Kans op orkanen van de zwaarste categorie verdubbelt op veel plekken
Uit een gisteren gepubliceerd rapport komt naar voren dat de kans op zware orkanen en tyfoons bijna overal flink toeneemt als de uitstoot van broeikasgassen hoog blijft. Uit het onderzoek, uitgevoerd door onder andere Nadia Bloemendaal van de Vrije Universiteit Amsterdam, blijkt dat de kans op orkanen van de zwaarste categorieën (categorie 4 en hoger) in de tijdsperiode 2015-2050 op veel plekken verdubbelt ten opzichte van de periode 1980-2017.Voor het onderzoek werden statistische tests losgelaten op zowel het klimaat uit het verleden als het toekomstige klimaat. Uit de datasets blijkt dat wereldwijd de maximum windsnelheid bij orkanen in het toekomstige klimaat gemiddeld toeneemt van ongeveer 126 km/uur naar ongeveer 143 km/uur, een stijging van 14%. Lokaal zijn de verschillen groter. Zo stijgt de gemiddelde maximale windsnelheid bij de stormen in de oostelijke Stille Oceaan met 20%, van 133 km/uur naar 161 km/uur.
Niet meer orkanen, wel (veel) zwaardere orkanen
De resultaten van het onderzoek laten zien dat het totale aantal tropische cyclonen wereldwijd niet al te opvallend verandert. Het totale aantal orkanen blijft ongeveer hetzelfde of neemt zelfs wat af, maar de orkanen worden wel veel krachtiger: het aantal 'zwakke' tropische stromen neemt af, terwijl het aantal sterke orkanen toeneemt. Op veel plekken verdubbeld het aantal zware orkanen mogelijk. De grootste toename in orkanen valt volgens het onderzoek te verwachten in de regio van Hong Kong en de zuidelijke Stille Oceaan.
Niet overal zwaardere tropische cyclonen
Hoewel de orkanen in het overgrote deel van de wereld sterker worden, zijn er ook een aantal plekken waar orkanen in een warmer klimaat in kracht afnemen. Zo neemt de gemiddelde windsnelheid voor orkanen in de Golf van de Bengalen in een warmer klimaat af. In het Caribisch gebied en de Golf van Mexico neemt de gemiddelde maximale windsnelheid bij orkanen niet significant toe, maar de resultaten laten zien dat de zwaarste categorie orkanen wel weer vaker voor zullen komen.
Meer mensen in ontwikkelingslanden blootgesteld aan zware stormen
Het onderzoek geeft ook een indicatie voor hoeveel mensen in de toekomst blootgesteld worden aan orkanen. In landen als Cambodia, Laos, Yemen, Papua New Guinea, Australië en China neemt het aantal mensen dat te maken gaat krijgen met (zware) orkanen sterk toe. In sommige landen zal het aantal mensen dat wordt blootgesteld aan zware orkanen zelfs met ruim 1000% (!) toenemen. We spreken dan over enkele miljoenen tot honderden miljoenen mensen die vaker met zware orkanen te maken krijgen. Veel van deze mensen bevinden zich in ontwikkelingslanden met kwetsbare economieën, waardoor de impact van deze orkanen voor extra grote problemen zorgt.
Warmer zeewater - orkanen noordelijker
De toenemende kracht van orkanen in een warmer klimaat valt vooral te wijten aan hogere zeewatertemperaturen. Warm zeewater is de voedingsbron van orkanen, dus hoe warmer het water, hoe meer potentiele energie er aanwezig is voor de cyclonen. Ook verder richting de polen wordt het zeewater steeds warmer. Daardoor zullen orkanen steeds verder noord en zuid van de evenaar hun maximale sterkte bereiken. Volgens het onderzoek zien we vooral in de Noordelijke Atlantische Oceaan en de Westelijke Stille Oceaan een noordwaartse verschuiving. Waar de jaarlijkse kans op een orkaan in bijvoorbeeld Tokyo in het oude klimaat 4,6% is, daar neemt die kans in de toekomst toe tot maar liefst 13,9%!
Kanttekeningen van het onderzoek
De signalen uit het onderzoek zijn duidelijk en overtuigend. Wel geven de auteurs aan dat er nog een paar kanttekeningen aan het onderzoek zitten. Zo heeft bijvoorbeeld windschering een beperkte invloed op orkanen in het gebruikte statistische model, terwijl die invloed in de realiteit vrij groot is. Verder is het belangrijk om te benoemen dat het onderzoek uit gaat van een klimaatscenario waarin de uitstoot van broeikasgassen hoog is. Dit betekent dat als de uitstoot van broeikasgassen snel afneemt, de orkanen in de toekomst waarschijnlijk minder hevig uit zullen pakken dan volgens deze studie het geval is.
Het is de eerste keer dat er via deze methode onderzoek is gedaan naar orkanen. De gebruikte methode geeft de mogelijkheid om ook de gevolgen van andere klimaatscenario's op de intensiteit van orkanen te onderzoeken.
Bronnen:
- Bloemendaal, N. et al., 2022. A globally consistent local-scale assessment of future tropical cyclone risk. Science Advances, Volume 8 - Issue 17.
- https://edition.cnn.com/2022/04/27/weather/intense-tropical-cyclones-could-double-climate/index.html