Lichtende nachtwolken en een supermaan
Komende nacht is er een zogeheten supermaan te zien. Een volle maan die groter en feller dan normaal lijkt, doordat hij in zijn elliptische (eivormige) baan rond de aarde iets dichterbij staat. En ook is het de tijd van de lichtende nachtwolken; wolken die voorkomen op circa 80 kilometer hoogte (veel hoger dan gewone wolken) en tegen het einde van de avondschemer of in de late nacht, net voor zonsopkomst, het licht van de zon weerkaatsen. Twee bijzonder mooie fenomenen, dus (weer)fotografen opgelet!De periode rondom de langste dag, dinsdag 21 juni, geldt als meest gunstige voor wat betreft het zien van lichtende nachtwolken. Het zijn de ‘hoogste’ wolken die in de aardatmosfeer, op een hoogte tussen 75 en 85 kilometer, kunnen ontstaan. Hiervoor zijn waterdamp (water in zijn onzichtbare gasfase), minuscule stofdeeltjes en extreem lage temperaturen van minimaal -120 graden of lager nodig. De waterdamp zet zich als rijp op de stofdeeltjes af en zo ontstaat zo’n wolk.
Zon ondiep onder de horizon
Deze wolken worden op aarde zichtbaar op die plaatsen waar de zon ‘s nachts zo ondiep onder de horizon staat, dat het aan het aardoppervlak donker is, maar op een hoogte van 85 kilometer nog niet. De op die hoogte nog wel zichtbare zon belicht deze ijle wolken, die vervolgens aan het donkere aardoppervlak zichtbaar worden. Ze lijken dan licht te geven en zo komen ze aan hun naam: lichtende nachtwolken (noctilucent clouds).
Wanneer te zien?
Afgelopen dagen zijn ze af en toe al gespot en het levert prachtige foto’s op. Om ze ook te zien, houdt je de komende tijd, aan het begin van een heldere nacht of juist in het uur voor zonsopkomst, de noordelijke horizon goed in de gaten. De lichtende nachtwolken zien er vaak prachtig uit, met veel golvingen erin en ze veranderen opvallend snel van vorm.
Supermaan
Lichtende nachtwolken zijn voor veel (weer)fotografen al een reden om de wekker vroeg te zetten, maar nu is er komende nacht ook nog een supermaan te zien. Iets wat maar een paar keer per jaar voorkomt. Een supermaan is eigenlijk gewoon een volle maan, maar omdat hij in zijn eivormige baan om de aarde net iets dichterbij de aarde staat dan normaal, lijkt hij circa 6 of 7 procent groter en 13 procent helderder.
Wanneer kijken?
Morgen (dinsdag) om 13.52 uur is de maan helemaal vol en omdat hij midden op de dag helemaal vol is, zal de supermaan zowel in de hele vroege ochtend als ook in de late avond nog te zien zijn. De maan gaat komende nacht om 04.46 uur onder en in het half uur daarvóór is hij extra groot te zien aan de zuidwestelijke horizon. Morgenavond (dinsdag) komt de maan om 22.40 uur weer op in het oosten van het land, en het westen volgt om 22.45 uur.
Foto's insturen
En heb jij een foto van de lichtende nachtwolken of de supermaan gemaakt, mail hem ons dan via foto@weer.nl. Misschien zie jij jouw foto dan wel terug bij het weerbericht op SBS6 of via onze social media!