Foto gemaakt door Marjan den Boer - Wijnandsrade - Vallen later vandaag op de dag al een paar flinke buien, woensdag is de lucht in het oosten en noordoosten onstabiel. Daarna volgen wel enkele zomerse dagen.
Foto gemaakt door Marjan den BoerWijnandsradeVallen later vandaag op de dag al een paar flinke buien, woensdag is de lucht in het oosten en noordoosten onstabiel. Daarna volgen wel enkele zomerse dagen.
Nu

Later vandaag enkele flinke buien

Omdat vanuit het westen vandaag een storing nadert, die hoog in de atmosfeer met relatief koude lucht is gevuld, wordt de atmosfeer boven Nederland langzaam onstabieler. Vooral later vanmiddag en vanavond kunnen een paar pittige buien ontstaan die met onweer en hier en daar ook met flinke windvlagen gepaard gaan.

Omdat dit pas later vandaag gebeurt, is het eerst op de meeste plaatsen nog droog. We zien een afwisseling van wolkenvelden en zon, met de meeste zonuren in het zuiden van het land. De zwakke tot matige wind waait uit richtingen tussen zuidoost en zuidwest en de temperaturen lopen vanmiddag uiteen van 16 graden op de Wadden tot 19 of 20 graden, plaatselijk in het zuiden van het land.

Actievere buien

Later vanmiddag en vanavond trekken vanuit het zuidwesten dus enkele actievere buien over het land. Het kan daarbij onweren en er kunnen windvlagen voorkomen met snelheden tot maximaal 70 kilometer per uur. In de loop van de avond trekken die buien via het noordoosten het land weer uit. Daarna klaart het op en dalen de temperaturen tot rond 7 graden. Het is dus minder koud dan in voorgaande nachten.

Onstabiel

Morgen is er duidelijk meer zon dan vandaag, vooral in het westen en zuiden van het land. In het noordoosten en oosten is de lucht nog steeds onstabiel. Daar ontstaan opnieuw stapelwolken die in de middag tot een paar regen- en onweersbuien uitgroeien. In het westen en zuiden lijkt het juist op de meeste plaatsen droog te blijven. De zwakke tot matige wind draait naar het westen en het wordt tussen 16 en 18 graden.

Hogedrukgebied

Donderdag en vrijdag komt het weer in Nederland onder invloed van een hogedrukgebied. De buien verdwijnen en de zon krijgt veel meer ruimte, al ontstaan overdag ook nog wel steeds (platte) stapelwolken. Is het in de nacht nog fris met temperaturen tot 5 graden op de koudste plaatsen, overdag wordt het juist warmer. Donderdag kan het in het zuiden van Nederland al 22 of 23 graden worden, vrijdag zijn in Limburg kwikstanden tot 26 graden mogelijk. Die dag waait er een noordoostelijke wind en beide dagen blijven de temperaturen in het noorden wat achter; daar wordt het steeds tussen 17 en 21 graden.

Pinksterweekeinde

Tijdens het Pinksterweekeinde wordt het spannend. We komen op de grens terecht van het hogedrukgebied ten noorden van Nederland en onweersstoringen boven Frankrijk, die in de richting van Nederland proberen op te dringen.

Onweersbui

Zaterdag zou later op de dag in het zuiden al een regen- of onweersbui kunnen vallen. Verder lijkt het nog droog te zijn en wisselen de zon en stapelwolken elkaar af. In het noorden wordt het 16 tot 20 graden, in het zuiden 23 of 24 graden.

Forse buien

Zondag, eerste pinksterdag, lijkt het onweersgebied uit Frankrijk over ons land naar het noorden te trekken. Zoals de weerkaarten het nu laten zien, gebeurt dat in de middag, maar daarover bestaat nog onzekerheid. Als het zo gaat, kunnen het forse onweersbuien zijn met zware windstoten, hagel en veel regen in korte tijd. Voor de buien uit wordt het in de ochtend met af en toe zon nog wel tussen 18 en 22 graden.

Rustiger weer

Maandag, tweede pinksterdag, zijn de buien voorbij en wisselen de zon en stapelwolken elkaar af. Het blijft dan droog en met een naar noordwest draaiende wind wordt lucht aangevoerd waarin de temperaturen uiteenlopen van 17 graden in het noordwesten tot 21 graden in het zuidoosten. Ook later volgende week lijkt in dat rustige weer van maandag met een afwisseling van wolken en zon niet veel te veranderen. Wel stijgen de temperaturen iedere dag iets, totdat we uiteindelijk weer op tussen 18 en 24 graden uitkomen.

Reinout van den BornChef Redactie