Is dit de laatste zomerse dag?
De vakantie is al een tijdje voorbij, de dagen worden snel korter en die lange, zwoele zomeravonden zijn we al bijna weer vergeten. De herfst kruipt dichterbij, en de komende dagen wordt dat echt voelbaar. Is het weer voorbij, die mooie zomer?Hoewel de meteorologische herfst al even op streek is, deed het weer daar nog niet helemaal aan mee. Er vielen weliswaar flink wat buien, maar koud was het bepaald niet. Een week geleden was het nog tropisch warm in Nederland. Na een wat frisser en natter intermezzo wordt het vandaag weer zomers warm, met 25 graden in het zuiden. Maar is dat misschien voor het laatst dit jaar?
Herfstachtiger
Als we naar de weersverwachting voor de komende tijd kijken, lijkt het antwoord op die vraag een volmondig ‘ja’ te zijn. Alle ingrediënten van herfstachtig weer lijken de komende week steeds vaker voorbij te komen. Grijze luchten, regen, wind en lagere temperaturen: we gaan het allemaal zien. Wel is de nattigheid voorlopig wel steeds vrij plaatselijk; een compleet verregende dag zit er nog niet bij en de zon laat zich ook nog regelmatig zien.
Storingen
Komende avond zien we de bewolking al toenemen en vanuit het noordwesten komen vannacht enkele buien over het land. Morgenochtend is daar al bijna niet meer van over, maar in de loop van de dag komt een volgende storing juist vanuit het zuiden onze kant op. Hoe ver dat systeem ons land in zal trekken, is nog geen gelopen race. De meeste modellen laten hem in elk geval niet verder dan ongeveer het rivierengebied komen, een enkele berekening houdt hem bijna helemaal in België. Dat het in het (uiterste) zuiden gaat regenen lijkt wel vrij duidelijk, en het lijkt er ook op dat die storing daar wel eventjes blijft hangen, tot en met woensdag. Mogelijk kunnen de hoeveelheden daar plaatselijk oplopen tot een millimeter of 20.
Tien graden inleveren
Na woensdag trekt dit front dan toch nog weg, waardoor wij in een noordwestelijke stroming terechtkomen. De aangevoerde lucht is frisser, vochtiger en neemt regelmatig wolken en buien met zich mee. We zien dan ook een behoorlijke daling in de maximumtemperaturen in de loop van deze week. We gaan binnen een dag of vijf van maxima tot 25 graden, naar een schamele 15 graden op vrijdag. Dat zal wel even omschakelen zijn.
Of die omschakeling naar de herfst voor dit jaar definitief is? Op het moment heeft het er alle schijn van, maar zeker is dat nog bepaald niet. Later in de periode – dan hebben we het al over volgende week – lijkt een hogedrukgebied weer voor iets stijgende temperaturen te zorgen. Een echt zomerse periode lijkt er nog niet in te zitten, maar dat kan in Nederland nog best, tot heel laat in het najaar.
Zomer in oktober
Temperaturen van 25 graden of hoger kunnen tot diep in de herfst voorkomen. In de nazomer van 2018 werd in De Bilt op 13 oktober de meest late officiële zomerse dag gemeten met 26,3 graden. Landelijk zijn in het verleden ook in de tweede helft van oktober nog zomerse temperaturen gemeten, zo werd het op 18 oktober 1921 in Maastricht 27,2 graden. De meest late zomerse dag ooit gemeten was op 27 oktober 1937 met 25,2 graden in Maastricht.
Hittegolven in september
Met de steeds langere nachten wordt het natuurlijk elke dag lastiger om nog tot dit soort waarden te komen, maar zelfs tropische temperaturen komen in deze tijd van het jaar nog voor. Een hittegolf is in De Bilt nog nooit voorgekomen in de septembermaand maar in het zuiden en oosten wel een aantal keer. De laatste keer was in 2016. Weerstation Arcen noteerde van de 10e tot en met de 15e september een regionale hittegolf, waarvan 4 dagen boven de 30 graden uitkwamen. Op 13 september werd het in Arcen 32,5 graden en in Eindhoven en Gilze-Rijen 33,1 graden.
Mocht je dus nog steeds hopen op een vlammende nazomer, dan hoef je de hoop dus nog niet op te geven. De nabije toekomst ziet er weliswaar wat herfstachtiger uit, maar de kansen zijn nog zeker niet verkeken.