Foto gemaakt door Paul van Dijk. Buien boven zee in de polaire lucht
Foto gemaakt door Paul van Dijk. Buien boven zee in de polaire lucht
Nu

Komend weekend veel regen in de kustgebieden?

Tot nu toe verloopt september nog heel aangenaam. Meestal lag de temperatuur boven het gemiddelde voor deze tijd van het jaar en zagen we de zon vaak, maar in de loop van de week gaat er het een en ander veranderen. Er steekt een noordwestelijke stroming op waarmee niet alleen koudere lucht onze kant op komt, maar we krijgen ook te maken met buien. Vooral in de kustgebieden kan dat in het komend weekend flink wat regen opleveren. We zien dat wel vaker in het najaar, maar hoe zit dat ook alweer?

Zeewatertemperatuur

Een belangrijke aanjager van die buien is de temperatuur van het zeewater. Gemiddeld gezien worden de hoogste temperaturen van het zeewater gemeten in augustus en september. In augustus is dat 20 graden en in september 19 graden. Op dit moment is de zeewatertemperatuur voor onze kust een graad of 20, voor de Zeeuwse kust bijna 21 graden. Ook het IJssel- en Markermeer doen mee met een graad of 20. In augustus 2020 liep de watertemperatuur op tot 22 graden langs de Noordzeekust en op het IJsselmeer zelfs 24 graden. We hadden toen te maken met een langdurige hittegolf waardoor de watertemperatuur flink kon oplopen. Ook dit jaar is die temperatuur bereikt langs de Noordzeekust, maar zijn inmiddels alweer iets gedaald.

Foto gemaakt door KNMI - De watertemperaturen voor de kust. Op veel plaatsen rond de 20 graden. Verder op de Noordzee ligt de watertemperatuur rond de 14 graden.
Foto gemaakt door KNMIDe watertemperaturen voor de kust. Op veel plaatsen rond de 20 graden. Verder op de Noordzee ligt de watertemperatuur rond de 14 graden.

Stevige buien langs de kust

Een andere voorwaarde voor stevige buien langs de kust is een koude bovenlucht. Vanaf donderdag stroomt er vanuit het noordwesten koudere lucht de Noordzee op, ook op grotere hoogte. In het weekend ligt de temperatuur op 1500 meter hoogte net iets boven het vriespunt. Met dat contrast kunnen er boven het relatief warme water van de Noordzee, het IJssel- en Markermeer makkelijk buien gaan ontstaan.

In het najaar zie je vaak dat wanneer de buien verder het binnenland in trekken, ze in activiteit afnemen. Het land is kouder dan het zeewater en daarmee is de voedingsbron voor deze buien verdwenen. In het voorjaar zie je soms het omgekeerde effect. Als het zeewater relatief koud is, zal daar de meeste zon te zien zijn en kunnen boven het binnenland makkelijker buien ontstaan.

Foto gemaakt door KNMI - Dit zijn de normale regenhoeveelheden voor de maand september over de klimaatperiode 1991-2020. De natte gebieden in het (noord)westen en het Waddengebied springen eruit. Daar valt ruim 100 millimeter. Het (zuid)oosten is beduidend droger.
Foto gemaakt door KNMIDit zijn de normale regenhoeveelheden voor de maand september over de klimaatperiode 1991-2020. De natte gebieden in het (noord)westen en het Waddengebied springen eruit. Daar valt ruim 100 millimeter. Het (zuid)oosten is beduidend droger.

Verder hebben we ook nog te maken met kustconvergentie. Boven zee waait het harder dan boven land. De wind botst als het ware op de minder sterke stroming boven land . De lucht wordt dan gedwongen om op te stijgen.

Kortom de hemelsluizen gaan dit weekend zeker open in de kustgebieden en rondom het IJsselmeer. Lokaal kan het om tientallen millimeters neerslag gaan. Samen met een stevige noordwestenwind en lage temperaturen is het herfstgevoel compleet.

Robert de VriesMeteoroloog en presentator