Foto gemaakt door Marcel Krijgsman / ANP - Nijmegen - Door de overvloedige regenval van de laatste tijd trekt er de komende dagen een kleine hoogwatergolf door de groet rivieren. Veel overlast wordt niet verwacht.
Foto gemaakt door Marcel Krijgsman / ANPNijmegenDoor de overvloedige regenval van de laatste tijd trekt er de komende dagen een kleine hoogwatergolf door de groet rivieren. Veel overlast wordt niet verwacht.
Nu

Kleine hoogwatergolf door de rivieren

Rijkswaterstaat verwacht donderdag en vrijdag een kleine hoogwatergolf in de grote rivieren Rijn, Waal en IJssel. Dat komt doordat de eerdere overvloedige regenval uit het stroomgebied van de Rijn in Zwitserland en Zuid-Duitsland nu Lobith bereikt. Volgens Rijkswaterstaat komt de maximale waterhoogte bij Lobith uit op 11,65 meter boven NAP. In het weekeinde gaat de waterstand weer zakken.

Rijkswaterstaat en waterschap Rivierenland waarschuwen dat uiterwaarden en buitendijkse gebieden gaan overstromen. Omdat de grond in Nederland totaal verzadigd is door de vele regen, zal er snel kwel achter de dijken optreden. Kwel is grondwater dat aan de binnenzijde van dijken omhoog komt door de waterdruk van de rivier. Het schap is alert op eventuele schade die kwel kan veroorzaken.

Dijkbewaking

In het werkgebied van waterschap Drents-Overijsselse Delta (WDODelta) houden vrijwillige dijkwachters donderdag en vrijdag schade aan de dijken in de gaten. Op een aantal plekken zijn gaatjes in de dijken langs de Vecht ontstaan. Die gaten kunnen groter worden als het doorsijpelende water ook zand uit het dijklichaam meeneemt. In dat geval zijn maatregelen zoals bijvoorbeeld het plaatsen van zandzakken nodig om te voorkomen dat de dijk wegzakt.

In grote delen van het land zijn noodoverloopgebieden ingezet om de enorme hoeveelheid regenwater op te vangen en overstromingen te verminderen. De waterschappen verwachten dat de waterstanden in sloten, beken en kanalen gaan dalen, maar blijven donderdag extra alert omdat opnieuw harde wind en regen wordt verwacht. Het KNMI heeft code geel afgegeven voor harde windstoten.

Mollentelling had last van het weer

Overigens heeft ook de nationale mollentelling last gehad van de overvloedige regen en het stormweer, gedurende het afgelopen weekend. Eerder berichtten we hier al over op de site. Het resultaat is flink tegengevallen. Er zijn ruim 17.500 molshopen geteld, terwijl dat er vorig jaar nog ruim 53.000 waren. De Zoogdiervereniging denkt dat veel tellers zijn thuisgebleven vanwege de stormen op de teldagen.

De meeste molshopen zijn geteld in Noord-Holland, Zuid-Holland en Gelderland. In tuinen zagen mensen ruim 1900 molshopen. Het aantal getelde molshopen zegt niks over het aantal dieren dat onder de grond leeft, want één mol maakt meerdere hopen.

Belangrijk

Volgens de Zoogdiervereniging zijn de mollentellingen belangrijk, aangezien er weinig bekend is over de graver. Het staat vast dat overal in Nederland mollen voorkomen, behalve op de Waddeneilanden. Maar waarom het dier daar niet voorkomt, is nog een raadsel, aangezien mollen heel goed kunnen zwemmen.

De mol wordt wel bestreden vanwege de schade die het dier aanricht aan een gazon. Maar de Zoogdiervereniging zegt dat dat geen zin heeft: zodra een mol is verdreven, neemt een andere graver zijn gangenstelsel over.

ANP / Weer.nl

Reinout van den BornChef Redactie