Foto gemaakt door Erica van Leeuwen - de Bruijn - Kloetinge - Na een lange periode met zonnig en relatief warm weer, tekent zich vanaf het weekend een geleidelijke weersomslag af. Het wort kouder en wisselvalliger.
Foto gemaakt door Erica van Leeuwen - de BruijnKloetingeNa een lange periode met zonnig en relatief warm weer, tekent zich vanaf het weekend een geleidelijke weersomslag af. Het wort kouder en wisselvalliger.
Nu

Omslag naar kouder en wisselvalliger weer op komst

De extreem zonnige en droge periode van de laatste weken, loopt vanaf het weekend op zijn einde. Zaterdag en zondag al komt er meer bewolking en gaan de temperaturen omlaag. Zaterdag wordt het 13 tot 17, zondag nog tussen 10 en 15 graden. Volgende week zet die temperatuurdaling verder door en komen we ook overdag meerdere dagen niet meer aan de grens van 10 graden toe. En nog veel belangrijker: het gaat weer regenen.

Wie tijdens de natte en windrijke februarimaand had gezegd dat maart zo zonnig zou verlopen als nu, was waarschijnlijk voor gek verklaard. In niets zag het er lange tijd naar uit dat we zo’n spectaculaire weersomslag zouden meemaken. Toch was er uiteindelijk maar weinig voor nodig. De ombouw van de vanuit de winter richting de zomer was nog maar net begonnen, of de atmosfeer schoot in zijn hogedrukstand. Blijkbaar was het al die tijd veel dichterbij dan we dachten en hebben we gewoon ook pech gehad.

Wind zoekt de noordhoek op

Inmiddels, en we zijn nu bijna een maand verder, lijkt een volgende weersomslag in zicht. Het hogedrukgebied, dat het weer bij ons steeds in de greep heeft, verdwijnt weliswaar niet van de weerkaarten, maar kiest wel een andere positie, namelijk op de Oceaan, ten noordwesten van het Europese vasteland. Die verandering zien we vanaf het komende weekend en is er de oorzaak van dat de wind, die de laatste tijd steeds uit oostelijke richtingen waaide, geleidelijk de noordhoek opzoekt. Daarmee komt de weg vrij voor koudere en vochtigere lucht vanuit het noorden en die zien we volgende week ons land veroveren.

Dat beeld met noordelijke winden, lagere temperaturen en later zelfs kans op winterse buien, kennen we van de lente van vorig jaar. En dat klopt inderdaad. Ook toen zagen we in april de hogedrukgebieden vooral op de Oceaan ten noordwesten van het Europese vasteland, met bij ons vaak noordelijke winden, lagere temperaturen dan normaal en af en toe winterse buien. Toen was het de plotselinge opwarming van de atmosfeer gedurende de wintermaanden, die de veroorzaker was van de koude lente. Tot in mei bleven de temperaturen duidelijk lager dan normaal en was het vaak wisselvallig.

Noordpool speelt ook nu mogelijk een rol

Ook nu speelt de atmosfeer boven de Noordpool mogelijk een rol in de plotselinge veranderingen in het weer, die zich op de weerkaarten aftekenen. En is het wellicht opnieuw de poolwervel, inmiddels – en dat is duidelijk vroeger dan normaal – ingestort, die daarvan één van de veroorzakers is. Met ook een vrij stevige MJO-golf op komst, die eerst naar zijn fasen 4 en 5 en in april mogelijk ook 6,7 en 8 gaat, is de verwachting voor april minder stabiel dan het weerbeeld dat we tot nu toe in maart hebben gehad.

Ook WCS en DTN, de bedrijven waarmee Weer.nl samenwerkt bij het maken van verwachtingen voor de langere termijn, wijzen op die onzekerheid. De omslag naar kouder en wisselvalliger weer, volgende week, komt dan ook niet zomaar uit de lucht vallen en zou zich in de aprilmaand nog 1 of 2 keer kunnen herhalen. De temperatuurverwachting voor de komende maand is daarmee onzeker. Afhankelijk van de kracht en de duur van die kou-uitbraken en de warmere perioden tussendoor, die er ook zouden moeten komen, kan de maand zowel licht te koud als alsnog wat warmer dan normaal uitpakken.

Mogelijk wel een warme meimaand

Met de progressie van de MJO-golf later in april en de verder nauwelijks veranderende randvoorwaarden in gedachten, lijkt het er nu op dat de meimaand wel tot een warme en opnieuw zonnige lentemaand zou kunnen uitgroeien, alvorens het dan in juni weer wat koeler en ook wisselvalliger zou kunnen worden in ons deel van Europa.

Met het oog op de zomer is het interessant om te zien, dat de verwachtingen met betrekking tot de ontwikkeling van de huidige La Niña wat aan het schuiven zijn geraakt. Gingen de meeste rekenmodellen er tot nu toe steeds vanuit dat de situatie langs de evenaar tussen Zuid-Amerika en Indonesië gedurende de zomermaanden neutraal zou worden, inmiddels ziet het ernaar uit dat La Niña waarschijnlijk ook gedurende de zomermaanden aanhoudt, zij het als een vrij lichte variant van het fenomeen.

Voor de zomer moeten we de tropen in de gaten houden

Het seizoensmodel van de Engelse weerdienst (UKMO) neemt dit in zijn berekeningen voor de zomermaanden het beste mee en komt – mede daardoor, maar ook op basis van een sterk negatieve dipool op de Indische Oceaan – voor onze omgeving op een relatief gematigde zomer uit, met ongeveer normale temperaturen. Het seizoensmodel van de Duitse DWD komt voor het Europese continent op een veel warmere zomer uit, onder meer op basis van een sterkere La Niña. Het zijn dus opnieuw de tropen die we in de gaten moeten houden, net als in de afgelopen winter. De echte zomerverwachting volgt overigens veel later. Pas in de loop van mei zal hij op deze site verschijnen.

Reinout van den BornChef Redactie