Noorderlicht in Nederland
Gisteren, donderdag 18 augustus, werd de aarde getroffen door een geomagnetische storm, ofwel een zonnestorm. Hierdoor was er een kleine kans dat vanaf onze noordkust of vanaf de Waddeneilanden het noorderlicht te zien zou zijn. En dat was het geval. Onder andere Sytse Schoustra wist het prachtige fenomeen donderdagavond rond 23 uur vanaf Terschelling vast te leggen.Het komt op onze breedtegraden niet vaak voor dat we het noorderlicht, of Aurora Borealis, kunnen waarnemen, maar soms is het noorderlicht actief genoeg en is het vanuit ons land ook te ‘zien’. Met het blote oog zien we het echter nauwelijks, maar door de lens van een camera kan de verkleuring in de lucht soms toch wel prachtig waargenomen worden.
Foto: Sytse Schoustra
Zonnestorm
De activiteit van het noorderlicht hangt nauw samen met de activiteit van de zon. Als er aan het oppervlak van de zon uitbarstingen plaatsvinden, zoals nu het geval is, wordt er in één keer een 'wolk' met die geladen deeltjes het heelal 'ingesmeten'. Als zo'n explosie (ook wel zonnestorm of zonnevlam genoemd) op de aarde gericht staat, zorgt dat voor spectaculair noorderlicht. En hoe meer deeltjes en hoe sneller de deeltjes in de atmosfeer terecht komen, des te hoger de activiteit van het noorderlicht. Vooral in een band rondom het arctisch en antarctisch gebied levert dat in het winterhalfjaar geregeld een waar spektakel op, waarbij een schitterend, bewegend lichtgordijn in de lucht te zien is. In de zomer is het poollicht ook niet waar te nemen in het arctisch gebied, omdat het daar dan 24 uur per dag licht is.
Foto: Marcel Fotografie - Ameland
Soms ook tot in Nederland
Het noorderlicht is op het noordelijk halfrond dus vooral te zien in noordelijk gelegen landen of gebieden, waaronder Lapland, Rusland en delen van Alaska en Canada, maar bij een hogere activiteit kan het ook verder naar het zuiden te zien zijn, soms dus tot Nederland aan toe. Het poollicht, ook wel aurora borealis genoemd, kent ook een zuidelijke variant: aurora australis.