van de astronomische herfst, zien we de bewolking verder toenemen. Met een zuidelijke wind wordt het nog steeds wel 17 tot 20 graden en er is ook nog steeds wat ruimte voor de zon, maar tegen het einde van de middag is er vooral in de kustgebieden ook weer kans op een plaatselijke bui. En dat lijkt de omslag te zijn naar weer een iets wisselvalliger weertype in het weekend. Al zien we hier nog wel wat onzekerheid. Op beide dagen vallen er weer enkele buien, de meeste op zondag, maar de wind houdt zich nog rustig en er is ook nog regelmatig wat blauw in de lucht te zien.

Herfstweer keert terug

Op basis van de huidige berekeningen lijkt het volgende week dan toch weer echt herfstachtig te gaan worden, met veel buien en soms ook flink wat wind. Een actief lagedrukgebied trekt vanuit het noordwesten onze kant op en dan kan er een flinke plens regen vallen en is er aan de kust zelfs een kleine kans op een eerste herfststorm.

Britta van GendtMeteoroloog