Foto gemaakt door Jolanda Bakker - Zevenhuizen - Een boom in de buurt van Zevenhuizen laat door de droogte zijn blad al vallen.
Foto gemaakt door Jolanda BakkerZevenhuizenEen boom in de buurt van Zevenhuizen laat door de droogte zijn blad al vallen.
Nu

Komt er na de hitte ook regen? Ja, waarschijnlijk vanaf maandag

Is er na de hitte ook nog regen aan de horizon? Het begint er steeds meer op te lijken. Vanaf maandag draait de wind in Nederland naar het zuidwesten, wordt de aangevoerde lucht een stuk vochtiger en neemt de kans op regen- en onweersbuien toe.

Het zal een goot verschil zijn. Nu nog is de lucht erg droog en kun je overdag, ondanks de hoge temperaturen, door te zweten makkelijk afkoelen. Je moet daarbij wel genoeg drinken, want ook al merk je het niet, je verliest toch behoorlijk wat vocht.

Lucht wordt vochtiger

Als maandag de wind niet meer uit het oosten of zuidoosten, maar uit het zuidwesten waait, is de aangevoerde lucht een stuk vochtiger. Hoewel de echte hitte dan voorbij lijkt, blijft het met temperaturen tussen 25 en 30 graden eerst nog warm. Het voordeel van het goed kunnen afkoelen door te zweten, verdwijnt in die vochtige lucht echter. Je zweet nog wel, maar het vocht op je huid kan niet meer goed verdampen en de daarbij behorende afkoeling blijft dus grotendeels achterwege. Dan word je dus wel nat van het zweet, maar houd je het gewoon warm. En is het dus klef en benauwd buiten de deur.

De weerssituatie verandert zo dat eindelijk ook weer eens regen- en onweersbuien kunnen ontstaan, vooral later op de dag. En daar kunnen pittige buien tussen zitten die plaatselijk veel regen achterlaten. En dus – op die specifieke plekken – ook enige verlichting in de droogte van dit moment kunnen brengen. Maar nog niet overal. Buien zijn vaak plaatselijke fenomenen. Op andere plekken blijven ze weg en houdt de droogte aan.

Geen extra maatregelen nodig

Over die droogte gesproken. Er zijn voorlopig geen extra landelijke maatregelen nodig tegen de droogte, meldde Rijkswaterstaat gisteren na overleg met onder meer de provincies en verschillende ministeries. Wel is het mogelijk dat maatregelen regionaal worden uitgebreid. Vorige week werd aangekondigd dat er officieel sprake was van een watertekort. Nu wordt het schaarse water volgens wettelijke afspraken verdeeld om zo dijken, veengebieden en kwetsbare natuur te beschermen.

Al halverwege vorige maand dreigde een watertekort, aldus het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Afgelopen woensdag werd voor het eerst sinds 2018 het zogeheten Managementteam Watertekorten (MTW) weer bijeengeroepen. Het MTW oordeelde gisteren dat aanvullende maatregelen niet nodig zijn. Dinsdag bleek uit een monitor van Rijkswaterstaat dat de afvoer van rivierwater uit de Maas en de Rijn snel is gedaald. Mogelijk wordt later bij Lobith de laagste waterstand sinds het droge jaar 2018 bereikt.

Neerslagtekort groeit verder door

Volgens de droogtemonitor van het KNMI bedraagt het landelijke neerslagtekort sinds 1 april nu 252 millimeter en groeien we de komende tijd door naar een tekort van 272 millimeter. Dat is nog niet helemaal zo hoog als in 2018, toen we landelijk op een neerslagtekort van tussen 290 en 300 millimeter schommelden.

In het recordjaar 1976 zaten we rond deze tijd al op een landelijk neerslagtekort van boven 300 millimeter. Dat jaar blijft (gelukkig) voorlopig nog ver buiten beeld. Wel zijn de regionale verschillen groot. Zo hebben delen van Zeeland ook nu al een neerslagtekort van meer dan 300 millimeter en delen van Limburg en Gelderland zijn daarnaar op weg. Hier zijn soms ook regionale maatregelen van kracht zoals onttrekkingsverboden van water.

Verder wordt bijvoorbeeld in delen van Friesland en Overijssel met pompen water aangevoerd. Ook wordt in het noorden water uit het IJsselmeer gepompt. In Friesland en delen van Groningen is het neerslagtekort juist weer een stukje kleiner.

Weer.nl / ANP

Reinout van den BornChef Redactie