Foto gemaakt door Henk Wiggers - Winterswijk - De luchtdruk stijgt in de loop van de dag steeds verder. De lucht is zeer droog.
Foto gemaakt door Henk WiggersWinterswijkDe luchtdruk stijgt in de loop van de dag steeds verder. De lucht is zeer droog.
Nu

Nooit eerder was de luchtdruk in het voorjaar zo hoog!

Een zeer krachtig hogedrukgebied boven ons land zorgt voor de hoogst gemeten luchtdruk ooit in de meteorologische lente. Zojuist was de luchtdruk in De Bilt 1044,2 hectopascal en vannacht kan de luchtdruk verder oplopen tot ruim 1045 hPa. Alleen in de wintermaanden zijn in het verleden hogere waarden gemeten. Het hogedrukgebied blijft liggen en zorgt ervoor dat maart recordzonnig wordt en mogelijk recorddroog.

Het hogedrukgebied ligt met zijn kern net noord van Nederland boven de Noordzee. De kern trekt naar Denemarken en bedraagt daar morgen maar liefst 1050 hectopascal. Dit zijn uitzonderlijk hoge waarden voor het voorjaar. Een luchtdruk van ruim 1045 hPa in ons land betekent een record voor de periode maart t/m november. Zo was het oude record 1043,8 op 16 maart 2003. In de wintermaanden zijn soms hogere waarden gemeten. Het absolute record staat op naam van 26 januari 1932 met een luchtdruk van 1050,4 hectopascal.

De meeste mensen merken overigens weinig van deze hoge luchtdruk. Een enkeling kan gevoelig zijn en last hebben van hoofdpijn. Bij een snelle stijging en vooral daling van de luchtdruk zijn er meer mensen met klachten zoals hoofd- en gewrichtspijn. Maar dat is dus nu niet het geval. Wel kan een hoge luchtdruk ervoor zorgen dat water minder snel kookt. Bij een luchtdruk die richting 1050 hPa gaat zal het water pas bij 101 graden beginnen te koken, in plaats van bij 100 graden.

Lucht ook zeer droog

Het hogedrukgebied blijft tot het eind van de maand invloed houden op ons weerbeeld. Daardoor zal het de rest van de maand vooral zonnig en gortdroog zijn. De lucht is tevens zeer droog, waardoor de luchtvochtigheid ook erg laag is. In De Bilt is de relatieve luchtvochtigheid deze maand gemiddeld 65,9% tegen 79,4% normaal, een record. De kans is zeer groot dat maart uiteindelijk nog op een lagere waarde uitkomt, want de wind waait de hele week uit de kurkdroge oost- tot zuidoosthoek. Het oude maandrecord staat nu nog op 68,9% in maart 2013. Toen kwam de wind uit het noordoosten en was de lucht niet alleen kurkdroog, maar ook ijskoud.

Nu al zeker: recordzonnig!

Gemiddeld over het land komt het aantal zonuren van maart vandaag al op 140 uur uit. Normaal telt heel maart gemiddeld 146 zonuren, daar gaan we morgen al overheen! Omdat het de rest van de maand grotendeels zonnig wordt, gaan we vrijdag 25 maart over de 210 zonuren heen. Dat zou betekenen dat 25 maart, één week voordat de maand is afgelopen, het oude zonrecord al wordt verbroken. Dit zonrecord is nu nog 208 uren in maart 2014. Omdat de zon ook in de laatste week van maart vaak schijnt, gaan we waarschijnlijk over de 250 zonuren heen en daarmee zal maart bijna twee keer zo zonnig worden als normaal. Een unieke prestatie!

Ook recorddroog?

Tot nu toe is er gemiddeld over het land in maart 2,8 millimeter gevallen. Volgens de huidige verwachting komt daar maar weinig bij. In een strook van Salland over de Veluwe naar Brabant, zoals bij weerstation Deelen, is nog helemaal geen regen gevallen! Zondag en maandag is kans op een lokale bui en pas aan het eind van de maand neemt de kans op regen toe, maar of we ook over de 9,5 mm uit 1929 gaan, is nog maar de vraag. Op een tweede plek staat 1993 met landelijk gemiddeld 10,7 mm en in 2011 viel 12,5 mm. Normaal valt in maart 56 mm. Tijdens de droogste maart ooit in 1929 viel in het Brabantse Megen slechts 0,6 mm, een landelijk record.

Jordi HuirneMeteoroloog en presentator