Koude fase steeds duidelijker, maar wordt het ook echt winter?
De fase met koud decemberweer, die zich al een tijdje aankondigt, komt ook op de weerkaarten steeds duidelijker tot uiting. Vanaf morgen al draait de wind naar het noordoosten, vanaf donderdag dalen de temperaturen duidelijker.De koude lucht in Europa ligt nu globaal ten oosten van de lijn Noorwegen-Polen-Slowakije-Hongarije. Aan de oostkant van die lijn liggen de temperaturen overdag rond het vriespunt of iets daaronder en vriest het in de nachten. Aan de westkant zien we de kwikstanden in het algemeen nog boven nul. Verder is het bijna overal bewolkt, alleen boven het zuidoosten van Europa komen we gebieden tegen waar het breeduit is opgeklaard.
Nederland bij het grijze gebied
Ook Nederland hoort bij het grijze gebied. Bij ons is de lucht nog bijzonder vochtig en komt vandaag en morgen op veel plaatsen mist voor, of is het nevelig, Alleen in het westen en noordwesten laat de zon zich van tijd tot tijd zien.
De eerste verandering morgen is de draaiing van de wind naar het oosten tot noordoosten. Daarmee komt de weg vrij voor de aanvoer van koudere lucht vanuit het noordoosten. Groningen, Friesland en Drenthe zijn dan ook de eerste gebieden waar het zicht verbetert en de temperaturen wat lager uitkomen. Hier wordt het morgen niet warmer dan tussen 5 en 7 graden. In de rest van het land kan de temperatuur nog tot 8 en in het zuidwesten 9 graden oplopen. Daarbij is het grijs, nevelig en hier en daar mistig. Ook morgen is het westen het enige gebied waar de zon er kort door kan komen. Verder gebeurt weinig.
Donderdag overal kouder
Donderdag wordt het overal iets kouder met in de middag rond 6 graden. Alleen Zeeland zou nog 8 graden op de thermometer kunnen krijgen. Ook dan domineren wolken het weer en zijn het voornamelijk de provincies in het westen en noorden van Nederland die nog op wat zon kunnen rekenen. Vrijdag en zaterdag komen we op tussen 2 en 4 graden uit, in de nachten kan het licht vriezen. Op deze dagen is het van belang hoeveel gaten in de bewolking vallen. Lukt dat goed, dan gaat het kwik in de nachten overtuigender onder nul en hebben de temperaturen overdag moeite om boven het vriespunt uit te komen. Houden de wolken de overhand, dan blijven de temperaturen wat gemakkelijker boven nul.
Later zien we een paar bovenluchtstoringen in de buurt komen. Vooral na het weekend lopen de neerslagkansen langzaam op. Omdat de bovenluchten eerst koud worden en daarna koud blijven, kan die neerslag heel goed in de vorm van sneeuw vallen. Voor het al dan niet blijven liggen hiervan, is de windrichting dan weer bepalend. De wind lijkt in elk geval tot en met volgende week woensdag/donderdag vrij overtuigend in de oost- tot noordoosthoek te blijven en is dan in het grootste deel van het land aflandig. Mocht het dan eens sneeuwen en liggen de temperaturen rond of iets onder nul, dan zou het ook wat wit kunnen worden. Is de wind aanlandig en liggen de temperaturen boven nul, dan wordt dat lastiger.
Wordt het nu echt winter of niet?
Al met al is de situatie de komende tijd zo dat nog niet duidelijk te zeggen is of het nu een echte winterperiode wordt of niet. De potentie is er zeker, maar er zijn nog veel kanttekeningen te maken, zodat we het niet helemaal zeker weten. Koud lijkt het hoe dan ook te worden, met duidelijk beneden normale temperaturen. Maar voor winterweer is nog net een stapje meer nodig, in de vorm van sneeuw of vorst. En of ook dat gaat lukken, weten we nu nog niet. Het zou kunnen, maar er moet nog net iets meer gebeuren.