In delen van Brabant, Limburg en de Achterhoek mogelijk fel onweer
Na het noodweer, waar grote delen van Nederland gisteren mee te maken hadden en dat regionaal grote overlast veroorzaakte, is het aandachtsgebied voor potentieel noodweer vandaag kleiner. Nu zijn het de oostelijke delen van Brabant, Limburg en een klein stuk van de Achterhoek die vanmiddag met mogelijk zwaar onweer te maken kunnen krijgen, met kans op hagel en zware tot zeer zware windstoten. In de rest van het land blijft het rustiger, maar gaat het wel – en soms overvloedig regenen.Brenger van de regen en het onweer van vandaag is een klein lagedrukgebied, dat vanochtend boven het oosten van Bretagne is ontstaan en inmiddels al activerend naar Nederland onderweg is. Er vooruit was het de afgelopen nacht rustig weer. Er waren brede opklaringen en er ontstond op veel plaatsen mist, die vanochtend ook weer heel snel verdween. Daarna is het eerst de beurt aan de zon en warmt het weer op.
Baan van de storing
Pas tegen het einde van de ochtend krijgt Zeeland als eerste gebied met de invloed van de naderende storing te maken. De bewolking neemt daar toe en het begint te regenen. Later komen ook de gebieden verder naar het noorden aan de beurt, de noordelijke provincies als laatste. De baan van de storing is vandaag heel belangrijk. De potentieel zware buien bevinden zich aan de zuidkant van de kern, de regen aan de noordkant. Het lijkt er nu op dat de kern over Brabant en mogelijk de Achterhoek naar Duitsland zal trekken.
Daarmee hebben we nu het beeld dat de meeste regen in een strook van Zeeland via Gelderland richting Twente zal vallen, met regionaal meer dan 20 en hier daar mogelijk 40 millimeter. Verder naar het noorden zijn de regenhoeveelheden weer (duidelijk) geringer.
Het oosten van Brabant, geheel Limburg en een stukje van de Achterhoek kunnen zo met de onweersbuien aan de zuidkant van de storing te maken krijgen, waarschijnlijk ergens in de periode tussen vanmiddag 15 en 18 uur. De sterkte van die buien hangt samen met hoe warm het in de zonnige periode eraan vooraf nog wordt. De verwachtingen lopen wat dit betreft sterk uiteen. Het Europese model komt op krap 23 graden uit, het Franse Arome model wil het kwik in Limburg nog tot 28 graden laten oplopen. Hoe warmer het wordt, hoe meer energie voor de onweersbuien voorradig is en hoe zwaarder de windstoten, die potentieel bij de buien voorkomen, kunnen uitpakken. Er is ook nog steeds een kleine kans op de vorming van een supercell, met bijvoorbeeld de daarbij behorende grote hagel.
Herhaling van het noodweer?
In vergelijking met gisteren is het in een groot deel van het land dus rustiger, maar wel nat. De eerdergenoemde delen van Brabant, Limburg en de Achterhoek zouden wel met een herhaling van het noodweer van gisteren te maken kunnen krijgen. Daar is het nog even opletten. Overal in het land steekt later vanmiddag en vanavond een vlagerige westenwind op en de temperaturen komen waarschijnlijk tussen 17 en 23 graden uit, met in Limburg dus nog de eerder aangegeven onzekerheid met betrekking tot de temperatuur.
Vanavond trekt alles naar Duitsland en daarna gaan we op weg naar een rustig weekend. Tijdens opklaringen daalt de temperatuur de komende nacht tot ongeveer 9 graden. Morgen bevinden we ons in een nieuwe, koelere luchtsoort. Het wordt in de middag niet meer warmer dan 16 graden in het noordwesten en 21 graden in Limburg. Daarbij wisselen stapelwolken en de zon elkaar af en kan vooral de eerste helft van de dag, en dan met name in de oostelijke helft van het land nog een enkele bui vallen. Later in de middag wordt het overal droog. Er waait een matige westelijke wind. Zondag ziet er nog beter uit. Dan blijft het overal droog en komt de zon er goed door. Ook wordt het weer wat warmer. In de middag loopt het kwik uiteen van 18 graden in het noordwesten tot 24 in Limburg.
Volgende week koeler
Ook volgende week zijn de temperaturen, in vergelijking met de warmte van deze week eerder gematigd. De meeste dagen wordt het niet warmer dan tussen 16 en 21 graden, alleen maandag kan het kwik nog wat hoger uitkomen. Verder schijnt de zon geregeld, maar kunnen als storingen even in de buurt komen ook een paar buien vallen.