Foto gemaakt door Webcam  - Lonyearbyen - Niet alleen bij ons voltrekt zich de komende dagen een inval van koudere lucht in deze herfst, ook op andere plaatsen heeft de afkoeling nu duidelijk ingezet. Zo viel op Spitsbergen de eerste sneeuw.
Foto gemaakt door Webcam LonyearbyenNiet alleen bij ons voltrekt zich de komende dagen een inval van koudere lucht in deze herfst, ook op andere plaatsen heeft de afkoeling nu duidelijk ingezet. Zo viel op Spitsbergen de eerste sneeuw.
Nu

Operatie afkoeling noordelijk halfrond begonnen

Niet alleen bij ons voltrekt zich de komende dagen de eerste inval van koudere lucht in deze herfst, ook op andere plaatsen op aarde heeft de afkoeling op weg naar de winter nu duidelijk ingezet. In Siberië en in het noorden van Canada valt op steeds meer plaatsen in het laagland de eerste sneeuw, het zeeijs in het Noordpoolgebied heeft zijn minimum bedekking van dit jaar zo’n beetje bereikt en in het zuidpoolgebied, waar de winter op zijn einde loopt, groeit de zeeijsbedekking dezer dagen juist naar zijn maximale stand.

Die eerste sneeuw in het Siberische laagland en in het noorden van Canada is weliswaar vroeg, maar niet zeldzaam vroeg. Datzelfde geldt voor de sneeuw op Spitsbergen. Het hoort bij de afstroom van koudere lucht vanuit het hoge noorden, waarmee ook Nederland later deze week te maken krijgt. Terwijl in het noorden van Scandinavië in de hogere delen dan al sneeuw valt (ook op de webcam van het in Noorwegen op 1220 meter hoogte gelegen Finse, veel verder maar het zuiden, was vanochtend natte sneeuw te zien), doen wij het later in de week in Nederland met een stoet aan regenbuien die van de nog warme Noordzee het land intrekt en af en toe door zonneschijn wordt afgewisseld.

Laagste punt

Halverwege de septembermaand, bereikt in het noordpoolgebied de zeeijsbedekking zijn laagste punt van het jaar. We komen dit jaar zo rond de 5 miljoen vierkante kilometer en resterend zeeijs uit. Dat is vergelijkbaar met vorig jaar en samen met dat jaar de hoogste stand sinds 2014, in 8 jaar tijd dus. Na een korte stabiele periode zal de ijsbedekking in het noodpoolgebied, waar de temperaturen inmiddels onder het vriespunt zijn gedaald, weer langzaam oplopen, op weg naar het maximum in de maartmaand.

Omdat de warme zomer op de continenten van het noordelijk halfrond met een redelijk compacte een vrij sterke straalstroom rond het poolgebied gepaard ging, wist de koude kucht zich daar relatief goed te handhaven en waren er minder invallen van warme lucht dan in andere jaren. Ook al blijft de ijsbedekking in het noordpoolgebied veel lager dan normaal, vergeleken met het gemiddelde over de afgelopen 30 jaar, hij ligt wel hoger dan in veel recente voorgaanden jaren, toen de situatie vaak nog een stukje slechter was. Het jaar met de meeste dramatische afname van het zeeijs blijft nog altijd 2012.

Situatie bij zuidpool verbeterd

Kijken we naar de andere kant van de aardbol, dan zien we in het zuidpoolgebied dat de zeeijsbedekking daar de laatste tijd steeds recordlaag is geweest. Net nu het maximum van de zeeijsbedekking eraan zit te komen, is de situatie verbeterd. Dat heeft met de beneden normale temperaturen te maken die sinds enkele weken op en rond de zuidpool worden gemeten. Ook vandaag lag het kwik er rond anderhalve graad onder normaal.

Voor wat de sneeuw op het noordelijk halfrond betreft, lijkt de bedekking in Siberië en in het noorden van Canada de komende dagen verder toe te nemen. Op Spitsbergen schommelen de temperaturen steeds rond het vriespunt of liggen daar iets boven en dan is het er denkelijk nog net te warm om de sneeuw daar al te laten overleven. Verder naar het zuiden en dus ook bij ons gaan de temperaturen wel omlaag, maar voor wat de neerslag betreft, is van andere vormen dan regen nog geen sprake. Wel neemt bij ons vanaf donderdag de wind flink toe. In combinatie met de buien is het dan wel herfstachtig buiten de deur.

Reinout van den BornChef Redactie