Foto gemaakt door Universal Deus - Brisbane - Overstromingen in Brisbane.
Foto gemaakt door Universal DeusBrisbaneOverstromingen in Brisbane.
Nu

Noodweer Australische oostkust bereikt nieuwe piek

Het ruige en soms bijzonder natte weer, waar een groot deel van de oostkust van Australië al een tijdlang mee te kampen heeft, bereikt vandaag en morgen een nieuwe piek. Zijn het de verwachte zware buien, die in de omgeving van onder meer Sydney, maar ook verder noordwaarts aan de oostkust Queensland in zes uur tijd in extreme gevallen tussen 100 en 300 millimeter regen kunnen brengen, in de omgeving van Sydney komt daar ook nog eens stormweer bij.

Het water valt op een op veel plaatsen al compleet verzadigde bodem. Kreken, beken en rivieren reageren dan ook snel op de sterk variabele weersomstandigheden en kunnen min of meer vanuit het niets overstromen. De bevolking wordt daarom aangeraden de omwikkelingen in het weer op de voet te volgen en snel te reageren als lokale autoriteiten met waarschuwingen komen. Er zijn de laatste tijd al 20 mensen omgekomen en de schade is hier en daar immens.

Lagedrukgebied net uit de kust

Het slechte weer in de buurt van Sydney wordt veroorzaakt door een lagedrukgebied, dat daar – net uit de kust – op zee ligt. Het veroorzaakt er op veel plaatsen een zuidelijke tot zuidoostelijke wind die warme en vochtige lucht het land op blaast. Daar regent die lucht aan één stuk door uit, waardoor de regenhoeveelheden enorm kunnen oplopen. De radar in het gebied zat vanochtend nog vol met intense regenplukken die over land naar het noordwesten trokken.

Omdat het lagedrukgebied langzaam naar het oosten trekt, lijkt aan de regen in de loop van de nacht naar woensdag geleidelijk een einde te komen. Ervoor in de plaats steekt een zeer sterke zuidelijke wind op, die in de kustgebieden gemakkelijk schade kan veroorzaken.

Zeer onstabiele lucht

De buien, verder naar het noorden in het oosten van Queensland, ontstaan in een zeer onstabiele luchtmassa die zich boven het kustgebied bevindt en zich in de loop van de dag landinwaarts uitbreidt. Daar ontstaan zeer zware regen- en onweersbuien die in de westelijke bovenstroming naar de kust trekken. Vooral morgen (woensdag) lijkt die situatie zich opnieuw sterk toe te spitsen. Er zitten dan buien tussen waarin, in slechts korte tijd, tussen 100 en 200 millimeter regen kan vallen. Verder worden zeer zware windstoten en hagel, groter dan 5 centimeter verwacht. Ook hier wordt bewoners van het gebied aangeraden de ontwikkelingen goed te volgen.

Het slechte weer van dit moment aan de Australische oostkust is een herhaling van vorig jaar, toen het gebied ook al met zware overstromingen te kampen had. Veroorzaker is La Niña, die voor het tweede opeenvolgende jaar in het zeegebied langs de evenaar tussen Zuid-Amerika enerzijds en Indonesië anderzijds de kop heeft opgestoken. Zodra het zeewater rond de evenaar in het oostelijke deel van de Grote Oceaan kouder is dan normaal, spreken we van een La Niña.

Passaatwinden worden versterkt

Dit fenomeen heeft, net als haar tegenhanger El Niño, grote invloed op het weerbeeld wereldwijd. In een La Niña periode worden de gangbare oostelijke passaatwinden versterkt en komt er koeler dan normaal water in een grote zone voor de westkust van Zuid-Amerika te liggen. De warmte gaat naar Indonesië en Australië en veroorzaakt daar extra buiigheid, zoals we die nu zien aan de Australische oostkust. In Midden- en delen van Zuid-Amerika is het water kouder, maar daardoor ook voedselrijker en visrijker. Door hogedrukwerking boven Midden-Amerika zijn de weersomstandigheden daar droger dan normaal en die droogte reikt ook tot in het (zuid)westen van de Verenigde Staten.

Reinout van den BornChef Redactie