Foto gemaakt door Ton de Brabander - Wageningen - De uiterwaarden van de Rijn bij Wageningen
Foto gemaakt door Ton de BrabanderWageningenDe uiterwaarden van de Rijn bij Wageningen
Nu

Kleine hoogwatergolf in Maas en Rijn

Door regen en smeltwater vanuit Duitsland, Zwitserland en de Ardennen wordt er in onze rivieren momenteel meer water afgevoerd dan normaal. De waterstanden van vooral de Maas en de Rijn zijn hierdoor (iets) verhoogd en stijgen nog steeds licht. De uiterwaarden van deze rivieren lopen daardoor regionaal onder en enkele kades zijn of worden afgezet door het hoge water.

Vooral de Maas en iets mindere mate ook de Rijn hebben momenteel te maken met stijgende waterstanden. Naar verwachting stijgt de Rijn bij Lobith, dichtbij de Duitse grens, zaterdag 8 januari (morgen) tot rond 13 meter boven NAP. Door de verwachte neerslag komend weekend blijft de waterstand ook dan nog boven 12 meter uitkomen en pas na dinsdag 12 januari zakt de waterstand naar verwachting weer onder de 12 meter. De afvoer in de Maas is momenteel ook verhoogd, maar stabiel, na het weekend zien we daar juist weer een korte stijging. Dit soort verhoogde waterstanden kunnen zowel in de Maas als in de Rijn meerdere keren per jaar voorkomen.

Stijgende afvoer in de zijrivieren

Begin deze week trok een klein lagedrukgebied ten zuiden van ons land langs, over België, het noorden van Frankrijk en later Duitsland. In een groot gebied, dat zich uitstrekte over de zuidelijke Ardennen, Noord-Frankrijk en het aangrenzende deel van Duitsland, viel in korte tijd erg veel regen. Op enkele plekken viel meer dan 50 millimeter en dat resulteerde al snel in stijgende afvoeren in de zijrivieren van de Maas en de Rijn die in die omgeving ontspringen, waaronder de Chiers en de Semois die naar de Maas afwateren en de Moezel en de Sure die naar de Rijn afwateren.

Regen- en sneeuwval

Na een rustige donderdag met iets dalende waterstanden, vallen vandaag opnieuw buien en vooral komend weekend gaat in het stroomgebied van beide rivieren weer meer neerslag vallen. Hetzelfde front dat vandaag boven ons land ligt, trekt vanavond ook over onder andere de Ardennen. Lokaal kunnen dan stevige buien vallen, maar omdat we ook in die omgeving momenteel te maken hebben met een hele koude bovenlucht, valt de neerslag boven 300 a 400 meter in de vorm van sneeuw. Dit zal op korte termijn dus niet zoveel effect hebben op de waterafvoer.

Neerslag in stroomgebieden

De neerslag die in de loop van zaterdag en in de nacht naar zondag gaat vallen, zal naar verwachting wel weer in een lichte verhoging resulteren. Op veel plekken valt in de stroomgebieden dan rond 20 millimeter, maar omdat het op hoogte dan ook nog koud genoeg blijft voor sneeuwval, ziet het er voorlopig dan ook niet naar uit dat de rivieren op veel extra water hoeven te rekenen.

Na het weekend rustiger

Wat het weer na het weekend gaat doen, is nog onzeker, maar vooralsnog lijkt het door de nabijheid van een hogedrukgebied rustiger en ook droger te gaan worden, waardoor de waterstanden zullen gaan zakken.

Waterstanden omlaag

Al met al zien we vanaf vandaag dus weer een duidelijke stijging in de waterstanden van zowel de Maas als de Rijn, omdat de extra aanvoer door de neerslag eerder deze week bij ons arriveert. In de Rijn lijkt morgen (zaterdag) het hoogste punt bereikt te worden, rond 13 meter, en blijft hij eventjes stabiel. Vanaf dinsdag gaan de waterstanden van beide rivieren weer omlaag.

Bron: Rijkswaterstaat

Britta van GendtMeteoroloog