Onstuimig, stormachtig, storm?
Een venijnig lagedrukgebiedje wisselt al dagenlang telkens van koers in de verwachting. Komt 'ie nou wel of niet? En waar haalt ie het meest uit? Naarmate de nieuwe week dichterbij komt, wordt het beeld steeds eenduidiger. En jawel: er komt na het weekend een heleboel wind aan.Vandaag is het al flink winderig, morgen valt het juist weer reuze mee en hebben we een best vriendelijke tussendag. In de loop van zondag zien we in het noordwesten al een pittig lagedrukgebied aan komen zeilen bij de Schotse kust, dat vervolgens verder tolt richting Nederland.
Vol op de kust
Het zwaartepunt lijkt nu op maandagochtend te liggen. In de nacht naar maandag nadert het systeem en zien we de wind al flink toenemen. De kern van het lagedrukgebied trekt in de loop van maandagochtend via het noorden van het land richting Duitsland. In het noordoosten van Nederland zal het dan juist even opvallend rustig zijn. Maar aangezien de wind vooral om die kern heen raast, gaat die aan de andere kant van het land in volle vaart op de kust knallen. De hele westkust - en de zuidkant daarvan nog iets meer - moet rekening houden met een stormachtige wind en zware tot zeer zware windstoten op maandagochtend.
Storm?
Of het echt een storm wordt, valt nog te bezien. Voor een officiële storm moet een uurvak lang een gemiddelde windkracht 9 gemeten worden. De windpaal in Hoek van Holland, die door zijn plek aan het einde van de pier ‘lekker’ gevoelig is, zou dat nog wel eens kunnen meepakken. Maar in het algemeen staat de windverwachting voor de kuststations vooralsnog op windkracht 8, met mogelijk uitschieters naar 9.
Windstoten
Nu gaat het bovenstaande allemaal over de gemiddelde wind. Windstoten zijn minstens zo relevant om in de gaten te houden, want die leveren vaak de meeste overlast of schade op. Verschillende modellen berekenen voor onze kust windstoten van om en nabij 100 km per uur. En enkeling laat ze nog verder uitschieten, maar in die orde van grootte moeten we dus wel denken. Zware windstoten (tot 100 km/u) zullen er zeker wel komen; als het meer dan 100 kilometer per uur wordt, dan heb je het over zeer zware windstoten. Ook die zijn heel reëel.
Corrie!
Stiekem hopen we al een tijdje op de volgende genaamde storm. Die krijgt namelijk de prachtige naam Corrie. Deze is binnen de stormnamensamenwerking aangedragen door Nederland en hiermee zal de derde storm van het seizoen vernoemd worden naar Corrie van Dijk: zij was in 1964 de eerste vrouwelijke meteoroloog bij het KNMI. Om een naam aan de storm te kunnen geven moet er code oranje voor worden uitgegeven. Door het KNMI, of eerder al door de collega’s uit Groot-Brittannië of Ierland. Update: inmiddels is de naam gegeven door de Britse MetOffice. Corrie komt er dus aan!
Ook nog nat
O ja: dan hebben we het nog niet eens over neerslag gehad. Want dat komt ook nog allemaal met ditzelfde systeem. In de nacht naar maandag volgt een tijdje regen, met regionaal ook wat natte sneeuw. De rest van de dag wordt dit gevolgd door (pittige) buien.
Ook dinsdag valt nog een flinke plens regen, met name in de ochtend. Ook daarbij is er veel wind, maar net iets minder dan maandag, zo lijkt het. Hoe het verder gaat, houden we continu voor je bij in het weerbericht.