Foto gemaakt door Sjef Kenniphaas - Egmond aan Zee - Het is de komende dagen zomers weer in Nederland en in de eerste helft van volgende week kan het zelfs tropisch worden. De kans op een bui blijft wel bestaan.
Foto gemaakt door Sjef KenniphaasEgmond aan ZeeHet is de komende dagen zomers weer in Nederland en in de eerste helft van volgende week kan het zelfs tropisch worden. De kans op een bui blijft wel bestaan.
Nu

Komende dagen zomers, begin volgende week tropisch

Het wordt de komende dagen opnieuw zomers in Nederland. Vandaag al laat vanuit het zuidwesten de zon steeds beter zien en kunnen de temperaturen in vooral het zuiden van het land zomerse waarden bereiken, morgen en met name zondag lukt dat op veel meer plaatsen. Helemaal droog is het daarbij echter niet.

De verrassing van de afgelopen nacht was het onweer dat vanuit België het zuidoosten van het land in trok en daar plaatselijk ook enkele millimeters regen bracht. Het natst was het in Ell in Limburg waar 4,6 millimeter omlaag kwam, in Arcen werd 3,6 millimeter opgevangen. Met tussen 12 en 16 graden was het geen koude nacht.

Het restant van de buien trekt vandaag langzaam over het oosten noordwaarts en wordt daarbij minder actief. In de rest van het land is het droog en drijven eerst wolkenvelden over. Vanuit het zuidwesten zien we op steeds meer plaatsen de zon doorbreken, het laatst in het noordoosten. Er waait vandaag een zwakke tot matige wind uit richtingen tussen noord en oost en het wordt van noord naar zuid 22 tot 27 graden.

Brede opklaringen

Vanavond en de komende nacht zijn er brede opklaringen. Op de koudste plaatsen in het oosten en noordoosten kan het tot 9 graden afkoelen, op andere plaatsen blijft het enkele graden warmer. Morgen beginnen we met flink wat zon, later drijven wolkenvelden, horend bij een warmtefront over het land, waaruit in het noorden lokaal een spatje regen kan vallen. Het midden en zuiden houden de meeste zon. De wind draait naar het westen en met tussen 22 en 27 graden is het broeierig warm. Dat het benauwder wordt, heeft met de in de loop van de dag toenemende luchtvochtigheid te maken.

De nacht naar zondag verloopt zacht met tussen 12 en 15 graden. Er zijn dan opklaringen, maar er drijft ook nog wat bewolking over. Zondag overdag krijgen we geleidelijk met een koufront te maken. Eerst komt de zon er nog wel af en toe door, maar in de loop van de dag komt er meer bewolking en in de middag en in de avond kunnen verspreid over het land een paar buien ontstaan. In de avond is er daarbij in het binnenland ook kans op onweer. Er waait een zwakke tot matige zuidwestelijke wind en met temperaturen tussen 22 en lokaal 28 graden (Limburg) is het nog steeds benauwd warm.

Warmtefront

Omdat het koufront maandag als een warmtefront weer naar het noorden trekt, blijven we in de warme lucht. Het wordt van noord naar zuid tussen 22 en 27 graden en vooral in de oostelijke helft van het land kan nog een regen- of onweersbui vallen. In het westen lijkt het droog te blijven en daar komt de zon er het beste door. In het oosten zijn de wolken dominanter. Verder waait er een zwakke tot matige wind uit richtingen tussen noord en west en voelt het buiten de deur nog steeds benauwd aan.

De hoogste temperaturen van de nieuwe week worden dinsdag en woensdag verwacht. Beide dagen kan het in het zuiden topisch worden, in het noorden worden temperaturen tussen 23 en 27 graden verwacht. Eigenlijk krijgen we een schampschot mee van de hittegolf die het midden van Europa al langer in de greep heeft. Het weerbeeld bestaat uit een afwisseling van wolken en zon en het blijft op de meeste plaatsen droog.

Later weer koeler

Lang duurt de hitte in onze omgeving niet, want rond donderdag draait de wind naar het noordwesten en stroomt koelere lucht binnen. Op de overgang tussen de twee luchtsoorten kan plaatselijk een regen- of onweersbui vallen. Verder verandert weinig in het weer. We houden een afwisseling van zon en wolken en het blijft meestentijds droog.

Reinout van den BornChef Redactie