Komende week weer tropisch warm?
Na de verzengende hitte van een kleine twee weken geleden is de temperatuur nu al een poosje een stuk gematigder. Echt ver weg is de hitte echter nooit geweest, zo kregen we afgelopen maandag en in mindere mate vrijdag nog een schampschot van de hitte mee. Op beide dagen werd het bijvoorbeeld in Frankrijk en Duitsland op veel plekken tropisch warm, terwijl het bij ons maximaal 27-28 graden werd. De komende week lijkt tropische warmte wél weer in ieder geval een deel van ons land aan te doen. Hoe heet het gaat worden lees je hier.De opstoot van zeer warme lucht gebeurt komende week volgens een patroon dat we deze zomer al zo vaak hebben gezien. Hete lucht vanuit Noord-Afrika stroomt uit over het Iberisch Schiereiland. In het droge Spanje lopen de temperaturen weer op tot regionaal dik in de 40 graden. Vervolgens komt een lagedrukgebied vanaf de oceaan dichterbij, waardoor de stroming boven een groot deel van Europa zuid tot zuidwestelijk wordt. De warmte wordt hierdoor verder op transport gezet richting het noorden en zal uiteindelijk tot aan Scandinavië reiken. In welke mate de hitte ons bereikt is de grote vraag die we hier zullen proberen te beantwoorden.
Hoewel de hitte volgens een vergelijkbaar patroon onze kant op komt als eerdere keren deze zomer, daar is de situatie natuurlijk nog wel wezenlijk anders dan twee weken geleden het geval was. Het lagedrukgebied dat nu als trekpaard voor de warmte moet fungeren, ligt een stuk noordelijker dan toen. Hierdoor dringt de allerwarmste lucht niet helemaal door in Europa.
Tweetrapsraket
In de opmars naar die extreem hete 19 juli werd de hitte in feite als een soort tweetrapsraket op ons afgevuurd. Eerst lag er een lagedrukgebied voor de kust van Portugal waardoor de extreme hitte uit Afrika zich over heel Zuidwest-Europa uit kon uitspreiden, daarna kwam dat lagedrukgebied in verbinding met een lagedrukgebied noord van Groot-Brittannië, waardoor die hitte nog een extra 'zwieper' naar het noorden kreeg. Tenslotte vormde zich in aanloop naar de hitte toen ook nog een vrij sterk hogedrukgebied welke uiteindelijk boven Centraal-Europa kwam te liggen. De hitte werd zo perfect op transport naar onze omgeving gezet en onder invloed van dat hoog waren de omstandigheden voor opwarming in onze omgeving ook optimaal.
Meer invloed vanaf zee
Deze keer ontbreekt dat eerste lagedrukgebied voor de kust van Spanje. Het lagedrukgebied dat vanaf de oceaan onze kant op komt heeft ook een iets minder gunstige vorm: de wind is ditmaal meer zuidwestelijk, waardoor er meer invloed vanaf de zee is. Ook mist deze keer de ideale hogedrukinvloed, omdat de hoge luchtdruk komende week verder naar het noordoosten te vinden is.
Vooral (tropisch) heet in het binnenland
Al met al komt er dus hete lucht onze kant op, maar deze lucht is bij lange na niet zo heet als een kleine twee weken geleden het geval was. De opstoot van warme lucht is dinsdag al te merken. Morgen (maandag) is het net als vandaag 20-25 graden, maar dinsdag wordt op de kustprovincies na overal de zomerse 25 graden gehaald en kan de temperatuur in het zuiden en zuidoosten tot 28 of 29 graden stijgen. Daarbij schijnt de zon in het zuiden regelmatig, maar komt vooral in het noorden ook veel bewolking voor.
Woensdag lijkt vervolgens de warmste dag te worden met 30-31 graden in het zuidoosten. Dan bestaat het weerbeeld opnieuw uit wolkenvelden en zon, maar wel lijkt de zon zich meer te gaan laten zien dan op de dinsdag. Opnieuw is de meeste zon dan voor het zuiden van het land.
Sterke noordwest-zuidoost verdeling
Omdat koelere lucht woensdag ten westen van ons relatief dichtbij ligt én omdat de wind in de kustprovincies van zee komt, is het temperatuurverschil tussen het noordwesten en zuidoosten wel groot. Zo wordt het woensdag in de kop van Noord-Holland en op de Wadden mogelijk niet warmer dan 21-22 graden, terwijl het zuidoosten dan dus met die tropische temperaturen te maken krijgt.
Donderdag: afkoeling met stevig onweer?
Donderdag wordt het dan niet meer zo warm, omdat de scheidslijn van warme en koude lucht recht boven ons land ligt. Sommige weermodellen berekenen nog wel temperaturen rond de tropische 30 graden in het uiterste oosten en zuidoosten van het land, alvorens ook daar de afkoeling volgt.
Het is nog even de vraag met hoeveel geweld de afkoeling gepaard gaat. Verschillende weermodellen berekenen al een aantal keer stevige buien in de loop van donderdagmiddag en -avond. Ook de laatste uitdraai van het Europese weermodel laat dit zien. In het binnenland zou er dan tientallen millimeters aan regen kunnen vallen. Andere modellen laten de hitte vrijwel zonder slag of stoot het land verlaten.
Erg warm wordt het in ieder geval, zeker in het binnenland. Maar de details kunnen, vanwege de grote temperatuurgradiënt en de termijn, nog veranderen. Hou de komende dagen ons weerbericht in de gaten om te zien of het bij jou ook tropisch warm wordt en of we donderdag inderdaad die zware buien kunnen verwachten.