Foto gemaakt door NOAA-NHC - Atlantische bassin - Dit zijn alle paden van de genaamde stormen van het Atlantische orkaanseizoen van 2022.
Foto gemaakt door NOAA-NHCAtlantische bassinDit zijn alle paden van de genaamde stormen van het Atlantische orkaanseizoen van 2022.
Nu

Minder orkanen, maar grote impact

Eind november eindigt het Atlantische orkaanseizoen van 2022 en het is dan ook tijd om eens te kijken hoe het seizoen is verlopen. In het kort kunnen we alvast zeggen dat het een relatief gemiddeld seizoen was, met veel minder tropische stormen en orkanen dan bijvoorbeeld de afgelopen 2 jaar, maar wel met een behoorlijke impact. Vooral de Amerikaanse staat Florida kreeg het er dit seizoen 2 keer goed van langs; eerst door de zware orkaan Ian en later Nicole.

Het Atlantische orkaanseizoen verliep de afgelopen jaren bijzonder actief. Vorig jaar kwam het tot 21 genaamde stormen, waarvan 7 orkanen en daarvan 4 zogeheten Major Hurricanes. Het jaar daarvoor, 2020, was zelfs het meest actieve Atlantische orkaanseizoen ooit, met toen maar liefst 30 genaamde stormen, waarvan 14 orkanen en daarvan 7 van die super orkanen.

Huidige seizoen gemiddeld

Met deze twee actieve seizoenen in ons achterhoofd, verliep het huidige seizoen dus maar gemiddeld, met tot nu toe ‘slechts’ 14 genaamde stormen. Hiervan werden er uiteindelijk 8 een orkaan en kwamen er hiervan 2 in categorie 3 of hoger op de schaal van Saffir Simpson; de Major Hurricanes of superorkanen. De schaal van Saffir Simpson bestaat uit 5 categorieën, waarvan de eerste categorie de minst zware is en categorie 5 de zwaarste.

Meerdere keren over land

Niet bijzonder veel genaamde stormen dit seizoen dus, maar kijkend naar de impact ervan, was het toch best een bijzonder en heftig seizoen. Zeven van deze tropische stormen of orkanen trokken namelijk tijdelijk over land en veroorzaakten enorme ravages door de vele regen en wind(stoten). Vooral in de Amerikaanse staat Florida was het 2 keer raak, maar ook Mexico, Guatemala en Nicaragua werden getroffen. Bovendien lagen er enkele Caribische eilanden op het pad van een tropische storm of orkaan, waarbij het tot forse schade kwam.

Rustige, maar bijzondere start van het seizoen

Opvallend was ook dat er een aantal (bijna) crossover-hurricanes waren, ofwel orkanen die de oversteek wisten te maken van het Atlantische bassin naar het Pacifische bassin of andersom. Zo stak het restant van de eerste genaamde storm van het Pacifische bassin, orkaan Agatha, via het zuiden van Mexico over naar de Caribische Zee, en groeide daar vervolgens uit tot de eerste genaamde storm van het Atlantische bassin, tropische storm Alex. Omdat de gesloten circulatie van orkaan Agatha boven land werd verstoord, verloor ze daarbij ook haar status van orkaan of tropische storm en waren het de restanten die de Golf van Mexico optrokken.

Kort daarna vormde zich tropische storm Bonnie in het Atlantische bassin en zij maakte via Nicaragua de oversteek naar het Pacifische bassin. Bonnie wist boven o.a. het vasteland van Nicaragua haar tropische eigenschappen vast te houden en trok vervolgens onder dezelfde naam de Pacific op. En uiteindelijk groeide Bonnie daar toch nog uit tot een orkaan.

Seizoen kwam laat op gang

Begin juli ontstond vervolgens tropische storm Colin, die enige tijd over aan de Amerikaanse zuidoostkust trok, en daarna werd het stil. De hele maand juli kwam het verder niet meer tot tropische stormen of orkanen en ook in de maand augustus bleef het stil in het Atlantische bassin, waaronder ook de Caribische Zee en de Golf van Mexico. Pas in september nam de activiteit weer toe en vanaf dat moment kwam het tot de overige 11 genaamde stormen van dit seizoen, waaronder ook alle 8 orkanen! Orkaan Julia maakte uiteindelijk ook de oversteek van het Atlantische bassin naar de Pacific.

Desastreus en dodelijk

Waarschijnlijk worden er 2 of 3 van de gebruikte namen van de toekomstige namenlijst voor tropische stormen en orkanen geschrapt, namelijk Fiona en Ian, en mogelijk Nicole. Deze orkanen waren allemaal zeer desastreus en dodelijk. Als deze 3 namen allemaal van de toekomstige lijst worden gehaald, dan zijn dat er evenveel als in het meest actieve Atlantische orkaanseizoen ooit in 2020. Dat is opvallend, want in 2020 kwam het tot dubbel zoveel stormen, 5 orkanen meer en 4 orkanen meer vanaf categorie 3. Zo zie je maar weer dat het niet alleen maar om de hoeveelheid genaamde stormen gaat, maar vooral ook om hun pad.

Gemiddeld seizoen, met veel impact

Kortom, met 14 genaamde stormen, waarvan 8 orkanen (2 superorkanen), kunnen we dit seizoen bijna helemaal over een gemiddeld orkaanseizoen van de afgelopen 30 jaar in het Atlantische bassin leggen; met 14 genaamde stormen, waarvan 7 orkanen (3 superorkanen). Maar heeft het seizoen van 2022 door de paden van de diverse tropische stormen en orkanen toch een enorme impact gehad. Het huidige orkaanseizoen loopt nog t/m 30 november.

Britta van GendtMeteoroloog