Opnieuw warmer, maar vrijdag wel een verspreide bui
Het koelere weer in Nederland houdt vandaag nog aan, maar vanaf morgen boeken de temperaturen terreinwinst. Verder blijft de zon een voorname rol in het weerbeeld spelen, maar zijn wolken nooit helemaal uit beeld. Vrijdag zou uit de overdrijvende wolkenvelden hier en daar zelfs een bui kunnen vallen.Het weer komt onder invloed van een hogedrukgebied dat de komende dagen vanaf Engeland, via de Noordse in de richting van Scandinavië trekt. Aan de voorzijde waait bij ons een noordelijke tot noordwestelijke wind die wolken van de Noordzee het land binnen blaast, aan de zuidflank wordt de wind vanaf morgen geleidelijk oostelijk tot noordoostelijk. Dan gaan de temperaturen weer wat verder omhoog.
Koele nacht
We komen uit een koele nacht. Tijdens brede opklaringen zijn de temperaturen de afgelopen nacht in het binnenland op veel plaatsen tot beneden 10 graden gedaald. Het koudst was het in Gilze-Rijen en op de vliegbasis Twenthe bij Enschede. Op beide stations daalde het kwik op anderhalve meter hoogte tot 7,5 graden. Aan de grond as de vliegbasis Twenthe met 3,0 graden het koudste.
Vanochtend kan in het noord(west)en nog een buitje vallen uit stapelwolken die vanaf de Noordzee het land binnentrekken. Later wordt het overal droog en bestaat het weerbeeld uit een afwisseling van stapelwolken en zon. In de middag kunnen de stapelwolken een beetje samenklonteren. De noordelijke tot noordwestelijke wind is zwak tot matig en de temperaturen komen van noord naar zuid op 19 tot 23 graden uit.
Bewolking van zee
Vanavond en de komende nacht zijn er opklaringen, in het noorden kan nog steeds bewolking van zee binnendrijven. Net zoals in de voorgaande nacht koelt het op de koudste plekken in het binnenland tot plaatselijk 7 graden af, in de buurt van grote wateroppervlakken blijft het een paar graden warmer.
Morgen lijkt het weer op dat van vandaag. Er worden opnieuw perioden met zon verwacht, vooral in het noorden kan steeds ook nog bewolking binnendrijven. De meest matige wind draait naar het noordoosten en daardoor komen de temperaturen een fractie hoger uit. Het wordt rond 20 graden op de Wadden en 25 graden in het zuiden.
Lagedrukgebied
In de nacht naar vrijdag en vrijdag overdag krijgt een lagedrukgebied boven het zuiden van Duitsland invloed op het weer in Nederland. Vanuit Duitsland drijft bewolking binnen en in de nacht zou het in Limburg al tot een verdwaalde regen- of onweersbui kunnen komen. Doordat er meer bewolking komt, is de nacht ook niet meer zo koud. Alleen in het noordoosten kan het nog tot in de buurt van 10 graden afkoelen.
Ook vrijdag overdag trekken wolkenvelden over het land, waar de zon soms maar mondjesmaat tussendoor komt. Verspreid kan een (lichte) bui vallen, toch lijken de droge perioden te overheersen. De matige wind waait uit richtingen tussen noord en oost en de temperaturen komen opnieuw tussen 20 en 25 graden uit.
Weekend
In het weekend is het zaterdag waarschijnlijk droog. Terwijl wolkenvelden en de zon elkaar afwisselen, draait de zwakke tot matige wind naar het westen. De temperaturen lopen uiteen van 20 graden in het noordwesten tot 25, lokaal 26 graden in het zuidoosten. Zondag komt vanuit het westen een storing naderbij. Dan worden de wolken wat dikker en zou een lokale regen- of onweersbui kunnen vallen. Toch blijft er ook dan ruimte voor de zon. Doordat de wind naar het zuidwesten draait, kan nog wat warmere lucht onze omgeving bereiken. Vooral in het zuidoosten kan het die dag 27 graden worden.
Ook volgende week lijken zomerse temperaturen, zeker in de periode tot en met donderdag, iedere dag haalbaar. Het weerbeeld met een afwisseling van zon en wolken houdt aan en bijna iedere dag kan wel ergens een regen- of onweersbui vallen. Er waait daarbij een zuidwestenwind die zeker later in de week af en toe wat meer aantrekt.