Foto gemaakt door NOAA - Het lagedrukgebied dat vroeg in januari 2018 een Nor'easter bracht.
Foto gemaakt door NOAAHet lagedrukgebied dat vroeg in januari 2018 een Nor'easter bracht.
Nu

Mogelijk zware sneeuwstorm in noordoosten VS

Het noordoosten van de Verenigde staten lijkt zich vanaf morgenavond en op zaterdag wellicht voor een zware sneeuwstorm te kunnen opmaken. De storm, die teen Nor’easter wordt genoemd, zou gepaard kunnen gaan met tussen 25 en 50 centimeter sneeuw, een noordoosterstorm en windvlagen tot 100 kilometer per uur. Het ervoor verantwoordelijke lagedrukgebied ontwikkelt zich zo snel, dat het ook wel een ‘bomb-cyclone’ wordt genoemd. Er is echter één probleem: de grote weermodellen kunnen het maar niet eens worden over de koers die het systeem zal volgen.

Nor‘easters komen in de maanden september tot en met april vaker voor. De ervoor verantwoordelijke lagedrukgebieden ontstaan in het grensgebied van koude lucht, die vanuit Canada de Verenigde Staten binnendringt, en warme lucht boven zee. De kern van het lagedrukgebied volgt vaak de Warme Golfstroom, die zich even buiten de kust op zee ten oosten van de VS bevindt. Die herbergt zoveel energie dat lagedrukgebieden erboven zich als een bom kunnen ontwikkelen. Vandaar dat ook wel de term ‘bomb-cyclone’ wordt gebruikt.

Enige zorg

Het systeem, dat de sneeuwstorm van de komende dagen veroorzaakt, ontstaat op zee ten oosten van de staat Georgia en begint dan aan zijn tocht naar het noorden. Daarbij kan de luchtdruk in de kern met meer dan 24 hPa in 24 uur tijd dalen. Zo’n snelle ontwikkeling is vergelijkbaar met die van de sterkste tropische systemen. Lagedrukgebieden als deze worden in de VS dan ook altijd met enige zorg bekeken. Ze kunnen in dichtbevolkte gebieden tot enorme overlast en schade leiden.

Van groot belang voor de uitwerking op de kustregio’s is de exacte koers van het lagedrukgebied. Het Amerikaanse model berekent een koers die stukken oostelijker ligt dan die in het Europese model. In de Europese visie is het gebied dat met de sneeuwstorm te maken krijgt dan ook een stuk groter. Ook in de nieuwste berekeningen, die net binnen zijn, zien we dit grote verschil weer terug. Het verschil is dermate groot dat de meeste neerslag in de Amerikaanse visie gewoon op zee blijft. In de Europese visie dringt de zware neerslag tot diep in het binnenland door. Het is daarom spannend om te zien welk van de twee grote weermodellen het de komende dagen juist heeft.

Tot nu toe weinig sneeuw

Iemand die de gebeurtenissen van deze dagen zeer intens beleeft, is de door Nederlandse winterliefhebbers vaak gevolgde onderzoeksmeteoroloog Judah Cohen, die met zijn gezin in Boston woont. Op zijn twitterpagina is te lezen dat hij een fervent sneeuwliefhebber is. Tot nu toe valt de winter in Boston, als het om sneeuwval gaat, behoorlijk tegen. Er is nog maar één keer sneeuw van enige betekenis gevallen, en dat is voor die omgeving maar bitter weinig. In zijn tweets komt Cohen daar ook af en toe op terug. Hij vindt het allemaal maar erg frustrerend.

Groot is bij hem dan ook de opwinding nu de komende, potentiële sneeuwsituatie voor ook Boston zich ineens in de weerkaarten aandient. Een verwachting maken voor de komende dagen doet hij niet, zo meldt hij. ‘Te emotioneel betrokken’. Ook is de huidige situatie niet goed voor zijn nachtrust. Waarschijnlijk worden het 5 doorwaakte nachten, zo meldde hij al enkele dagen geleden. Verder is het volgen van de modellen ook in de VS niet altijd makkelijk. De sprong die één ervan maakte van alles naar niets, was één van de 'meest schokkende' wendingen die hij in zijn toch al lange carrière had meegemaakt, zo viel uit één van zijn laatste tweets op te maken. En dan nog kan het de komende dagen allemaal gebeuren, als de kaarten van het Europese model gelijk krijgen.

In Nederland is winterweer tegenwoordig zeldzaam

Wat dat betreft, hebben liefhebbers van sneeuw (en helemaal die van sneeuw in combinatie met wind en vorst) het in ons eigen Nederland nog een stuk lastiger. Sneeuwstormen zijn in ons door de Oceaan gedomineerde klimaat dermate zeldzaam dat je er in je hele leven maar een handjevol meemaakt, als dat al gebeurt. De weersontwikkelingen die vorig jaar op 7 februari tot sneeuwstorm Darcy leidden, waren zo zeldzaam en zaten zo vol met onverwachte wendingen dat het feitelijk een wonder was dat deze situatie er überhaupt kwam. Winterliefhebber zijn, kan in Nederland bijna niet zonder teleurstellingen. Het komt er in ons land in het nieuwe klimaat bijna niet meer van. Voor het grootste deel van de tijd is dat frustrerend, maar als het wel een keer lukt een groot geluk.

Reinout van den BornChef Redactie