Foto gemaakt door Erica van Leeuwen - de Bruijn - Goes - Zou het weer dan toch – eindelijk – gaan veranderen? Vanaf zaterdag wordt de lucht een stuk vochtiger en nemen de buienkansen toe. Dan mag de natuur hopen. Zoals deze bomen bij Goes die hun blad door de droogte nu al laten vallen.
Foto gemaakt door Erica van Leeuwen - de BruijnGoesZou het weer dan toch – eindelijk – gaan veranderen? Vanaf zaterdag wordt de lucht een stuk vochtiger en nemen de buienkansen toe. Dan mag de natuur hopen. Zoals deze bomen bij Goes die hun blad door de droogte nu al laten vallen.
Nu

Na lange tijd is er vanaf zaterdag eindelijk hoop voor de gortdroge natuur

Zou het weer dan toch – eindelijk – gaan veranderen? Meteen gebeurt het nog niet, want tot en met vrijdag blijft het droog, is het vaak zonnig en liggen de temperaturen onverminderd op een hoog niveau voor de tijd van het jaar, maar vanaf zaterdag wordt de lucht een stuk vochtiger en nemen de buienkansen toe. En ook al zijn dat nog steeds lokale buien, met al het vocht in de lucht kunnen ze vanaf dat moment wel fiks uitpakken.

Het jaar 2022 is tot nu toe het jaar van het hogedrukgebied. In bijna alle weerberichten hebben we het erover. Steeds weer liggen ze zo dat niet alleen in Nederland, maar in grote delen van Europa het weer erdoor wordt beïnvloed. Het betekent dat het veel droger dan normaal is, dat de zon overuren maakt en dat de temperaturen, naarmate de zomer vorderde, steeds verder boven normaal zijn komen te liggen.

Grondwater

Het leidt tot steeds meer problemen. Zo meldden we op Weer.nl vanochtend al dat de grondwaterstand in delen van Brabant en Limburg nooit eerder zo laag is geweest als dit jaar aan het einde van de augustusmaand. In Twente en op de Veluwe mag zelfs geen grondwater meer worden onttrokken en er zijn in Nederland meer waterschappen die dergelijke maatregelen in voorbereiding hebben. Door het watertekort krijgt de natuur, met name op de zandgronden, enorme klappen. Ook zorgt het sterk dalende waterpeil in rivieren, beken, plassen en poelen voor steeds grotere problemen.

Het zal in Nederland niet vaak gebeuren, maar steeds meer mensen verlangen naar regen. Niet een paar spatjes, maar een echte plens. De aanblik van de natuur op de zandgronden doet op dit moment pijn aan de ogen. Zelfs in het gortdroge zuiden van Spanje zien de bomen, die daar wel tegen droogte zijn opgewassen, er beter uit. Er is water nodig. Op korte termijn en het liefst ook veel. Maar komt het ook snel zover?

Hogedrukgebied

Zoals al aangegeven, zitten we eerst nog met een hogedrukgebied opgescheept. Het ligt boven de Noorse Zee, schuift daar wat heen en weer, maar blijft in grote lijnen op zijn plaats. Tegelijkertijd stroomt een hoeveelheid koude lucht vanaf de Groenlandse ijskap de zee op en komt boven de Oceaan ten westen van de Britse eilanden terecht. Daar vormt zich een (groot) lagedrukgebied. In de drukverdeling, die we dit jaar zo lang hebben gezien en waarin een hogedrukgebied ten westen van de Britse eilanden steeds zo’n belangrijke rol speelde, is dat een grote en ook belangrijke verandering.

Nu er op de Oceaan straks geen hogedrukgebied, maar een lagedrukgebied ligt, kan vochtige en warme lucht vanuit het zuiden, die boven het zuidwesten van Europa al een tijdje aanwezig is, naar het noorden stromen. Vanaf zaterdag bereikt die nieuwe luchtsoort ook Nederland. Zodra de omslag een feit is, ziet de wereld er ineens anders uit. Met het lagedrukgebied dichtbij, de grotere hoeveelheid vocht in de lucht en een toenemende dynamiek hoog boven ons, kunnen eindelijk buien naar Nederland komen. Geen spetterbuien, maar regen- en onweersbuien die – daar waar ze vallen, want zo is het nog wel – zoden aan de dijk kunnen zetten. Buien dus om naar uit te kijken.

Buien

Vrijdagavond al zou een eerst het zuidwesten van het land kunnen bereiken, zaterdag volgen ze op meer plaatsen. Het gaat om lokale buien, maar die kunnen – op de plekken waar ze vallen – regen van betekenis brengen. Zaterdag is het daarbij een fractie koeler, maar de grote lijn blijft dat het met temperaturen tussen 23 en 28 graden nog steeds warm is voor de tijd van het jaar, zeker voor begin september. Ook volgende week lijkt dit weerbeeld aan te houden. Dus ja, eindelijk mogen we ook weer op een beetje regen hopen.

Reinout van den BornChef Redactie