In het oosten en noordoosten forse regen- en onweersbuien
Forse regen- en onweersbuien, die vanmiddag vooral het oosten en noordoosten van Nederland aandoen, maken een einde aan de zoveelste warme periode van deze junimaand. Bij de buien kan het tot hagel, veel regen in korte tijd en zware windstoten komen. In het westen van het land valt de neerslag meer als gewone regen.Nadat het gisteren in het zuidoosten van het land plaatselijk 28,6 graden werd, was het in de avond en nacht rustig. Het koelde aardig af, op de koudste plekken in het zuidwesten daalde het kwik tot 13,0 graden. Daarbij waren er flinke opklaringen.
We beginnen vandaag opnieuw met zonneschijn, maar er ontstaan meteen al grote temperatuurverschillen tussen het westen, waar een noordwestelijke wind lucht van de Noordzee aanvoert, en het oosten. Daar is de wind oostelijk tot zuidoostelijk en kan het kwik nog een keer tot tussen 25 en 30 graden oplopen. In het westen wordt het 20 graden.
Koufront
Intussen ligt op de Noordzee voor de westkust een koufront klaar en de bijbehorende bewolking kan de westelijke provincies al nu en dan intrekken. Vanaf de eerste helft van de middag begint het in het zuidwesten te regenen, in het nog hete deel van het binnenland vormen zich op de windsprong, die dan naar het noordoosten beweegt, lokaal onweersbuien. Met name in het oosten en noordoosten kunnen dat in de tweede helft van de middag en in de avond zware buien zijn, die lokaal met hagel, veel regen in korte tijd en zware windstoten gepaard gaan. In het westen valt de neerslag als regen. Tijdens die regen koelt het later in de middag en avond tot 15 graden af, in het oosten en noordoosten blijft het langer warm. Later vanavond en in de nacht trekken de buien naar Duitsland weg. Het klaart dan op en de temperaturen dalen in de nacht op de koudste plekken nog tot rond 11 graden.
Morgen ziet het weer er heel anders uit. Er waait een straffe en vlagerige zuidwestenwind die aan zee een windkracht 5 tot 6 kan bereiken, in het binnenland is het een windkracht 3 tot 4. Verder worden flinke perioden met zon verwacht, maar ontstaan in de middag stapelwolken die lokaal tot een lichte bui kunnen uitgroeien. Grote neerslaghoieveelheden worden daarbij niet verwacht. Het wordt van noordwest naar zuidoost 19 tot 23 graden.
Nieuw hogedrukgebied
In het weekend komt het weer bij ons onder invloed van een nieuw hogedrukgebied dat boven Duitsland positie kiest. De wind in Nederland blijft zuidwestelijk en het weerbeeld ziet er aangenaam uit. Zowel zaterdag als zondag worden flinke perioden met zon verwacht, ontstaan in de middag ook stapelwolken en blijft het in grote lijnen droog. Zondag kan in de middag wel een lokale bui vallen, maar veel regen wordt niet verwacht. Doordat de zuidwestelijke wind vanaf de Noordzee waait, wordt het op de westelijke stranden, in het noordwesten en op de Wadden 20 tot 22 graden, in het oosten en zuidoosten kan het beide dagen 25 en in het zuidoosten plaatselijk 26 graden worden.
Volgende week lijkt het weer in Nederland door een groot hogedrukgebied op de Oceaan te worden bepaald. De wind bij ons draait dan naar richtingen tussen west en noord en voert weer iets koelere lucht aan. We krijgen een weerbeeld terug met vrij grote verschillen tussen het noorden en het zuiden. Drijft in het noorden vaker bewolking binnen met soms ook een bui of een beetje regen, in het zuiden heeft de zon meer kans. In het noorden blijft het kwik door dit alles bij 19 graden steken, in het zuiden wordt het nog 22 graden.