Noordkant meeste berggebieden met sneeuw het beste af
Met een nieuwe week, waarin noordwestelijke winden in de belangrijkste wintersportgebieden een rol zullen spelen, in aantocht, blijven de grote verschillen tussen de noordkant en de zuidkant van de belangrijkste wintersportgebieden in Europa bestaan. Een noordkant waar meer dan voldoende sneeuw ligt en een zuidkant waar het witte goedje langzaam toch iets schaarser wordt.Op de weerkaarten zien we nog steeds de drukverdeling, zoals we die deze winter al zo’n lange tijd hebben. Hogedrukgebieden liggen in de buurt van de Azoren en op de Oceaan breiden hun invloed af en toe tot over Frankrijk en Zuid-Europa uit. Als ze wat verder naar het westen liggen, kan een noordwestelijke wind tot boven het Europese continent doordringen en maken de noordkanten van de verschillende bergeggebieden kans op sneeuw. Zodra het hogedrukgebied boven het Europese continent doordringt, knapt het weer op, breekt de zon door en wordt het zachter.
Dichtbij huis
Van de middelgebergten dichtbij huis is het Sauerland het enige waarin nog een aantal pistes voor het publiek open is. De temperaturen lagen er de afgelopen dagen duidelijk boven nul, dus werd er op smeltende sneeuw geskied en was het vaak nevelig. Ook viel soms een beetje regen.
Meer regen wordt zaterdag verwacht, overgaand in sneeuw, als een koufront de regio passeert. Zondag volgt een nieuw, zeer actief neerslaggebied. Dan valt alleen op de hoogste toppen nog sneeuw en lijkt de neerslag in de lagere gebieden weer helemaal in de vorm van regen te zijn. Voor de Ardennen geldt dat de meeste neerslag hoe dan ook in de vorm van regen omlaag lijkt te konen. Vanaf maandag wordt het een aantal dagen stabieler weer, maar is het eerst wel zacht.
Middelgebergten Frankijk, Zwitserland, Duitsland en Tsjechië
Verder naar het zuiden, richting middelgebergten in Frankrijk, Zwitserland, Duitsland en Tsjechië geldt dat het eerste koufront in de nacht naar en zaterdag overdag een klein beetje sneeuw kan brengen. Grote hoeveelheden worden niet verwacht. De neerslag van zondag valt in de hogere delen in de vorm van sneeuw, in de dalen juist weer als regen. Er kan behoorlijk wat omlaag komen. In de loop van maandag wordt het droog en vanaf dan lijkt een periode aan te breken waarin het hogedrukgebied het heft in handen neemt. Meer zon dan en relatief zacht weer.
Alpengebied
Zaterdag kan in de Alpen aan de noordkant al een beetje sneeuw vallen, als het eerste front hier in verzwakte vorm doorkomt. De tweede storing, die vanaf zondagavond, maandagnacht en maandag overdag overtrekt, is een stuk actiever en brengt onder een afkoelende bovenlucht tot in de dalen sneeuw. Er kan dan flink wat vallen, hogerop in de bergen tot meer dan een halve meter en wederom vooral aan de noordkant van de Alpen. Omdat deze storing zo actief is, kan zelfs de zuidkant er een beetje van meepikken, maar hier zal het om slechts bescheiden hoeveelheden gaan.
Vanaf maandag breekt de invloed van de hogedrukgebieden door. Het wordt dan rustiger in de Alpen, er komt weer veel ruimte voor de zon en de temperaturen gaan omhoog. In de diepere dalen kunnen mist en laaghangende bewolking ontstaan die overdag lang kunnen blijven hangen. Op dat moment zijn de verschillenen tussen de temperaturen onderin en hogerop weer behoorlijk groot.
Pyreneeën
In de Pyreneeën heeft het hogedrukgebied een stuk meer invloed dan in de wintersportgebieden die een stuk verder noordelijk liggen. Hier speelt alleen de eerste storing nog een kleine rol. Hij passeert in de nacht naar zaterdag en zaterdag overdag aan de noordkant met een paar centimeter sneeuw. De dagen daarna is het hogedrukgebied zo sterk dat geen nieuwe neerslag wordt verwacht. Overigens liggen de wintersportgebieden hier allemaal hoog en hebben die in het algemeen over sneeuw niet te klagen. En dan is het helemaal niet erg als ook het weer nog mooi is.