Laagstaande zon tijdens ochtend- en avondspits
Het is de komende dagen rustig herfstweer, met weinig wind en geregeld zonneschijn. In de ochtenden is er soms sprake van mist en nevel, en dat levert vaak hele mooie plaatjes op met daarboven de opkomende zon. ’s Avonds kunnen we genieten van mooie zonsondergangen, maar net na die zonsopkomst en iets voor de zonsondergang kan die laagstaande zon vooral in bijvoorbeeld de auto of op de fiets soms ook erg hinderlijk en gevaarlijk zijn.Je kent het vast wel. Je zit op de fiets of in de auto en de zon schijnt nog lekker, maar voordat je het weet zit je met je ogen te knijpen en wordt je verblind door de laagstaande zon. Je zicht verslechtert in zo’n situatie heel snel en dat kan in het verkeer hinderlijke situaties opleveren.
In zijn geheel boven de horizon
We zitten nu in de tijd van het jaar dat de zon precies tijdens de ochtend- en avondspits in het verkeer zo laag staat dat je er hinder van kunt ondervinden. Het meest gevaarlijke moment is niet de zonsopkomst zelf, dus het moment dat de zon net boven de horizon zichtbaar wordt, maar de periode erna, als de zon in zijn geheel net helemaal boven de horizon staat. Op dit moment komt de zon tegen kwart voor 8 op en de komende dagen verschuift dat steeds meer richting 8 uur, dus rijd je daarna in de richting van de zon, dan staat hij nog zo laag dat je zonneklep in de auto niet helpt. Rijd je met de zon achter je, dan kan hij juist heel hinderlijk in je achteruitkijkspiegels schijnen.
Slecht(er) zicht
Bij zonsondergang werkt het net andersom en is het moment voordat de zon ondergaat, en de zon dus nog in zijn geheel zichtbaar is, het meest gevaarlijk. Door het felle tegenlicht van de laagstaande zon worden de wegbelijning en verkeersborden vaak slecht zichtbaar en kan een andere weggebruiker wel eens over het hoofd worden gezien doordat je verblind wordt. Begin van de herfst gaat de zon na half 6 pas onder, maar in de oktobermaand kun je bij (vrij) helder weer vanaf half 5 al een felle, laagstaande zon verwachten en dat is vaak het moment dat de spits al volop gaande is. Uiteindelijk gaat de zon vervolgens pas rond 19 uur onder.
Meer ongelukken
Uit onderzoek blijkt dat de laagstaande zon voor maar liefst 20 procent meer ongelukken zorgt in de spits en dat zijn omgerekend ongeveer 500 extra aanrijdingen. Autorijden bij een laagstaande zon is vermoeiender voor je ogen en je hersenen, en niet alleen voor jezelf, maar dus ook voor al die andere weggebruikers. Het reactievermogen kan dus niet alleen bij jezelf, maar ook bij een tegenligger minder snel zijn, waardoor ongelukken makkelijker plaatsvinden. Het is bij een laagstaande zon dan ook raadzaam om je rijstijl aan te passen, je autoruiten schoon te hebben en je (dim)verlichting aan te hebben.
Deze week flink wat zon
De komende dagen laat de zon zich steeds goed zien, dus dan kunnen we weer last krijgen van die laagstaande zon. Een hogedrukgebied ligt boven onze omgeving en resulteert bij ons in vrij rustig najaarsweer, met ook weinig wind. Dat maakt dat we in de vroege ochtenden ook vast nog last hebben van slechter zicht door mist of nevel. In de loop van de dag vormen zich ook stapelwolken en die lossen tegen het einde van de middag en begin van de avond weer op, dus precies tijdens de avondspits krijgt de zon weer meer ruimte. Zowel in de ochtend- als de avondspits is het momenteel dus oppassen geblazen.