Foto gemaakt door Wikipedia - Hyderabad - Grote delen van India en Pakistan worden - vroeger dan anders - door extreme hitte getroffen. Hier en daar kan het 50 graden worden. Pas in juni volgt verlichting.
Foto gemaakt door WikipediaHyderabadGrote delen van India en Pakistan worden - vroeger dan anders - door extreme hitte getroffen. Hier en daar kan het 50 graden worden. Pas in juni volgt verlichting.
Nu

India en Pakistan worden door extreme hitte geteisterd

Grote delen van India en Pakistan worden, een maand eerder dan gebruikelijk, door extreme hitte geteisterd. Vooral in het noorden stijgen de temperaturen op sommige plaatsen al tot rond 45 graden en in Pakistan werd zelfs een maximumtemperatuur van 47 graden gemeten. De kans bestaat dat het de komende weken nog wat verder opwarmt en dat de grens van 50 graden hier en daar in zicht komt. Ook in de nachten is het warm. De temperaturen van dan rond 30 graden bieden nauwelijks kans om wat af te koelen.

De grootste hitte in het zuiden van Azië en in dit geval in India en Pakistan doet zich altijd in de maanden april en mei voor, de twee maanden die aan de vanaf begin juni inzettende moesson voorafgaan. Dit jaar is de hitte extra vroeg en nog extremer, mede als gevolg van de invloed van La Niña. Golven met extra warme lucht weten India hierdoor te bereiken, met de vroege hittegolven als gevolg. De maand maart was dan ook de heetste in de meetreeks van India, die 122 jaar teruggaat. Met een gemiddelde maximumtemperatuur van 33,10 graden werd het oude record uit 2010 (33,09 graden) nipt verbroken.

Klimaatcrisis

De bevolking van India, om en nabij 1,3 miljard mensen, is gevoelig voor de gevolgen van hittegolven, doordat veel mensen niet over airconditioning beschikken. Daarbij hoort het land op aarde tot de gebieden die het zwaarst door de klimaatcrisis worden getroffen. Als er niets gebeurt, wordt de situatie er alleen maar slechter, zo geeft het IPCC in zijn recent verschenen klimaatrapporten aan. Het nu is nu al meerdere maanden in het jaar geen pretje om in India te leven. In de toekomst kan een situatie ontstaan waarin delen van het land door de hitte onbewoonbaar worden. Dat kan een humanitaire crisis veroorzaken.

(Tekst gaat verder onder de tweet)

De verlengde invloed van La Niña heeft de autoriteiten van India volledig verrast. Eerder zag het er nog naar uit dat La Niña in de loop van dit voorjaar ten einde zou gaan. Volgens de nieuwste berekeningen lijkt het erop dat het fenomeen deze zomer en mogelijk ook tijdens de herfst aanhoudt. Daarmee zouden we het derde opeenvolgende jaar met een La Niña ingaan, een situatie die zich de laatste 50 jaar maar 2 keer eerder heeft voorgedaan.

Regenseizoen

Voorlopig houdt de hitte aan. De moesson begint niet voor 1 juni. Dan draait de wind in het zuiden van India van noordoost naar zuidwest en stroomt vochtigere en minder hete lucht van zee binnen. Het regenseizoen begint en de temperaturen vallen weer terug naar een maximum van tussen 30 en 35 graden. In de maand erna breidt de moesson zich langzaam verder naar het noorden uit, maar het duurt wel tot begin juli voordat ook de omgeving van een stad als Delhi met de verlichtende effecten ervan te maken krijgt. Daar lijkt het extreem hete weer dus nog wel twee maanden te kunnen aanhouden.

(Tekst gaat verder onder de tweet)

Het goede nieuws is dat de moesson zich dit jaar wel relatief gewoon lijkt te gaan gedragen. De bijbehorende regenval is van levensbelang voor India en voor de landbouw in het land, die zo’n belangrijk onderdeel van de economie uitmaakt. Volgens de verwachtingen zal de nieuwe moesson 99 procent van de gebruikelijke regenhoeveelheid brengen.

Reinout van den BornChef Redactie